Kárpát Walzer (értékelés és nyereményjáték)


Szép Zsolt bemutatkozó regénye, a Kárpár Walzer az Osztrák-Magyar Monarchiába kalauzol el bennünket, de nem épp a megszokott módon! Egy erényes nevelőnő életveszélyes kalandjain keresztül ismerkedünk meg a korabeli Budapest sötét oldalával, és egy titokzatos renddel, akik mágia és varázslat segítségével védik meg az világot a gonosz eljövetelétől. Tartsatok velünk ebben az elképesztő kalandban és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából!


Kiadó: Kalliopé Kiadó, 2018

Oldalszám: 651 oldal

ISBN: 9786155378294



A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Osztrák-Magyar ​Monarchia, Budapest, 1873 ősze.
Körmöczi Zsuzsanna, a nevelőnő enged egy baráti kérésnek, hogy egy rejtélyes metronómot eljuttasson Fiumébe. Távoli rokonait kísérve nekivág a veszélytelennek tűnő útnak az Adriai-tengerhez, azonban már a vasúti szerelvényen lecsap rá a földöntúli iszonyat, és a puszta életéért kénytelen küzdeni. A metronóm ingája gyorsulni kezd az elszabadult gőzvonaton, és lassan már nem is maga a tárgy, hanem a világ sorsa a tét.
A veszélyek során nem csak ellenségekre, barátokra is lel, például egy titokzatos magyar nemesre, a Garabonciásra. A férfi ott van mindenütt, hogy pokoli keringőbe küldje a szükség szülte hétköznapi hősöket, és egy ősi rend tagjait a Kárpátok lába alatt. A könyv lapjain megelevenednek többek között a magyar hiedelemvilág lakói, a tündérek birodalma, és más földöntúli teremtmények.
Utazunk térben és időben is, hőseink eljutnak a Monarchia jó néhány szegletébe. Látjuk a fővárost, a tengerparti ékszerdobozt, Fiumét, de érintjük Pressburgot, Pécs környékét, vagy éppen a kicsiny Duna-Varsányt.
Az egyik oldalon a hősiesség és nemesség, a másikon a Gonosz lakozik, aki időtlenül szemlélődik, és csak azt lesi, mikor vét lépést a táncban az óvatlan nevelőnő – hogy ő aztán lecsaphasson a világra.
A Kárpát walzer világa nem történelemórák anyagául íródott – helyette felnőtt mesét sző, és ezzel egyedülálló világot teremt. Történetének fonala sokszor metszi a valóságot, néha azzal együtt is fut, gyakran azonban messzire eltávolodik attól.

A könyv a saga első kötete, amely a hőseivel együtt táncba viszi az olvasót is.

Véleményem:

Bevallom őszintén, erről a regényről semmilyen információm nem volt a megjelenésekor, tulajdonképpen csak a Blogturnénak köszönhető, hogy egyáltalán bekerült a látóterembe. A fülszöveg nagyon ígéretesnek tűnt, kíváncsi voltam, milyen lehet egy történelmi regénybe oltott fantasy-történet. Aztán amikor megérkezett hozzám a könyv fizikai valójában, egy pillanatra megállt bennem az ütő: több, mint hatszáz oldal, aránylag kis betűtípussal és széles margóval...még ha az ember szeret is olvasni, az ilyen paraméterekkel rendelkező kötetek kicsit ijesztőek lehetnek- nekem legalábbis mindenképpen. Nos, miután befejeztem a regényt, csak annyit mondhatok, hogy ha kétszer ilyen hosszú lenne, fele ekkora betűmérettel, valószínűleg akkor sem untam volna egyetlen sorát sem. Szóval készüljön fel mindenki, mert most elég komoly áradozás fog következni, mindenféle túlzás nélkül.


Történetünk zömmel 1873-ban játszódik, az Osztrák-Magyar Monarchia különböző területein.  A rövid prológus után megismerkedünk a fülszövegben is kiemelt főhősnőnkkel, Körmöczi Zsuzsannával, aki szülei halála után nemesi származású rokonaihoz szegődött nevelőnőnek. Zsuzsanna viszonylagos nyugalomban éli mindennapjait, igyekszik megzabolázni a Bellényeshy család szertelen fruskáját, Zsófiát, és közben erősen reménykedik benne, hogy a vonzó, fiatal rendőrtiszt, Radnai György hamarosan szorosabbra fűzi plátói kapcsolatukat egy eljegyzés formájában. Az igazi bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor a család idős barátja, Emrődy gróf megkéri a kisasszonyt, hogy juttasson el egy különleges metronómot egy titokzatos férfinak, amikor rokonaival Fiumébe utazik. Úgy tűnik, a régi tárgyra másoknak is fáj a foga, a nevelőnő először fenyegető levelet kap, majd később meg is támadják. Komoly baja is eshetne, ha nem sietne a megmentésére két férfi, akik úgy tűnik, némi természetfeletti segítséget is kapnak az akció során. 
"Körmöczi Zsuzsannának ekkor a nők legősibb és legtitkosabb reakciója sietett a segítségére, amelyet ugyan sehol nem tanítanak, de az élet ösztönszerűen felvértezi vele ezeket a finom teremtéseket. Halkan felsóhajtott, homlokához kapott, és eszméletét vesztve elalélt."

