A távolság relatív


Fülszöveg:

A ​tizenhét éves Caymen Meyers úgy tanulmányozza a gazdag embereket, akár egy tudományos kísérletben, és sok évi megfigyelés után biztos benne, hogy csak egy dologra jók: pénzt költeni olyan felesleges holmikra, mint az anyukája boltjában árult porcelánbabák. 
Így amikor Xander Spence besétál a boltba, hogy a nagymamájának vegyen egy babát, elég egy pillantás, hogy Caymen megállapítsa, a fiú eszméletlenül gazdag. Bár a fiú vonzó, és ő az első, aki tényleg felkelti a lány figyelmét, Caymen elég okos ahhoz, hogy tudja, nincs esélye a fiúnál. Hiszen ha mást nem is tanult az anyukája intelmeiből, azt igen, hogy a gazdag emberek figyelmét nehéz felkelteni. Ám Xander ezentúl gyakran megjelenik az üzletben, dacára a lány erőfeszítéseinek, hogy elriassza. Caymen pedig, legnagyobb rémületére, élvezni kezdi a fiú társaságát. 

Tudja, hogy az anyukája nem jöhet rá a dologra – nem fogadná el. Jobban szeretné, ha Caymen a helyi, csóró rockerfiúval lógna. Amikor Xander odafigyelése és kedvessége már éppen meggyőzné a lányt, hogy a gazdagság nem jellemhiba, ráébred, hogy a pénz sokkal nagyobb szerepet játszik a kapcsolatukban, mint gondolta volna. És hogy Xander nem az egyetlen, akiért aggódnia kell.



Véleményem:

Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy a Menő Könyvek idén nagyon magasra tette a lécet az ifjúsági irodalom kategóriáján belül. Nem olyan rég áradoztam egy másik könyvükről, és most arra kellett eszmélnem, hogy erről a regényről sem tudok kisebb lelkesedéssel beszélni. Az utóbbi években sokszor éreztem úgy, hogy végérvényesen kezdek kiöregedni a műfajból, de most már azt gondolom, nem ezzel volt a gond, inkább azzal, hogy nem a megfelelő kötetek találtak meg. A távolság relatív egy könnyed, humoros, érzelmes kis történet, ráadásul a felszín mögött olyan mondanivalót és értékeket is felvonultat, amik épülésére válhatnak minden generációnak.


Tulajdonképpen nem más ez, mint egy modern Hamupipőke-történet: Caymen, a történet tizenhét éves főhőse, szarkasztikus nyugalommal éli életét, suliba jár, besegít édesanyja bababoltjában, és köszöni szépen, ennél nagyobb izgalomra nem is vágyik az életben.  Éppen ezért eléggé felkavarja, amikor a boltban felbukkan a jóképű és gazdag Xander, aki valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag még érdeklődést is tanúsít iránta. Persze Caymen-nek megvan a véleménye a gazdag ficsúrokról, akik csak a menő autóikkal és a tökéletesen vasalt ingeikkel foglalkoznak, no meg persze azzal, hogy jól cserben hagyják az embert, ahogyan Caymen édesapja is tette annak idején az anyukájával. 

"-Nagyon összevesztünk anyuval.
-Miattam?
-Mennyire arrogáns vagy! Azt hiszed, hogy mindig minden rólad szól?
-Akkor mi miatt?
-Miattad."

Aztán persze, ahogy annak lennie kell egy romantikus történetben, minden ellenkezés és védekezés csődöt mond, amikor a lány azt kezdi érezni, hogy Xander szándékai tényleg komolyak, sőt, még abban is sokat segít neki, hogy közelebb kerüljön saját magához és az álmaihoz. De sajnos félő, hogy ez nem változtat azon a tényen, hogy két külön világban élnek, teljesen különböző mindennapi problémákkal...vagy mégsem? A bonyodalmakat tovább fokozza, hogy édesanyja elől titkolnia kell a fiúval való kapcsolatát, ráadásul a fura, de szerethető rockzenész, Tikk rajongását is kezelnie kell valahogy. És persze, hogy még csavarosabb legyen a történet, előbb-utóbb felbukkan egy félreértés is, ami rendesen összekuszálja a dolgokat, és megkérdőjelezi Xander érzéseinek őszinteségét.


Sok erénye van ennek a történetnek, kezdve a könnyed és olvasmányos stílussal, vagy a jól megformált karakterekkel. Caymen azért tetszett annyira, mert épp eléggé átlagos ahhoz, hogy könnyű legyen vele azonosulni, ugyanakkor szarkasztikus humora  és erős jelleme egyedivé teszi. Az egyetlen, akivel kapcsolatban voltak fenntartásaim, az édesanyja volt, szerintem sokszor viselkedett ésszerűtlenül és éretlenül (persze, nyilván a valóságban is vannak ilyen szülők, szóval ilyen szempontból nem volt ez probléma, csak nagyon meg tudtam rá orrolni bizonyos helyzetekben). Azt is nagyon pozitív dolognak tartom, hogy a regény olyan kérdések és problémák köré van építve, amik sokunkat érintenek, ettől válik az egész történet élővé és szerethetővé. Caymen félelmei azzal kapcsolatban, hogy vajon összeillenek-e Xanderrel, valahol nagyon is reálisak, hiszen teljesen más környezetben nőttek fel, más dolgok töltik ki a mindennapjaikat és más típusú problémákkal néznek szembe. Érthető, hogy ilyen helyzetben az ember hajlamos elbújni a biztonságos előítéletei mögé, mert nehezen hisz abban, hogy a másik tényleg kíváncsi rá, és akkor is mellette áll majd, ha elmúlik az újdonság varázsa. Ráadásul emellett a saját életének hétköznapi gondjaival is meg kell küzdenie, legyen szó a pályaválasztásról, a hiányzó apaképről vagy az anyagi nehézségekről. 

Egy ifjúsági regényben fontos erény a humor is, szerencsére itt nem is kell nélkülöznünk. Hozzám mondjuk egyébként is közel áll a fanyarság és a szarkazmus, éppen ezért nagyon élveztem Caymen megjegyzéseit és a Xanderrel folytatott szócsatáit.

"- Nagyon hiányzott a reggeli forrócsokoládém, amire valaki rászoktatott, aztán megvonta tőlem.
- Most a magad finom módján azt akarod mondani, hogy hiányoztam a múlt héten?
- A forrócsoki hiányzott. Rád csak úgy gondolok, hogy te vagy a srác, aki szállítja nekem. Néha még a nevedet is elfelejtem, és olyankor csak úgy emlegetlek, hogy a forrócsokis srác."

A maga könnyed módján ez a regény rávilágít arra, mennyire fontos túllépnünk a saját  előítéleteinken és görcseinken, és hogy kockázatot vállalni akkor is érdemes, ha adott esetben sokkal nagyobb veszteséggel jár, mint a járt út. Mivel mindez egy alapvetően kedves és szórakoztató tini-történetbe van ágyazva, teljes mértékbe alkalmas arra, hogy a fiatalabb olvasók is mankót találjanak benne a saját életvezetésükhöz. Tökéletes olvasmány egy nyári délutánra, csak vigyázzunk, mert az olvasása közben indokolatlanul megkívánjuk majd az áfonyás muffint.:)


A könyvet köszönöm szépen a Menő Könyveknek!

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Az ifjúságnak mindenképpen, de persze azoknak is, akik egyszerűen csak vágynak egy kedves, romantikus történetre, ami megédesíti a napjukat ebben a fülledt időben.

Megjegyzések