Az utolsó Namsara- Iskari-trilógia 1. (értékelés és nyereményjáték)



A Maxim Könyvkiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Kristen Ciccarelli Goodreads díjas, debütáló regénye, Az utolsó Namsara. Ennek örömére a  Blogturné Klub négy bloggere bemutatja a sárkányölő Asha kalandjait, aki nem akar mást, mint leszámolni tragikus múltjával, és elkerülni sivár jövőjét. A szabadságot viszont csak úgy érheti el, ha végez Firgárd legerősebb sárkányával. Tarts velünk a játék során és megnyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.




Kiadó: Maxim Könyvkiadó, 2018

Oldalszám: 448 oldal
ISBN: 9789632619774
Eredeti cím: The Last Namsara
Fordító: Komáromy Zsófia


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Mindennek kezdetén volt Namsara, az égből és lélekből formált ifjú, aki nevetést és szeretetet hozott magával, bárhová ment. Ám ahol fény van, ott sötétségnek is kell lennie – így megjelent Iskari, a vérből és holdfényből formált leány, a pusztító, a halálhozó. Asha, Firgárd királyának leánya ezeket a legendákat kisgyermekként csak titokban elsuttogott mesékből ismerte, mégis megmagyarázhatatlan kötődést érzett a múlt alakjaihoz. A lányból hamarosan a birodalom legrettegettebb sárkányölője válik, kiérdemelve az iskari címet – ám ez magányos szerep, melytől Asha inkább érzi magát fegyvernek, mint fiatal nőnek. Egyik bestiát a másik után vadássza le, hogy elhozza a fejüket a királynak, de nincs az a zsákmány, ami megmenthetné ot a végzettől, mely odahaza vár rá: apja odaígérte a kezét kegyetlen parancsnokának, egy férfinak, aki tisztában van Asha valódi természetével. A lány nem akar mást, csak végre leszámolni tragikus múltjával, és elkerülni sivár jövőjét. Amikor esélyt kap a szabadságra, cserébe Firgárd legerősebb sárkányának életéért, kapva kap a lehetőségen. Egy titokzatos fiú segítségével Ashának le kell ráznia magáról az iskari szerepének láncait, és ki kell tárnia szívét a szerelem, a fény és az igazság előtt, melyet egészen eddig eltitkoltak előle.

Véleményem:

Van úgy, hogy nagyon várok egy könyvet, ennek ellenére mégsem merek túl nagy elvárásokat támasztani vele szemben, nehogy aztán csalódás legyen a vége. Az utolsó Namsara is pont ilyen volt: érdekelt a téma, csodásnak tartottam a borítót, de azért benne volt a pakliban, hogy "csak" egy egyszerű ifjúsági fantasy-t fogok kapni. Nos, örömmel jelentem, hogy a regény minden várakozásomat felülmúlta, és a 2019-es év első kedvenceként avathattam fel.


A fiatal írónő egy különleges világba, Firgaardba kalauzol bennünket, ahol a kiváltságos helyzetben lévő drakszorok és a rabszolgasorban tengődő szkrálok élnek. Mind a társadalmi berendezkedés (viselkedési, érintkezési szabályok a két kaszt között), mind a felépített világ alapját nyújtó mitológia nagyon részletes és kidolgozott, saját teremtéstörténettel, Ősistennel és különleges lényekkel, nevezetesen sárkányokkal. Firgaard népe sokáig élt békében és szolgálta az Ősistent, azonban amikor a régi történetek mesélői rejtélyes módon sorra megbetegedtek és  meghaltak, az akkori uralkodó elfordult a teremtőtől, és parancsba adta a sárkányok elpusztítását. Itt kerül a képbe főhősnőnk, Asha, aki a jelenlegi uralkodó lánya, és akinek elsődleges feladata a sárkányok levadászása. Ahelyett azonban, hogy Firgaard népe megbecsülné és tisztelné őt, megvetik és rettegik, iskarinak nevezik az Ősisten gonosz teremtménye után, miután kislánykorában az ő hibájából majdnem az egész várost elpusztította egy sárkány. Asha ugyanis olyasmit csinál, amit már régóta nem szabad senkinek, és amivel magához vonzza ezeket a teremtményeket: a régi, titkos történeteket meséli.

