Csokis csábítások (értékelés és nyereményjáték)


Talán nincs is olyan ember a földön, aki ne vágyna néha-néha (vagy épp gyakran) valami csokis finomságra. Stahl Judit Csokis csábítások című receptkönyvében mindenféle édesség megtalálható, mi szem-szájnak ingere, torta, kuglóf, forró csoki, fagylalt, palacsinta, és még sorolhatnánk. A könyvről és a receptekről most a Blogturné Klub négy bloggere mondja el a véleményét, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Kiadó: Lettero Kiadó, 2018


Oldalszám: 120 oldal
ISBN: 9786155733901

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Szereted a gyors csokis-mogyorós kekszet? Akkor próbáld ki azt is, amikor egy-két plusz hozzávalóval sütés nélküli, villámtempós banánlepény lesz belőle! Megkóstolnád a fekete-erdei palacsintát? Akkor biztos érdekel, hogyan készül az alkotóelemeiből a fekete-erdei császármorzsa. Vagy kipróbálnád, miként változik át a kávés krémmel töltött marcipános fatörzs fenséges párizsi rakott piskótává? Itt az alkalom!
Stahl Judit új szakácskönyvsorozatának különlegessége, hogy alapul veszi a Stahl magazin legnépszerűbb receptjeit, és mindegyikhez kínál egy-egy vadonatúj, szellemes variációt. Nem más ez, mint ötletadó gasztronómiai barangolás, gondolatébresztő főzőiskola – telis tele sokszoros tesztelt, garantáltan működő receptekkel.
Az is szeretni fogja, aki már ismeri, és az is, aki most találkozik először Stahl Judit konyhájával.

Véleményem:

A legutóbbi, ázsiai kalandozás után örömmel vetettem bele magam ismét egy szakácskönyvbe, ráadásul egy olyanba, ami a szívemhez (és bendőmhöz) igazán közelálló témával foglalkozik: a csokoládéval! Nagyon szeretek süteményt enni és sütni egyaránt, legyen szó örökzöld klasszikusokról, modern édességekről vagy egészségtudatos finomságokról. Ráadásul ebben a kötetben nem csak sütiket találunk, hanem mindenféle egyéb finomságot, aminek az alapja a csokoládé. Stahl Judit előző receptkönyvében nem csalódtam, így biztos voltam benne, hogy a Csokis csábításokkal is jó barátságban leszünk. Természetesen itt sem maradhatott el a kipróbálás, amiről szintén beszámolok, előtte azonban a korábban már bevált logika mentén mesélek egy kicsit a könyvről.





Felépítés/külalak:

Ebben a szakácskönyvben is 100 különféle receptet találunk, egyik oldalon a szemkápráztató és étvágygerjesztő fotóval, a másikon pedig a leírással. Maga a könyv szépen tagolt és áttekinthető, a kivitelezés pedig igényes, (kemény kötés jó minőségű, vastag papírral) szóval gusztusos az egész, na. 
A különböző csokis finomságokat az alábbi tematikus felosztásban találjuk meg:

- Aprósütik
- Tepsis sütik, kelt tészták
- Pohárdesszertek, bonbonok
- Torták
- Klasszikusok (némelyik áthangszerelve)

Teljesen icipici apróság, de nekem annyira tetszett a tartalomjegyzéket kiváltó megoldás, hogy az egyébként ábécésorrendben lévő finomságokból mindig az van vastagon kiemelve, ami benne lesz az adott fejezetben. Szeretem, ha a kivitelezésben (pláne olyan műfajban, ahol nehéz újat kitalálni) van valami finom csavar vagy egyedi ötlet.




Hozzávalók/alapanyagok: 

Az Ázsiai kalandoknál kicsit fanyalogtam a nehezen beszerezhető hozzávalók miatt, de azért a keleti konyha nyilván egy speciális íz- és fűszervilág, úgyhogy ez benne volt a pakliban. Ennél a könyvnél már mertem remélni, hogy kicsit könnyebb dolgom lesz, és biztosan találok olyan receptet, amihez minden hozzávaló adott, vagy legalábbis könnyen beszerezhető. Így is történt: egy-két édességnél persze találkozunk különlegesebb alapanyagokkal (pl. kókusztejpor, mandulalikőr, keményítőszirup), de ezekből van kevesebb és ezeket sem lehetetlen megvásárolni. Összességében talán inkább azt hiányoltam, hogy több legyen az "olcsó" recept benne. Én nem sütök nagyon gyakran, ezért az ilyen alkalmakkor nem spórolok a hozzávalókon, de azért hosszútávon, rendszeres sütés-főzés mellett ez is egy fontos szempont. Azért persze itt is akad bőven pénztárca-barát nyalánkság, de érződik, hogy nem ez volt az elsődleges szempont a válogatás során.

Tartalom/leírás:

Ahogy az előző szakácskönyvnél, itt is úgy éreztem, hogy a receptek leírása világos és érthető, egy kezdő számára is könnyen követhető. Ennél több elvárásom igazából nincs is ennél a műfajnál, legyen minden korrekt, pontos, és a különböző lépésekkel haladva ne legyen az, hogy a harmadiknál úgy érzem, én egy teljesen másik ételt készítek, mint a szerző.
A kötetben szereplő édességek alapvetően a csokoládé köré szerveződnek, de ezzel együtt is nagyon sokféle receptet találunk. Így akár egy komolyabb családi ünnepre, akár egy szimpla hétköznapra készülünk, biztos, hogy találunk benne kedvünkre valót. 
Nos, egy szó, mint száz, elégedett voltam az átlapozgatás után, de ennél érdekesebb, hogyan sikerült a konkrét megvalósítás.  

Kipróbálás:

Nagyon sokáig biztos voltam benne, hogy házi granolát fogok készíteni (mostanában mindig ezt eszem sima müzli helyett), csak aztán ahhoz nem sikerült még minden hozzávalót beszereznem. Így olyan sütit kerestem, amihez minden van otthon, és ami valamilyen szempontból mégis különleges. Így esett végül a választásom a csokoládés bagelre. Alapesetben kicsit tartok a tésztagyúrós-dagasztós receptektől, de most karácsonyra családilag beruháztunk egy klassz kis konyhai robotgépbe, és naná, hogy ki akartam próbálni, milyen, amikor elvégzi helyettem a piszkos munkát.



Hát nem mondom, nem a legegyszerűbb sütemény, amit életemben készítettem, bár inkább azért macerás, mert a tésztát többször kell pihentetni, tehát a munkafolyamat eléggé elhúzódik összességében. Az is izgalmasnak tűnt, hogy sütés előtt forró vízbe kell mártani a megformázott kis bageleket, korábban nem csináltam még ilyesmit (sőt, anyukám sem, ami egy picit relevánsabb információ) és nem is tudtam elképzelni, hogy fog ez kinézni. De aztán végül ment minden, mint a karika- vagy bagel- csapás (egyébként elnézést kérek mindenkitől, de ma valahogy egyfolytában béna szóviccek jutnak az eszembe), és nagyon pofás kis sütijeim lettek.

Az íze is nagyon jó lett, a tésztába kevert csokidarabkáknak köszönhetően önmagában is megállja a helyét, de a különösen édesszájúak/perverzek lekvárral, mézzel, mogyorókrémmel, juharsziruppal,  vagy ezek tetszőleges kombinációjával is megkenhetik. Talán maga a tészta lehetett volna egy picit könnyedebb, de azt nem tudnám megmondani, hogy ehhez mit kellett volna máshogy csinálni. Összességében tehát elégedett vagyok, hiszen kipróbálhattam valami újdonságot, ami még ehetőre is sikeredett, ráadásul még így is maradt egy csomó finomság, amit szeretnék a jövőben elkészíteni, biztosan nem utoljára forgattam ezt a könyvet.




Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? A hozzám hasonló Gombóc Artúroknak, akik szeretnék minél változatosabb módon felhasználni a csodálatos csokoládét.

Nyereményjáték:

Ezúttal alap csokoládéfajtákat kell kitalálnotok a blogjainkon található leírások alapján. Csak írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy az adott leírás mely csokifajtához tartozik.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésükre, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, különben automatikusan újat sorsolunk.

Feladvány:

Kakaótartalma legalább 25%, tejport minimum 14%-ban tartalmaz, ezen kívül kakaóvajat és cukrot is. Születése Henri Nestlének köszönhető, aki rájött, hogyan lehet a tejet sűríteni, így megvalósulhatott a régóta kísérletezett csokoládéfajta.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

01. 28. Könyv és más
01. 31. Ambivalentina

Megjegyzések