A kisemmizett angyal (értékelés és nyereményjáték)


Az Athenaeum Kiadó jóvoltából újabb Szurovecz Kitti könyvet tarthatunk a kezünkben, amely komoly témát boncolgat: a hazai prostitúció alvilágába kalauzol két fiatal lány, Panna és Mia történetén keresztül. Tartsatok velünk a turné öt állomásán, és ismerjétek meg Szurovecz Kitti felkavaró, mégis lenyűgöző regényét – s játsszatok velünk, hogy megnyerhessétek a könyv, a kiadó által felajánlott egy példányát!



Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 328
ISBN: 9789632938448



A könyvet ITT rendelheted meg!

Fülszöveg:

A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül.

Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?

Véleményem:

Először is be kell vallanom töredelmesen, hogy ez volt az első könyv, amit Szurovecz Kittitől olvastam. Na nem azért, mintha ellenérzéseim lettek volna vele szemben, egész egyszerűen valahogy mindig kimaradt, illetve egyik fülszövege sem érintett meg annyira, hogy előre akarjam venni a végtelennek tetsző olvasási várólistámon. A kisemmizett angyal viszont egyből felhívta magára a figyelmet: egyrészt egy olyan témával foglalkozik, ami fontos és aktuális Magyarországon, ráadásul úgy tűnt, az írónő nem elégszik meg a fikcióval és az alkotói szabadsággal, hanem alaposan utánajár a kérdéskörnek. Hát, valahogy így kerültünk mi ketten össze ezzel a regénnyel, amiért utólag nagyon hálás vagyok, mert én magam sem gondoltam volna, hogy ennyire érdekes, megrázó és izgalmas lesz.

A cselekmény két lány szemszögéből íródott, akik ha akarnának, sem különbözhetnének jobban egymástól. Az egyikük a tizenhat éves Panka, aki hagyományos értelemben szerencsésnek mondható, hiszen jómódban él, van családja és barátai, egyszóval semmilyen fontos dolgot nem kell nélkülöznie. Persze a kép nem ennyire fekete-fehér, mert ettől függetlenül neki is megvannak a maga problémái: szülei válnak, édesanyjával nem nagyon találja mostanában a közös hangot, és a barátnőjével is gyakrabban összezördül, amióta összejött a jóképű és megnyerő Dáviddal. Ezzel szemben a vele egykorú Mia már kislányként megtanulta, mi az a nélkülözés, egy kis faluból származik, ahol mentálisan sérült édesanyjával és testvéreivel többnyire segélyekből éltek. Az ő életében az hozott változást, amikor megismerkedett néhány "menő" férfival, akik egy jobb élet reményével kecsegtették, amennyiben prostituáltnak áll Budapesten.



Kettejük sorsa egy váratlan és félelmetes esemény által fűződik össze. Panka éppen a barátjánál van, amikor ismeretlen férfiak törnek rájuk és ragadják el magukkal a lányt. Panka a rémülettől jóformán reagálni sem tud, fogalma sincs, mi történik körülötte, vagy hogy hogyan kapcsolódik a történésekhez a korábban tökéletesnek gondolt pasija. Miután elrabolják, egy lepusztult lakásban tartják fogva, itt ismerkedik meg Miával, aki ugyanezt a rabságot önként vállalta (és igen, nyilván a regény egyik legfontosabb kérdése éppen az lesz, hogy egy ilyen esetben mennyire beszélhetünk egyáltalán szabad akaratról). Panka számára elég hamar világossá válik az iszonyú valóság, és az azzal kapcsolatos kilátások, hogy mire fogják kényszeríteni, amennyiben Dávid nem fizeti ki tartozását a hálózatot vezető maffiózónak. Egyedül Mia tudja tartani benne a lelket, aki, miközben istápolja az elkényeztetett és naiv pesti lányt, szép lassan maga is ráébred arra, hogy ennél talán többet is tartogathat számára az élet. Közösen kitervelik, hogyan tudnák Pankát megszöktetni, de a kalandok és borzalmak nagy része még csak ezzel a döntésükkel fog elkezdődni...

