A mi bolygónk (értékelés és nyereményjáték)


A Netflix azonos című természetfilm-sorozatához hasonlóan A mi bolygónk című kiadvány nem kevesebbre vállalkozott, minthogy megmutassa, mennyire csodálatos és egyben törékeny földünk élővilága, amelyen egyre láthatóbb jelei vannak a felelőtlen emberi beavatkozásoknak. A könyv amellett, hogy feltárja olvasói előtt az összefüggéseket és a pusztítás mértékét, egyben megoldásokat is javasol ahhoz, hogy bolygónk élővilága meggyógyulhasson – mielőtt még túl késő lesz. Tartsatok a Blogturné Klub hat bloggerével ezen a bolygót átszelő utazáson és nyerjétek meg A mi bolygónk egy példányát!

Kiadó: Libri, 2019
Oldalszám: 320 oldal
ISBN: 9789634334668
Eredeti cím: Our Planet
Fordító: Molnár Csaba

  

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

A ​mi bolygónk című kötet – melyhez a természetvédelem kultikus alakja, Sir David Attenborough írt előszót – lenyűgöző fotókkal, rendkívül olvasmányosan mutatja be közös otthonunk, a Föld élővilágát, miközben azt is elmagyarázza, hogyan óvhatjuk meg környezetünket, és mit kell tennünk azért, ezeket a csodákat a következő generációk is láthassák.
Legyen szó a sarkvidék elszigetelt vadonjáról, az óceán rejtélyes mélységéről, a messzeségbe nyúló afrikai füves pusztákról vagy a változatos dél-amerikai őserdőkről, az emberi faj felelősséggel tartozik a természetért. Itt az ideje, hogy szembenézzünk a ténnyel: bolygónk fennmaradása a mi kezünkben van. A természet még nem bukott el: a folyamatok helyreállíthatók, a vadvilág új életre kelthető. Ehhez azonban azonnali cselekvésre van szükség. Ez a páratlan album abban segít, hogy felmérjük, mit veszíthetünk, és megértsük: megmenthetjük a bolygót és ezáltal önmagunkat, az emberi fajt is.
A mi bolygónk, a Netflix első, a Silverback Films és a WWF együttműködésének eredményeként megvalósuló, Sir David Attenborough nevével fémjelzett Our Planet című természetfilm-sorozatára épül.

Véleményem:

Megmondom őszintén, nem gondoltam volna, hogy a következő könyv, amin elsírom magam olvasás közben, egy ismeretterjesztő kötet lesz. Ahogy azt sem gondoltam volna, hogy egy ilyen műfaj esetében úgy fogom falni a betűket sorról sorra, mintha a legizgalmasabb krimit vagy legszebb szépirodalmat olvasnám éppen. Mégis ez történt, és én még most is az olvasottak hatása alatt vagyok, gyanítom, ez az állapot egy jó darabig még így is marad. Az albumokkal, ismeretterjesztő kötetekkel általában úgy vagyok, hogy nagyon szépek ugyan, mégis ritkán veszem elő őket. Ennek oka, hogy sokszor a képi világ az információk vagy a nyelvezet rovására kerül előtérbe. A mi bolygónk esetében azonban biztosan állíthatom, hogy ha valaki csak egy albumra szeretne beruházni, érdemes emellett dönteni, ugyanis az érdekes információk, az olvasmányos nyelvezet és a lenyűgöző illusztráció tökéletes arányban keveredik benne.


A Netflixes sorozatot egyelőre nem láttam, így nem tudom, milyen viszonylatban áll vele ez a kötet pontosan, az mindenesetre biztos, hogy a filmektől függetlenül is tökéletesen élvezhető a könyv (meg az is, hogy ezután sürgősen meg kell néznem a sorozatot is, a képek alapján csodálatos lehet). A készítők, Alastair Fothergill és Keith Scholey bátor és új perspektívát jelentő vállalkozásba fogott: úgy kívánták megjeleníteni otthonunk legváltozatosabb és legszebb élőhelyeit, hogy mellette fókuszba helyezik az egyre sürgetőbb környezetvédelmi problémákat. Rögtön az előszóból kiderül, hogy ez a könyv céllal, üzenettel jött létre. Ha úgy tetszik, utolsó utáni figyelmeztetés arra vonatkozóan, hogy ha az emberek nem ismerik fel káros tevékenységük következményeit és nem változtatnak radikálisan, mindez a szépség örökre a pusztulás útjára lép. A soron következő fejezetekben hosszú utazásra indulunk a Föld ezerarcú vidékei felé, megismerjük a jég birodalmát, az édes és sós vizek világát, a füves pusztákat és sivatagokat, erdőket és esőerdőket. Ahogy korábban is utaltam rá, sokkal több ez puszta albumnál. A 320 oldalon körülbelül fele-fele arányban osztozik a képanyag és a szöveg, így nagyon sok információt megtudhatunk bolygónk élőhelyeiről. A fókusz mindvégig adott: a szerzők kíméletlen tárgyilagossággal mutatják be, hogy az egyes területeken milyen változásokat és károkat okozott az emberi tevékenység, és ennek milyen következményei lehetnek az ökoszisztémára nézve. 

