Napok térképe (értékelés és nyereményjáték)


Idén lesz nyolc éve, hogy útjára indult a különleges gyermekek története, és sok olvasó legnagyobb örömére Ransom Riggs úgy döntött, nem áll meg egy trilógiánál, hanem tovább szövi Vándorsólyom kisasszony és pártfogoltjainak kalandjait. A sorozathoz méltó módon mi is különleges turnéval készülünk nektek a Napok térképe című, negyedik résszel. Öt állomáson keresztül az értékelés mellett sok-sok extrát hozunk el nektek, a Kossuth Kiadó felajánlásából pedig egy igazán exkluzív nyeremény vár rátok: egy ajándékcsomag, mely tartalmazza a könyv egy példányát, bögrét, vászontáskát és könyvjelzőket!
Tartsatok velünk az ymbrynék, időhurkok, üresrémek és különleges gyermekek világába, ahol ezúttal is lenyűgöző fotók tarkítják a kötetet.

Kiadó: Kossuth Kiadó, 2019
Oldalszám: 480 oldal
ISBN: 9789630993272
Eredeti cím: A Map of Days
Fordító: Gálvölgyi Judit

A könyvet ITT tudod megrendelni!
Különleges esemény a Könyvfesztiválon




Fülszöveg:

A ​szerző, Ransom Riggs a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című regényével robbant be a bestsellerek világába 2011-ben. A Napok térképe az ötödik könyve magyarul.
A különleges képességekkel megáldott/megátkozott, 16 éves Jacob Portmant a szülei épp elmegyógyintézetbe készülnek szállítani. Az átlagos amerikai kisvárosi család ugyanis egy szót sem hisz el a fiú kalandjaiból és hőstetteiből a különlegesek – üresrémek és lidércek által fenyegetett – világában. Pont jókor jelennek hát meg az autó előtt Jacob különleges barátai: a kezével lángot gyújtó, szépséges Emma, az emberfeletti erejű Bronwyn, a divatbolond Horace, a halottakat feltámasztani képes Enoch, a méheknek parancsoló Hugh, az első és hátsó szájával is harapni tudó Claire, a nehezék nélkül súlytalanul lebegő Olive és oltalmazójuk, nevelőjük, az alakváltó ymbryne, Vándorsólyom kisasszony.
Az időhurok szorításából szabadulva immár valamennyien a hirtelen előreöregedés veszélye nélkül mozoghatnak térben és időben. Útra kelnek az egykori londoni nyomornegyedből, Devil's Acre-ből, hogy felfedezzék a jelen normális Amerikáját, de az amerikai különlegeseket is. A kalandokban bővelkedő úton vezetőjük a mindkét világot ismerő – és a jelenben valóban csak 16 esztendős – Jacob…
Figyelem! További kalandok várhatók!

Véleményem:

Annak idején nálam hatalmas telitalálat volt Ransom Riggs sorozata, teljesen magába szippantott a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei. Egyrészt maga a sztori is közel áll a szívemhez (mindig is szerettem a különleges képességeket), másrészt elvarázsoltak az egyszerre bizarr, különös és érdekes fotók, amik a köteteket illusztrálják (az pedig még inkább, ahogy a munkafolyamat kinézhetett, hiszen a szerző nem a történetéhez választott képeket, hanem a saját gyűjteményéből származó fotókat szőtte bele a regényeibe). Amikor még úgy volt, hogy csak trilógia lesz a sorozatból, picit csalódott voltam, úgy éreztem, a folytatások valamivel laposabbak lettek, és sok kiaknázatlan lehetőség maradt még hőseink történetében. Ezt a problémámat orvosolta szerencsére Riggs, amikor úgy döntött, tovább szövögeti a különleges gyermekek kalandjait. 


Azért bevallom, kellett egy kis idő, mire visszarázódtam a cselekménybe, ami onnan veszi fel a fonalat, ahol az utolsó kötet abbamaradt. Sok mindenre nem emlékeztem hirtelen, de szerencsére a könyv kellőképpen feleleveníti az előzményeket, így előbb-utóbb a helyére került minden. Tehát a regényünk ott folytatódik, hogy Jacob hazatér szüleihez, akik nem igazán mutatnak hajlandóságot, hogy különleges élményeinek hitelt adjanak, így úgy döntenek, pszichiátriai kezelésre küldik fiukat (hozzáteszem, ritka antipatikus volt a szülők viselkedése és hozzáállása, még azzal együtt is, hogy ilyesmit tényleg nem lehet könnyű elhinni). Szerencsére Vándorsólyom kisasszony és ifjú védencei éppen időben érkeznek, hogy Jacob segítségére siessenek, és közösen tervezzék meg a további lépéseket. Miután nem köti őket többé az időhurok fogsága, a különleges gyermekek sokkal szabadabban mozoghatnak a világok és idősíkok között, érthető módon ég bennük a tettvágy, hogy valami nagyszabású cselekedetet hajtsanak végre. Az ymbrynék tanácsa azonban máshogy vélekedik erről: egyrészt a korábbi harcokhoz mérten meglehetősen unalmas feladatokat bíz rájuk, ráadásul továbbra is úgy kezeli őket, mint a gyerekeket-hiába idős emberek a megélt éveik alapján- , ez sok konfliktushoz vezet a regény során. 