Mindenképpen ki kell emelni a regény erősségeként, hogy végig fent tartja a feszültséget, és tele van izgalmas jelenetekkel. Ráadásul ezek a jelenetek éppen attól lesznek igazán sokkolóak, hogy nagyon is realisztikusak. Én nem ismerem a pontos statisztikai adatokat ezzel kapcsolatban (és tartok tőle, hogy más sem, hiszen a prostitúcióban érintettek nagy része titokban tevékenykedik), de sajnos biztos vagyok benne, hogy attól függetlenül, hogy szeretünk a látszólagos biztonság és igazságos világ álomképében élni, nagyon sok Mia és Panka lehet ebben az országban. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy egy ilyen történetben még az egy is sok. A regényben sok a megrázó kép, fizikai és lelki értelemben egyaránt, úgyhogy az érzékenyebb lelkű olvasók számára (én magamat is ebbe a kategóriába sorolom) valószínűleg kicsit megterhelő lesz egy-két helyen. De ezek a részek sem öncélúak, hanem abszolút szükségesek ahhoz, hogy a problémát és a regény által bemutatott világot tisztán lássuk.



Pozitívumként emelném ki a lányok karakterét, azon belül is a jellemfejlődésüket. Nagyon szépen lehetett látni, ahogy például a kezdetben kissé felszínes Panka egyre határozottabb, erősebb, az elvei mellett kiálló személyiséggé válik. De ugyanúgy érződött az ő hatása is Miára, aki elkezd olyan módon gondolkodni saját magáról, amire korábban nem volt példa. Jó néhány szívszorító pillanat is következett abból, ahogyan a két világ egymásnak ütközött, például amikor a szegényebb lány próbálja elmagyarázni, hogy ez a fajta munka és a fogság még mindig jobb, mint a korábbi élete, ahol abban sem lehetett biztos, hogy ehet-e aznap valamit. Persze a lányok egymásra találása kicsit tündérmese-szerű, de azt gondolom, fontos eleme a regénynek, mert megtanítja, hogy a teljesen különböző háttérrel, kultúrával, értékrenddel rendelkező egyének is kerülhetnek nagyon szoros sorsközösségbe egymással, ha az élet úgy hozza. És persze kiderül az is, hogy a közösen átélt trauma vagy küzdelem olyan kapcsot hozhat létre közöttük, amit aztán a kívülállók sem tudnak később elszakítani.

Sok mindent tudnék még dicsérni, de ahhoz többet el kellene árulnom az események alakulásáról, azt pedig nem szeretném, mert tényleg úgy teljes az élmény, ha végig izgulhatunk a regény lapjain, hogyan alakul majd a lányok sorsa. Engem annyira magával ragadott -és sokszor meg is hatott-, hogy szinte le sem tudtam tenni, és ha voltak is kisebb-nagyobb szépséghibái a történetnek, nekem nem volt érkezésem észrevenni azokat. Úgyhogy utólag nagyon örülök annak, hogy ez lett az első könyvem Szurovecz Kittitől, mert ez alapján mindenképpen oda fogok figyelni a munkásságára. 

u.i.: Muszáj megemlítenem, hogy fizikailag is gyönyörű lett a könyv, szerintem nagyon ízléses és kifejező a borítója.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akiket foglalkoztatnak a társadalmi problémák, és nem félnek alámerülni, ha egy sötétebb tabutémával szeretnének jobban megismerkedni.


Nyereményjáték:

Szurovecz Kitti ezúttal is hatalmas hangsúlyt fektetett a témaválasztásra, arra, hogy A kisemmizett angyal tudjon újat mondani, és elgondolkodtasson olyan dolgokon, amelyekről nem szokás beszélni. A turné során minden állomáson találtok majd egy idézetet: a feladatotok az lenne, hogy írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mi a címe a könyvnek, amelyből származik, valamint milyen tabutémát boncolgat az adott mű. A helyesen válaszolók között a regény egy példánya kerül kisorsolásra.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:

„És mi van veletek, a többiekkel, észrevettétek a hegeket, amiket magatok mögött hagytatok?
Nem. Valószínűleg nem.
Ez lehetetlen volt.
Mert a legtöbb szabad szemmel nem látható.”

a Rafflecopter giveaway


Állomáslista:

10. 19. Könyv és más
10. 21. Szembetűnő
10. 23. Ambivalentina

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések