Életszikra (értékelés és nyereményjáték)


Az Athenaeum gondozásában 2018 októberében jelent meg hazánkban Jodi Picoult legújabb könyve, az Életszikra. Mint a szerzőtől megszokhattuk, ez a történet is komoly témát, az abortusz kérdését járja körbe. Nem is akárhogy, egy kórházi túszdráma közepette. Tartsatok a regény blogturnéjával, melynek során négy blogger véleményét ismerhetitek meg a kötetről. A nyereményjáték sem marad el, melynek végén egy könyvet sorsolunk ki a kiadó jóvoltából.


Kiadó: Athenaeum, 2018

Oldalszám: 368 oldal
ISBN: 9789632938318
Eredeti cím: A Spark of Light
Fordító: Goitein Veronika


A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:


Zaklatott férfi ront be Mississippi állam abortuszklinikájára. Lövöldözni kezd, majd túszul ejti a túlélőket. Hugh McElroy túsztárgyaló a helyszínre siet. A telefonjára érkező üzenetekből jön rá, hogy tizenöt éves lánya, Wren is a klinikán tartózkodik. De vajon hogy reagálnak a túszok? Egy nővér úrrá lesz saját pánikrohamán, és segít egy sebesült nőn. Egy orvos a hite miatt gyakorolja hivatását... Most éppen ezt a hitet teszi próbára az élet. Egy magzatvédő aktivista páciensnek álcázva tapasztalja meg, milyen annak a gyűlöletnek a kereszttüzében lenni, amit ő is szított. De vajon mi a túszejtő valódi célja? A lebilincselő történet visszafelé halad az időben, így az emberi sorsok szépen lassan bontakoznak ki.

Jodi Picoult korunk egyik legvakmerőbb írója. Most éppen azt boncolgatja, hogyan lehet egyszerre figyelembe venni a várandós nő és a még meg nem született gyermeke jogait. Az Életszikra beszélgetésre, vitára inspirál... és talán megértésre sarkall.

Véleményem:

"Minden gyermek megérdemli, hogy megszülethessen? Minden nő megérdemli, hogy maga dönthessen a testéről? Hol lehet a közös nevező?"
Az értékelésemet rögtön ezzel az idézettel kezdeném, hiszen nagyon jól összefoglalja, hogy az általam igen kedvelt írónő ezúttal milyen megosztó, erkölcsi szempontból végtelenül összetett témát boncolgat Életszikra című új könyvében. 11 elolvasott Jodi Picoult regénnyel a hátam mögött már úgy veszem a kezembe az új köteteit, mint egy ismerős, meleg takarót: tudom, mire számíthatok, tudom, hogy fel fog kavarni, el fog gondolkodtatni, ugyanakkor meg is melengeti a szívemet. A legjobban azt szeretem és tisztelem benne, hogy mer, akar és szeret olyan kérdésekhez nyúlni, amik minimum kényelmetlenek, de általában inkább tabu-jellegűek, nincs ez másként ennél a történetnél sem. Tabu abból a szempontból, hogy például egy népes asztaltársaságban kétszer is meggondoljuk, kifejtsük-e álláspontunkat az abortuszról, hiszen szinte biztos, hogy legalább néhány ember máshogy fog róla vélekedni, mint mi. És ami ennél is fontosabb, nem is igazán vélemények ezek vagy ismeretek, hanem attitűdök, hit és meggyőződés, melyek jellegükből fakadóan mélyen gyökereznek, és borzasztó erős érzelmi töltéssel bírnak. Hogy mennyire erőssel, azt bizonyítja rengeteg torokszorító emberi sors, vagy éppen szó szerint vérre menő atrocitások a vélt igazság nevében.

Az írónő, bár mindig más témát hoz elő, valamilyen szinten sablonokat használ, a legtöbb regényére legalábbis jellemző egy tipikus felépítés/dramaturgia. Általában szerepel bennük bírósági tárgyalás, és a szereplők váltott szemszögéből ismerhetjük meg a történteket és az azokhoz vezető motivációkat. Örömmel láttam, hogy az Életszikra eltér a szokásos sablontól, itt ugyanis egy túszdrámába csöppenünk rögtön az első lapokon, a helyszín pedig egy abortuszklinika. Sajátos a szerkezete is, ugyanis visszafelé haladunk az időben. Ezt először nehéz volt megszokni, illetve fejben tartani, ki kicsoda, de amikor ráhangolódtam, teljesen jól működött: ahogy szép lassan haladunk vissza az időben, egyre többet megtudunk a szereplőkről és arról, hogyan kapcsolódnak a klinikához és az abortusz fogalmához. 