Jacob szeretne többet megtudni rajongásig szeretett nagyapja múltjáról, illetve arról a munkáról, amelyet az üresrémek és lidércek elpusztítása és a különleges gyerekek megmentése érdekében végzett. Ebben segít néhány hátrahagyott nyom, és egy hirtelen felbukkanó régi barát, aki veszélyes küldetést bíz a fiúra: a kis társaságnak pedig döntenie kell, hogy továbbra is hűségesen és engedelmesen követik Vándorsólyom kisasszony utasításait, vagy inkább a saját fejük után mennek. Jacob számára ezen felül az is gondot okoz, hogy sokszor úgy érzi, kétfelé kellene szakadnia, hiszen sem az emberek világát, sem a különlegeseket nem akarja végleg magára hagyni.

Tetszett, hogy a szerző belátta, muszáj egy picit más irányba elmozdítani a cselekményt ahhoz, hogy ne váljon unalmassá a negyedik kötet: ez most leginkább térben nyilvánul meg, hőseink átszelik Amerikát, és további különleges felnőttek és gyerekek lépnek be a képbe. Az is pozitívum, hogy sok dolog kiderül a múltban történtekről,főleg Abrahamről tudunk meg többet, és még így is maradnak kérdőjelek, melyekre a további kötetek adhatnak választ. Emma és Jacob szerelmi szála kicsit szenvedős volt az én ízlésemnek, az viszonyt tetszett, hogy az érzéseik és gondolataik sokkal árnyaltabban voltak ábrázolva, mint a korábbi részekben. Számos erkölcsi kérdés, dilemma, probléma merül fel az események közben, úgy éreztem, kezd érettebb lenni a történet ebből a szempontból. A kedvenc karakterem továbbra is Enoch, úgy érzem, talán mások is adhattak ezzel kapcsolatos visszajelzést, ugyanis mintha a szerző kicsit még nagyobb játékteret adott volna neki és a fergeteges beszólásainak, mint korábban. 

Természetesen ebből a kötetből sem hiányozhatnak a szokatlan és érdekes fotók, képek, melyek nagyon jól kiegészítik az egyébként is sajátos hangulattal rendelkező sztorit. A stílusa, nyelvezete olvasmányos, és mindig pont annyi akció van benne, hogy ne akadjon meg az olvasás lendülete, én amikor csak tehettem, faltam a lapokat. Kicsit többet megtudhattunk a különlegesek "politikai" helyzetéről, különösen azokról a vidékekről, ahol nem az ymbrynék kormányoznak, hanem különféle klikkek és bandák vívják egymással a kisebb-nagyobb hatalmi harcokat. Emellett elmondható, a regény egyik központi kérdésköre a felnőtté válás, hiszen a különleges fiatalok ezentúl hivatalosan is öregedni kezdenek, többé sem mások, sem saját maguk nem tekinthetnek magukra tudatlan gyermekként, és ehhez bizony nekik is fel kell nőniük a feladatokhoz és néha nehéz döntéseket kell hozniuk. 

Ha azt gondoljuk, hogy Riggs kedvesen és megnyugtatóan zárja le a kötetet, csalódnunk kell: ehelyett inkább belógat nekünk néhány információmorzsát, ami várhatóan nagyon izgalmas folytatáshoz fog vezetni. Nagyon remélem, hogy nem kell majd sokat várnunk az ötödik részre, nekem most nagyon jólesett visszacsöppenni ebbe a világba és tovább izgulni hőseinkért.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mivel egy sorozat negyedik kötetéről van szó, elsősorban azoknak, akik olvasták az előző részeket. Friss és lendületes regényt tarthatunk a kezünkben, ami újult erővel viszi tovább jól ismert barátaink történetét.

Nyereményjáték:

Ismerjük meg jobban a különleges gyermekeket! A turné állomásain a sorozat egyes szereplőinek különleges képességeit láthatjátok (fontos, hogy a könyveket, ne a filmadaptációt vegyétek alapul), a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok az adott szereplő keresztnevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
tűzgyújtás puszta kézzel
a Rafflecopter giveaway


Állomáslista:
04.20. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
04.21. A Szofisztikált Macska (extra)
04.22. Könyv és más
04.23. Kelly és Lupi olvas (extra)
04.24. Deszy könyvajánlója (extra)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések