Mikulás (értékelés és nyereményjáték)


Bár a december elmúlt már, a tél még javában tombol, így remélhetőleg bloggereinkhez hasonlóan az olvasók is szívesen barangolnak még egy kicsit a havas tájakon. Mauri Kunnas Mikulás című gyerekkönyve 1981-ben jelent meg eredetileg, hazánkban pedig a Kolibri Kiadó jóvoltából most kézbe vehetjük a csodás, új kiadást. Ha szeretnétek bepillantást nyerni a lappföldi kulisszatitkokba és mindent megtudni a Mikulás és manói mindennapjairól, ez a könyv nektek íródott!
Tartsatok velünk a hat állomásból álló turnén, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott három példány egyikét!



Kiadó: Kolibri, 2018

 Oldalszám: 42 oldal
ISBN: 9789634372950
Eredeti cím: Joulupukki
Fordító: Kovács Ottilia

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A Finnországban élő Mikulás és a lappföldi Korvatunturi-hegy pont olyan, amilyennek mindig is képzeltük! Mauri Kunnas régóta jó barátságban él a manókkal. Róluk írt könyvében most saját szemünkkel láthatjuk az óriási levélhegyeket Mikulás postáján, elkísérhetjük hírszerző útjukon a cserkészmanókat, bepillanthatunk az ajándékok készítésének titkaiba, és azt is megtudhatjuk, hogyan juttatják el azokat a világ legeldugottabb szegleteibe is. E könyvből minden kiderül Mikulásról, a manóiról és a varázslatos Korvatunturi-hegyről.

Véleményem:

Nem titok, hogy egy jól sikerült karácsonyi könyvvel engem bármikor le lehet kenyerezni, nagyon szeretek az ünnepek előtt (és után is) elmerülni abban a varázslatos világban, ahol még lehet hinni a csodákban, és ahol bármi megtörténhet. A Mikulásról már rengeteg különféle történetet olvashattunk, mégis úgy gondolom, Mauri Kunnas meséje különleges példánya a  hasonló jellegű könyveknek. Eddig sajnos még nem találkoztam az író munkáival, pedig már igen régóta alkot, ez a mese például eredetileg 1981-ben jelent meg, és ezen kívül is számos történet köthető a finn szerző és felesége, Tarja nevéhez. Nagyon kíváncsi voltam tehát, hogy ez a könyv mennyiben lesz más vagy új, mint a korábbi télapós olvasmányaim, és egy gyerekhez hasonló lelkesedéssel vágtam bele a lapozgatásba.


Egy illusztrált kötet esetében nyilvánvaló, hogy az értékelés két legfontosabb szempontja a szöveg/történet minősége, illetve az azt kiegészítő rajzok stílusa/kivitelezése. Én első lépésként magával a történettel kezdeném a beszámolómat. A mese elkalauzol minket a Korvatunturi nevű lappföldi hegyhez, melynek oldalában bújik meg az az apró kis falu, ahol a Mikulás és manói laknak. Bár talán nem is a mese a legpontosabb szó a kötet műfajára, hiszen ez sokkal inkább tekinthető egyfajta ismeretterjesztő műnek (még akkor is, ha az "ismeret" tárgya egyébként mesés). Mauri Kunnas ugyanis arra vállalkozott, hogy a legkisebb részletekbe menően megismertesse velünk, hogyan zajlanak a mindennapok a messzi északon, hogyan dolgozik a Mikulás és felesége, illetve az a rengeteg manó, akik minden évben hozzájárulnak a gyerekek felhőtlen boldogságához. 

A részletességet tényleg komolyan kell venni, és szerintem ez volt a könyv egyik legfőbb erőssége: a kötetet lapozgatva pillanatok alatt átlátjuk a manók munkamegosztását, az ajándékok készítésének, tárolásának, csomagolásának és szállításának teljes logisztikáját, a manóiskola felépítését, és persze azt is, mivel töltik ezek a kedves lények a szabadidejüket, amikor éppen nem a karácsonyi készülődéssel foglalatoskodnak. Megtudjuk, melyik ajándék milyen gépekkel készül, hogyan tudja meg a Mikulás, kik voltak a jó gyerekek, és még olyan kérdésekre is választ kaphatunk, amelyek engem komolyan foglalkoztattak gyerekkoromban (például, hogy tudja a Mikulás elolvasni a különböző nyelven íródott leveleket?). A szöveg viszonylag szellős, könnyen olvasható, ami abból a szempontból is indokolt, hogy legalább akkora - ha nem nagyobb - figyelmet szentelhessünk a varázslatos illusztrációknak. Ezeket egyébként szintén a szerző és felesége készítette, és nagyszerűen kiegészítik a történetet. 


Ahogy a mellékelt oldalak is mutatják, szinte már egy böngésző könyvvel érnek fel a rajzok, annyi apró részlet és érdekesség található rajtuk, hogy hosszú percekig belefeledkezhetünk a nézegetésükbe. Szerintem éppen emiatt a gyerekeknek is remek szórakozás, akár még külön kis feladatot is adhatunk nekik olvasás közben (pl. hány maci van a képen, hol van a kisegér stb.). A képek színvilága és vízfesték-szerű stílusa telitalálat, nagyon gazdag és igényes lesz tőlük a mesekönyv. 

A kötet végén megtaláljuk még a szerző utószavát is, ahol Mauri Kunnas arról ír, hogyan került kapcsolatba a Mikulással és ezzel a témával, illetve saját gyerekkoráról is mesél nekünk kicsit. Én ezt nagyon díjaztam, sokkal személyesebbé tette az olvasás élményét. Összességében úgy gondolom, ez egy aranyos és esztétikus könyv lett, amit kisebbek és nagyobbak is szívesen fognak forgatni a téli hónapok során. Nálam egyértelműen felkerült a "karácsonyi hangolódást elősegítő könyvek"- polcra, amit elsősorban az illusztrációval érdemelt ki. A karácsonyi könyvek, mesék szerelmesei semmiképpen ne hagyják ki! :)

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Elsősorban gyerekeknek, illetve családi könyvespolcokra, főleg olyan helyekre, ahol hozzám hasonlóan értékelik az egyedi és különleges illusztrációkat.



Nyereményjáték:

Szent Miklós, Télapó, Mikulás…még hazánkban is többfajta néven illetjük ezt a jóságos idős urat, aki minden télen megajándékozza a gyermekeket. De vajon hogyan szólítják őt más országokban? Minden állomáson találtok egyet-egyet a Mikulás külföldi elnevezéseiből, a ti feladatotok pedig, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok azt az országot, ahol azt használják.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Joulupukki
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

01.20.- Dreamworld
01.23.- Könyv és más
01.24.- Szembetűnő

Megjegyzések