Holli, a hős (értékelés és nyereményjáték)



Mindenki fél valamitől, de ez nem mindig rossz, sőt! A félelem erőt és elszántságot is adhat. A Bookline Könyvek gondozásában jelent meg Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős című gyermekkönyve, melynek témája a félelem és annak leküzdése. Ha a Blogturné öt bloggerével tartasz, akkor te is többet megtudhatsz arról, milyen módszerek léteznek a lámpaláz, pánik és az izgalom csillapítására. És ahogy megszokhattad még egy játékon is részt vehetsz, melynek végén tiéd lehet a kiadó által felajánlott három könyv egyike.


Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős
Kiadó: Bookline Könyvek
Megjelenés: 2018. szeptember
Oldalak száma: 72
Borító: keménytábla
Súly: 240 g
ISBN: 9789634373469
Illusztráció: a szerző saját rajzaival

Megrendelhető ITT

Fülszöveg:

Szerinted ki az igazán bátor? Például az, aki bár fél, meg meri tenni azt, amitől tart. 

Amikor egy szikla szélén állsz, vagy egy sötét szobába lépsz, esetleg nagy közönség előtt kell szerepelned – teljesen természetes, hogy félsz. De a félelem, bármilyen furcsán is hangzik, fontos és hasznos érzés. Sőt, a segítségedre lehet, ha megtanulod kezelni! 

Holli rettenetesen izgul az iskolai fellépése miatt. Ekkor szegődik mellé egy apró és barátságos házirém, Mumus, akitől a kislány megtanulja, hogyan állíthatja a félelmet a saját oldalára. Kalandjaik során kiderül, hogy néha bizony még a felnőttek is félnek, ám ebben nincs semmi szégyellni való. 

Al Ghaoui Hesna, a haditudósításairól híres, immár kétgyermekes riporter, saját rajzaival illusztrált könyvében egyszerű gyakorlatok és egy könnyen megjegyezhető bátorságinduló segít erőt meríteni a gyerekeknek a nehéz helyzetekben, hogy bátran és magabiztosan nézhessenek szembe a kihívásokkal. 

Csak az ne olvassa el, aki sohasem félt!


Véleményem:

Annak idején már felfigyeltem Al Ghaoui Hesna Félj bátran  című, felnőtteknek szóló könyvére is, azonban az elolvasására nem sikerült sajnos sort kerítenem. Nemrég viszont megláttam, hogy hasonló témában jelent meg gyerekkönyve, és biztosan tudtam, hogy ezt már nem halogathatom, hanem minél előbb szeretném megkaparintani. Ennek több oka is volt. Először is, alapból nagyon szeretem a gyerekkönyveket, különösen azokat, amelyek valamilyen szempontból egyediek és különlegesek. Másrészt azt gondolom, hogy ez a téma rettenetesen fontos. Sajnos felnőttek és gyerekek között egyaránt sokan szoronganak vagy élnek félelemben, éppen ezért nem hiszem, hogy lehet elég korán kezdeni az ezzel kapcsolatos prevenciót vagy tudatos szülői/pedagógiai munkát. De erről egy kicsit később.




A mesénk főhőse Holli, egy kedves és szeretetreméltó hétéves kislány, aki sokat küszködik saját félelmeivel. Legyen szó viharról, sötétségről, egy új osztálytárs megszólításáról vagy egy iskolai szereplésről, Holli úgy érzi, képtelen megbirkózni a helyzettel. Nagyon szeretne egy nap arra ébredni, hogy varázsütésre bátor és rettenthetetlen lett, ez azonban nem történik meg. Helyette viszont történik egy sokkal klasszabb dolog, amikor egyik mesekönyvéből egyszer csak előbukkan Mumus, aki arra hivatott, hogy a kislány társául szegődjön, és megtanítsa arra, hogyan kell bátran félni.

