Sötét folyosók (értékelés és nyereményjáték)



A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg a Sötét folyosók című könyv, aminek a filmadaptációját hamarosan láthatjátok a mozikban. A történet főszereplője Kit Gordy, aki megpillantva új bentlakásos iskolájának épületét azt gondolja, hogy: ez a hely gonosz. Blackwood Hall fenyegető kinézete borzongató félelemmel tölti el, ráadásul kiderül, hogy csupán három diáktársával és három tanárral kell osztoznia a hatalmas épületen. Kövessétek bloggereinket a titokzatos Blackwood Hallba, és a turné végén megnyerhetitek a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!



Kiadó: Könyvmolyképző, 2017

Oldalszám: 192 oldal
ISBN: 9789633999981
Eredeti cím: Down a Dark Hall
Fordító: Miks-Rédai Viktória

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Valami van ezzel a hellyel… valami… 
Kit nem találta a megfelelő szót, ezért inkább elhallgatott. Az épület közeledett, közeledett, végül csaknem rájuk borult. És akkor eszébe jutott a szó, amit keresett. 
Gonosz. 
Amikor Kit Gordy meglátja Blackwood Hall magas kapuját, csak az jár a fejében: ez a hely gonosz. A fenyegető épület borzongató félelemmel tölti el. Ahogy azonban kialakul Kit napirendje, igyekszik figyelmen kívül hagyni a pletykákat, miszerint a drága és elit bentlakásos iskolát szellemek járják. 
Ám az osztálytársai különös, idegen tehetségek tanújelét adják. Furcsa álmok kísértik, hangokat hall, a családjának és barátainak írott levelei elvesznek – és mindenre árnyat borít az őket körbeölelő varázs. Amikor Kit és a barátai ráébrednek, hogy Blackwood nem az, aminek látszik, talán már késő…
Vesd bele magad, de csak ha készen állsz a torokszorító borzongásra!


Véleményem:

Ez a regény már akkor felkeltette az érdeklődésemet, amikor először megjelent, tetszett a kísérteties borító és a paranormális horror-sztori ígérete. Aztán sok más olvasás miatt ez a könyv kicsit perifériára szorult, bevallom, el is felejtettem, hogy a kívánságlistámon van. Szerencsére a filmadaptációnak köszönhetően ismét reflektorfénybe került a történet, és így végre én is fenéken billentettem magam, hogy olvassam már el. És milyen jól tettem, ugyanis rövidke terjedelme ellenére igazán hangulatos darabra sikerült, ami érzés szinten még sokáig velem marad.


A kerettörténetet akár még sablonosnak is mondhatnánk: a tinédzser Kit Gordy bekerül egy elit bentlakásos iskolába, mivel édesanyja és új férje hosszú nászútra indulnak és nem akarják felügyelet nélkül hagyni gyermeküket. A lány csöppet sem lelkesedik az ötletért, hiszen nem csupán otthonát, hanem legjobb barátnőjét is hátra kellett hagynia, ráadásul maga az iskola is egy, a semmi közepén elhelyezkedő városkában található, ahol esély sincs a szórakozásra. Később kiderül, hogy maga az iskolaépület is sokkal szokatlanabb a vártnál: ódon falai, hatalmas, antik szobái egyszerre vonzzák és taszítják Kitet, csakúgy, mint az iskola különös igazgatónője, Madame Duret. A lány igyekszik megbarátkozni, vagy legalábbis beletörődni a helyzetébe, ugyanakkor nem tudja figyelmen kívül hagyni az egyre furcsább körülményeket, kezdetnek például azt, hogy a hatalmas iskolában mindössze négy lány fog tanulni a tanévben, akik ennél különbözőbbek nem is lehetnének: Kitnek fogalma sincs, mi alapján választották ki őket a felvételi eljárás során.