Hamar kiderül, hogy a politikai helyzet is igen kényes, az uralkodó hatalmát nem csak a távoli bozótföldiek, hanem saját parancsnoka is veszélyezteti, éppen ezért még évekkel korábban neki ígérte lánya kezét. Ashának esze ágában sincs a kegyetlen és számító Jarekhez menni feleségül, ugyanakkor csak egy esélye van arra, hogy elkerülje a kézfogót: el kell kapnia Kozut, az Őssárkányt, aki gyermekkorában egyszer már majdnem elpusztította őt és a várost is. Az igazi bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor Asha testvére megpróbál megmenteni egy kivégzésre váró rabszolgát, Torwint, aki a megengedetthez képest sokkal közvetlenebbül viselkedik az iskarival, és akinek a társaságában a lány végre úgy érzi, talán másra is képes a bűntudaton és önutálaton kívül...Mindeközben Ashának furcsa látomásai lesznek, és már egyáltalán nem biztos benne, hogy az ősi történetekben minden igaz, amit leírtak, és az a helyes, amit egész életében belé neveltek. A politikai helyzet is fokozódik, a birodalmat kívülről és belülről is veszély fenyegeti, abban viszont egyáltalán nem lehetünk már biztosak, kik is az igazi rosszfiúk a történetben.


Nem is tudom, hol kezdjem az előnyök és pozitívumok sorolását. Először is nagyon tetszett, hogy a felépített világ különleges, logikus és részletgazdag, illetve a hozzákapcsolt mitológia is nagyon ötletes. A cselekményt gyakran meg is szakítják a régi történetek, és szép fokozatosan kapcsolódnak össze mind a múlt, mind a jelen eseményei az olvasó számára. Firgaard teljesen megelevenedik a szemünk előtt, legyen szó ruhákról, épületekről, fegyverekről vagy sárkányokról, minden olyan aprólékosan, mégis élvezetesen van leírva, hogy szinte filmszerűvé válik a könyv. Emellett nagyon szerettem a karaktereket, különösen Ashát, akinek a személyében egy nagyon egyedi főhőst ismerhettem meg. Első pillantásra kemény, rideg és kíméletlen, ugyanakkor ahogy jobban megismerjük, egyre inkább látjuk, mennyire érzékeny, és hogy milyen módon alakította személyiségét az évek során elszenvedett bűntudat és elutasítás. Nagyon kedveltem még a lány bátyját, Daxot is, aki eleinte kicsit szétszórt, felelőtlen fráternek tűnt, de később kiderült, hogy nagyon is intelligens, bátor és jólelkű férfi. Jarek egy igazi "imádjuk gyűlölni" figura, néha olyan ellenszenvesen viselkedett, hogy a hideg kirázott már a jelenlététől is. Aztán persze ott van Torwin is, akitől a rabszolgaság sem tudta elvenni az önbecsülését és az egyenességét, végig nagyon drukkoltam, hogy jól alakuljon a sorsa.

Azért is szerettem ezt a regényt, mert az akciódús, pörgősebb fejezetek nagyon jó arányban keveredtek a kicsit lassabb, lélektani részekkel illetve a visszaemlékezésekkel. Nagyon izgalmas jelenetek voltak benne, ráadásul a vége felé egyre fokozódott a feszültség, amit a szerző még néhány ragyogó csavarral is megfejelt. Ezenkívül nagyra értékelem, hogy a romantikus szál nem giccses vagy "szenvedős" benne, az olyasmit nehezen tolerálom egy kalandos fantasy-regényben. Tényleg azt érzem, hogy minden egyben volt benne, alig tudtam letenni, és már most tűkön ülök, hogy mikor érkezik a folytatás. Szóval, ha a ti szemeteket is vonzza ez a gyönyörű borító és a fülszöveg, ne habozzatok, szerezzétek be nyugodtan, szerintem nem fogtok csalódni. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Nagyon jól el lett találva a regény stílusa/nyelvezete abból a szempontból, hogy sokféle korosztálynak megfelelő lehet, tizenéves kortól felső határ nélkül. Ha egyedi, klassz világépítésű fantasy-re vágysz, ez a te könyved!

Nyereményjáték:

Asha a birodalom legrettegettebb sárkányölője, egyik bestiát a másik után vadássza le; mostani blogturnénkon, hozzá hasonlóan belőletek is vadász válik. Minden állomáson találtok egy képet, rajta egy híres sárkánnyal, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogyan hívják az adott sárkányt. 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

01/12 Könyv és Más
01/15 Dreamworld
01/17 Deszy könyvajánlója

Megjegyzések