"Semmi kétség, mindeddig rossz bérlői voltunk az otthonunknak. A hűtő szinte üres. A bútorokat összetörtük. A vízvezeték rossz állapota miatt időről időre csőtörés van. Lyukas a tető. Valaki piszkálta a termosztátot. A kertet pedig lebetonoztuk. Talán értik, mire gondolunk. Fel kell nőnünk. Meg kell becsülnünk az otthonunkat, takarítási tervet kell készítenünk, és munkához kell látnunk."

Ide kapcsolódik mindjárt két dolog is, ami nagyon tetszett ebben a könyvben. A  környezettudatos szemléletmód szerencsére egyre elterjedtebb mostanában, azt azonban szerintem meg lehet fogalmazni kritikaként, hogy az ezzel kapcsolatos edukáció nagyon gyenge lábakon áll. Csak hogy egy példát mondjak, mindenki hallott már a globális felmelegedésről, viszont nagyon kevesen tudnák pontosan elmagyarázni, hogy a jelenség hogyan alakul ki, milyen lépcsőfokai vannak, illetve ezek milyen összefüggésben állnak egymással. Nem értjük (tisztelet a kivételnek), és amit nem értünk, azt sokkal nehezebben érezzük a magunkénak, csupán egy üres szó lesz sokak számára. Itt jön a képbe az első pozitívum, amit kiemelnék. A szerzők gondosan ügyeltek rá, hogy bemutassák azt a rendkívül szerteágazó összefüggésrendszert, ami a természetben megfigyelhető. Nem pusztán leírja, hogy például a sarki jég olvadása veszélyes, de végig is vezet minket annak megértésében, hogyan hat ez bizonyos élőlényekre, azoknak mi a szerepük más állatok táplálkozásában, és hogyan befolyásolja mindez az emberek mindennapjait. Rendszerszintű, holisztikus szemlélet jellemzi, ami által nem csak kiragadott részinformációink lesznek, hanem olyan tudásunk, ami mélyebben meg tud gyökerezni.

A másik nagy előny, hogy a nyomasztó és elszomorító adatok mellett az egész kötetet átjárja a remény és az óvatos optimizmus. Többször kihangsúlyozásra kerül, hogy a folyamatok nagy része még visszafordítható, és látjuk a már meglévő jó gyakorlatokat és kezdeményezéseket is azzal kapcsolatban, hogy az ember visszaszorítsa az erdőirtást, környezetszennyezést, vagy éppen a nem megújuló energiaforrások kizsigerelését. Az egyetlen apró hiányérzetem abból adódott, hogy nagyon örültem volna sokkal több konkrét javaslatnak vagy tippnek azzal kapcsolatban, mik azok a dolgok, amiket én személy szerint megtehetek a változások elősegítése érdekében. Persze ha az ember érdeklődő, ezeket könnyen kinyomozhatja a világhálón, de olvasás közben annyira feltört bennem a tettvágy, hogy jó lett volna azonnal kapni ezzel kapcsolatos segítséget. Mindez egyébként semmit nem von le abból, hogy hiánypótló, gyönyörűen kivitelezett és nagyon fontos kötetnek tartom A mi bolygónkat, nagyon szeretném, ha iskolák, otthonok, munkahelyek polcain kaphatna helyet, és minél több emberhez eljutna az üzenete. 


Szinte "csak" hab a tortán, hogy a vaskos albumban lélegzetelállító fotók szerepelnek, amelyek a természet ritka és kivételes pillanatait kapják lencsevégre. Ezek egy része szívmelengető, egy jó részük viszont elkeserítő és sokkoló, hiszen rámutatnak azokra a károkra, amiket eddig kellett a bolygónak elszenvednie kétlábú lakóitól. Mindenesetre tökéletesen alkalmasak arra, hogy megmutassák, milyen színes és gazdag világban élhetünk, és hogy mi mindent veszíthetünk, ha nem változtatunk sürgősen.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Középiskolás korosztálytól mindenkinek, akinek fontos Földünk sorsa, és aki egy igényes, informatív és gyönyörű albumot szeretne kézbe fogni. 

Nyereményjáték:

Bolygónk élővilágának fenntartását biztosítja a fajok sokfélesége és ezen fajok egymással való kapcsolata. A játékban ezúttal olyan élőlények képeit és jellemzéseit találjátok az állomásokon, amik nélkül igen hamar felborulna az élőhelyük ökoszisztémája. A feladat – miután beazonosítottátok a képen szereplő egyedet – , hogy megírjátok nekünk, milyen, ember által előidézett ártalmak érik napjainkban ezeket az élőlényeket? 

Példa: ha mondjuk a szélesszájú orrszarvú szerepel a képen, akkor a Rafflecopterbe azt kell beírni, hogy orvvadászat.


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

05/09 Könyv és más
05/11 KönyvParfé
05/13 Dreamworld
05/15 Spirit Bliss a Sárga könyves út
05/17 Nem félünk a könyvektől

Megjegyzések