Picoult viszonylag sok szereplőt vonultat fel, akik alapvető tulajdonságaikban is nagyon különböznek egymástól: van itt kétségbeesett tinédzser lány, hivatástudatból dolgozó orvos, magzatvédő aktivista, döntés előtt álló nővér, túszejtő és túsztárgyaló. A fejezetek során ugyan sikerül egyre jobban megérteni, milyen események vezették őket a jelenhez, de úgy éreztem, a szerző most inkább élethelyzeteket, pillanatokat szeretne ábrázolni, nem pedig összetett személyiségeket. És ez rendben is volt így, hiszen a téma szempontjából ezek a múltbeli események és pillanatok sokkal fontosabbak. Érdekes az is, hogy nagyon különböző karaktereken keresztül megvilágítja egy-egy szerep különféle aspektusát: jó példa erre, hogy a túszejtő és a túsztárgyaló is apa, akik a maguk hite és felfogása szerint igyekeznek jó szülők lenni.

Ahogyan más regényeknél is megszokhattuk, itt is szépen adagolja Picoult a feszültséget, hiszen hiába haladunk visszafelé, a végkifejlet még várat magára az utolsó oldalakon. Az akciódús cselekményszálba szépen vegyülnek a megható, vagy éppen továbbgondolásra érdemes mondatok, nagyon sok idézetet jelöltem magamnak a könyvben. A végére ráadásul kapunk egy-két finom csavart is, amik ugyan nem feltétlenül sorsfordítók a történtek szempontjából, de mégis az arcunkba vágnak.
"Idő és nyomás hatására a szén mindig gyémánttá alakul. De ha majdnem megfagysz, melyik a drágább kincs?"

A néha emésztést igénylő szöveg és tartalom ellenére gyorsan lehet vele haladni,  ugyanakkor tipikusan olyan könyv, ami a hatását sokkal később fejti ki igazán- legalábbis én hetekkel az olvasás után is újra elgondolkodtam egy-két felmerülő kérdésen. Nem mondom, hogy a legütősebb Picoult-regény, amit eddig olvastam, de az a helyzet, hogy nála még a "gyengébb" könyveinél is olyan magasan van a léc, amit kevés, hozzá hasonlóan termékeny író tud megütni. Tetszett, hogy az utószóban az írónő beszél kicsit a tényekről, arról, hogy jogi szempontból mi a helyzet az abortusszal Amerikában, illetve a tettlegességig fajuló abortuszellenes tüntetésekről is ismertet néhány statisztikát. Saját álláspontját sem rejti véka alá a kérdésről, ami viszont ennél is jobban tetszett, hogy a parttalan vita helyett valódi megoldásokról gondolkodik, amelyek segíthetnének abban, hogy ne kelljen ennyi nőnek átesnie azon a műtéten, ami alapjaiban változtatja meg az életüket- még anélkül is, hogy ezután külön retorziót kellene elszenvedniük. 

Összességében azt gondolom, hogy egy ilyen típusú regénytől senkinek sem fog megváltoznia a véleménye az abortusszal kapcsolatban, legyen az akár ellenző vagy támogató. De azt viszont hiszem, hogy az ilyen regények hozzájárulnak ahhoz, hogy akarjuk és tudjuk megérteni, hogy nem vagyunk egyformák, hogy az emberi élethelyzetek nem feketék vagy fehérek, és hogy soha nem lehet egy problémát azzal megoldani, ha az ellentétes álláspontok erőszakkal feszülnek egymásnak. Az ilyen jellegű üzenetek közvetítése miatt továbbra is hálás vagyok az írónőnek, és fontosnak tartom, hogy a történetei minél több olvasóhoz eljussanak.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Aki szerette az írónő más könyvét is, nyugodtan kézbe veheti, de szerintem annak is jó választás lehet, aki még csak most ismerkedik a munkáival. Ha valaki szeret különböző szempontokat megismerni, vitás kérdésekről elmélkedni, biztosan nem fog csalódni ebben a regényében sem.


Nyereményjáték:

Az Athenaeum Kiadó jóvoltából az eredeti megjelenést követően a magyar olvasók is évek óta gyorsan megismerkedhetnek Jodi Picoult legújabb történeteivel. Mostani játékunkban minden állomáson találtok egy-egy idézetet. A feladatotok, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába beírjátok, melyik Picoult-regényből származik az adott gondolat.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
"Addig egész életében az volt, amit mindenki látni akart benne: szülei csodálatos gyermeke, szárnyait bontogató művész, Chris legjobb barátja, első szerelme. Olyan buzgón teljesítette mások elvárásait, hogy években telt, mire eszébe jutott, hogy miért is szánalmas komédia az egész. Hiszen ő messze nem tökéletes, a felszín nem azt mutatja, amit valójában várhatnak tőle. Belül, a lelke mélyén mocskos, és az olyan lányokkal, mint ő, az történik, ami most vele."
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

01.29. - Szembetűnő
01.31. - Könyv és más
02.04. - Never Let Me Go

Megjegyzések