Nem véletlen, hogy a történet nem a félelem legyőzéséről beszél, hiszen éppen ez a könyv egész szemléletmódjának lényege: érthető, világos és egyszerű nyelvezettel mutatja meg a gyerekeknek, hogy a félelmek nagyon fontos összetevői az emberi léleknek és személyiségnek, sőt, sokszor a félelmeink azok, amik megvédenek bennünket. Nem cél tehát, hogy ezek a félelmek teljesen eltűnjenek vagy megszűnjenek, az pedig végképp nem, hogy úgy tegyünk, mintha nem léteznének, és megpróbáljunk vakmerően cselekedni. A bátorság legfőbb ismérve ugyanis az, ha felismerjük ezeket a félelmeket, de mégis képesek vagyunk meghozni a helyes döntést, vagy megtenni valami kihívást jelentő dolgot. Nagyon tetszett, hogy az érthető és gyerekbarát fogalmazásmód mellett sem lett bárgyú a történet, hiszen teljesen reális félelmek szerepelnek benne (melyek, hozzáteszem, nem csak a gyerekek életében bírnak jelentőséggel).


Én ezzel a szemléletmóddal nagyon mélyen tudok azonosulni, különösen azzal a részével, hogy mennyire fontos már az egészen kicsi gyerekekkel is beszélgetnünk az érzésekről. Legyen szó haragról, csalódottságról, szomorúságról vagy- jelen esetben- félelemről, meg kell tanulnunk anélkül kezelni ezeket az érzelmeket, hogy el kellene nyomnunk őket magunkban. Ahogy sok más területen, ebben is nagyon fontos a szülők, felnőttek példamutatása, hogy segítsenek a gyerekeknek a tudatosítással és az érzésekről való beszélgetésekkel. Sokszor a felnőttek- ahogy kezdetben Holli anyukája is- letudják annyival a dolgot, hogy félni butaság, holott ezzel nem csak, hogy nem szüntetik meg a kellemetlen érzést, de még egy plusz nyomást is rátehetnek a lurkókra a lehető legjobb szándék ellenére is. Nos, ez a mesekönyv pontosan abban segít, hogy egy egészen másfajta, és szerintem hatékonyabb szemszögből közelítsük meg a kérdést.

Mumus segítségével Holli lépésről lépésre ismeri meg, honnan erednek a félelmeink, milyen jó szolgálatot tesznek nekünk, és hogyan tudjuk megszelídíteni őket. Mire eljutunk a mese végére, azt is megtudjuk, milyen is az igazi bátorság, és hogy a különböző- kisiskolások számára nagyon is valós- szituációkban hogyan kell helyesen és bátran cselekedni. A könyvben szerepel több gyakorlatias, praktikus tanács is arra vonatkozóan, hogyan kerekedjünk felül a félelmünkön, ilyen a légzés-technika, vagy a bátorságinduló, amit Mumus tanít meg a kislánynak. 


A maga 72 oldalával nem tekinthető egy nagyon hosszú darabnak, ráadásul a szöveg egyébként is szellős és sok az illusztráció. Ettől függetlenül nem volt tartalmilag hiányérzetem, szerintem sikerült minden fontos mondanivalót beletenni, és keretbe foglalni az egészet. A könyvecske egyetlen gyenge pontjának egyébként éppen az illusztrációkat éreztem. Mivel a szerző saját rajzai ezek, nem egy hivatásos illusztrátoré, sokkal elnézőbb vagyok, hiszen érződik az a szeretet, amivel dolgozott annak érdekében, hogy a könyve teljesen a sajátja legyen. Ugyanakkor sajnos pont az volt a bajom, hogy a rajzok nem alkotnak koherens egységet, stílusukban, minőségükben elég eltérőek egymástól. Szerencsére Holli és Mumus alakja aranyosra sikeredett, de azért jobb lett volna, ha a finom részletek és apróságok is felzárkóznak melléjük. Mindezzel együtt úgy gondolom, hogy ez egy nagyon értékes és fontos mese gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, az én polcomnak mindenképpen megbecsült lakója lesz. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Gyakorlatilag mindenkinek, aki igényes és tartalmas mesekönyvet szeretne magának vagy a gyermekeinek.

Nyereményjáték:

Tudtad, hogy léteznek olyan emberek, akik félnek a lila színtől? Meg olyanok is, akik a savanyú íztől rettegnek. Készülj, mert most furcsa félelmek nyomába eredünk! Minden állomáson találsz egy rövid leírást, neked pedig rá kell jönnöd, milyen fóbiára gondoltunk. A feladatod, hogy a helyes választ a Rafflecopter megfelelő sorába írd.


Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:

Félelem a péntek 13-ától


a Rafflecopter giveaway

A turné menete:

10.12.   Sorok Között
10.16.   Könyv és más
10.18.   Szembetűnő
10.20.   KönyvParfé

Megjegyzések