A tanév viszonylag normális kerékvágásban elindul, a lányok szorgalmasan tanulnak, Kit igyekszik összebarátkozni velük - különösen az egyikükhöz, Sandy-hez sikerül közel kerülnie -, közben pedig tinilányokhoz illő módon álmodozik fiatal, jóképű zongoratanáráról, Jules-ről, aki egyébként az igazgatónő fia. A látszólag normális mindennapokba ugyanakkor az írónő zseniálisan adagol annyi feszültséget, hogy teljesen biztosak legyünk benne, ez az állapot nem tarthat sokáig, és hamarosan valami szörnyű titokra derül fény. A kezdeti kisebb furcsaságokat kezdik felváltani a komolyabb és félelmetesebb események: rémálmok, éjszakai felriadások, az épületről terjedő baljós pletykák, eltűnt levelek és a lányokban fokozatosan kibontakozó, túlzott és nem e világi tehetség. Kit egyre biztosabb benne, hogy valami természetellenes folyik az intézményben, és minél előbb ki kell jutnia onnan, ha ép ésszel meg akarja úszni a történteket. Sokkal többet nem szeretnék elárulni arról, hogy valójában mi is áll az események mögött, és mi az iskola valódi célja, hiszen az jelentősen rontaná az olvasás élményét, de annyit elárulhatok, hogy nekem nagyon tetszett az alapötlet és a megvalósítás is.


A karaktereket inkább csak felületesnek mondanám, leginkább Kit személyisége volt kidolgozva, de ezt nem éreztem akkora problémának ennél a műfajnál. Ami igazán vitt mindent, az a baljós, sötét, klasszikus rémtörténeteket idéző hangulat és légkör, illetve a feszültség patikapontos adagolása, aminek köszönhetően a végkifejlet felé szinte már fuldokolva várja az olvasó a katarzist. Ezen kívül nagyon tetszett, hogy a könyv elgondolkodtató és érdekes morális kérdéseket vet fel (amiket a spoiler végett szintén nem részleteznék), amiken jól el lehet rágódni akár napokkal az olvasás után is. Nagyon meglepődtem, amikor olvastam, hogy az eredeti regény 1974-ben jelent meg, amit 2011-ben átdolgozott az írónő, kíváncsi lennék, milyen lehetett az első verzió.

Nem gondoltam volna, hogy ennyire be fog szippantani ez a történet, de nagyon örülök neki, jó érzés volt ismét átélni, hogy éjszakába nyúlóan olvasok, mert nem bírom kivárni, hogy megtudjam a cselekmény végét. A stílusnak köszönhetően végig gördülékenyen haladtam vele, szinte észre sem vettem, és már a felénél tartottam.
Ezek után nagyon kíváncsi leszek a filmre is, bár az előzetes alapján nekem úgy tűnik, hogy sok mindenben eltérnek majd a regény cselekményétől- ami engem mondjuk nem zavar, mert ha úgy vesszük, dupla élmény. Szóval ha akár a film, akár a fülszöveg meghozta valakinek a kedvét a kötethez, csak biztatni tudom, hogy szerezze be minél előbb, és ne halogassa olyan rútul, mint én tettem. :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a misztikus történeteket, és a horror-jellegű regényekből inkább azokat részesítik előnyben, ahol a hentelés-vérengzés helyett a sötét atmoszféra és a kísérteties helyszín áll a középpontban.

Nyereményjáték:

A történet főszereplőjét akarata ellenére beköltöztetik egy bentlakásos iskolába, ahol furcsa dolgok történnek a diákokkal. A turné minden állomásán egy-egy olyan hős/hősnő nevét kell kitalálnotok a rájuk tett utalásainkból, akik szintén valamilyen borzongató helyzetbe kerültek vagy akikkel paranormális dolgok történtek. Annyit segítünk, hogy magyar nyelven megjelent, rémisztő hangvételű ifjúsági regényekre gondoltunk; a ti feladatotok csak annyi, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a főszereplők nevét! 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Főszereplőnknek pechje van, ugyanis új iskoláját az emberek lelkét csapdába ejtő és testüket használó szörnyek akarják elfoglalni. Szerencséjére egy kétfejű patkány, egy barátságos szellem és egy korábbi ellensége segítenek neki ezt megakadályozni.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01/22 - Könyv és más
01/23 - Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
01/24 - Nem félünk a könyvektől
01/25 - Sorok között (Filmes extra)
01/26 - Hagyjatok! Olvasok!
01/27 - Nem félünk a könyvektől (TOP10)
01/28 - Spirit Bliss Sárga könyves út (Interjú)
01/29 - Sorok között
01/30 - Never Let Me Go

Megjegyzések