Kezdetét veszi hát az igazi kaland, melynek során ősi legendák, titkos társaságok, elátkozott falvak és baljós jövendölések közepette igyekeznek hőseink megőrizni az ép eszüket, és megakadályozni, hogy a Gonosz mindent elpusztítson a földön. Annyira összetett és sokrétű ez a történet, hogy lehetetlenség lenne minden elemére kitérni az értékelés során. Egyrészt rengeteg szereplőt vonultat fel, többek között Kiss-Zombory Arnótot, a kiábrándult huszárkapitányt, Réd-Allmáry Móricot, a látszólag kortalan és nagy tudású grófot, vagy éppen Iwo Wieslaw-ot, az orosz titkosrendőrség elől menekülő lengyel férfit. Zseniális, ahogy az egyes karakterek sorsa és viszonya össze van fűzve egymással: a fejezetek mindig más szereplő szemszögéből íródnak, és ezek mindig kapcsolódnak egymáshoz, mint valami fokozatosan összeálló szövet, vagy egy kirakós darabkái. Nem csak a nézőpont váltakozik folyamatosan, hanem a tér és az idő is. Fizikailag bejárjuk a Monarchia több fontos helyszínét is, (különösen Fiumét és Budapestet) illetve a múltba is teszünk pár rövidebb kitérőt, hogy az egyes szereplők történetét jobban megismerjük. Azt gondoltam, hogy egy ilyen vaskos kötet esetében bajosan lesz majd követhető, ki kicsoda és kivel mi történt, azonban végig olyan szépen és logikusan összeállt minden, hogy egyáltalán nem okozott nehézséget rendszerben látni a cselekményt.


Nagyon jó kombinációja volt ez a különböző műfajoknak és stílusoknak. Egyrészt rengeteg történelmi utalás és háttér volt a regényben, ami komoly és lelkiismeretes kutatómunkáról tesz tanúbizonyságot, másrészt a nyelvezet szépirodalmi minőségű, amit anélkül érzünk korhűnek, hogy nehézkes lenne olvasni. (hozzáteszem, le a kalappal a szerző és a kiadó munkatársai előtt, hogy ekkora terjedelemnél sem találtam egy árva vesszőhibát/elírást sem, pedig eléggé ki vagyok élezve az ilyesmire). Ehhez az egyébként is izgalmas és érdekes alaptörténethez jön hozzá a fantasztikus szál, ami sokszor megidézi a klasszikus rémhistóriákat. A magyar kultúra, népi hiedelemvilág teljes mértékben átszövi ezt a fantasztikus szálat, hogy a végeredmény egyszerre legyen ismerős, mégis valami igazán különleges. Nem gondoltam volna, hogy ez lehetséges egy ilyen hosszú regénynél, de egyszerűen nem volt olyan oldal vagy bekezdés, ahol elkalandozott volna a figyelmem, a leíró részek is olyan érzékletesen és olvasmányosan lettek megfogalmazva, hogy alig lehetett letenni a könyvet. 

Közben persze a cselekmény is egyre feszültebb, egyre többet megtudunk arról, hogy kinek mi a szándéka, honnan ered a világot fenyegető gonosz, kik próbálnak küzdeni ellene, és milyen szerepe van mindebben a fiatal nevelőnőnek. És ha már Zsuzsannánál tartunk: annyira örültem annak, hogy végre egy olyan női főhőst kapok, aki végig teljesen hiteles a szememben. Ugyan folyamatosan változik és fejlődik, mégis megmarad végig a kételkedése, bizonytalansága és félelmei (ami azt gondolom, eléggé normális, ha az ember lánya egyik napról a másikra belecsöppen egy démonokkal és lúdvércekkel tarkított kalandba). Egyébként az összes karaktert nagyon összetettnek és kidolgozottnak éreztem, és külön tetszett, hogy a negatív hősök hátteréről is rengeteget megtudunk, ami által, ha szeretni nem is tudjuk őket, de érteni részben talán igen. A végkifejlet számos meglepetést tartogat, ugyanakkor tényleg azt érezhetjük, hogy tökéletesen fel lett építve a hozzá vezető út, és az utolsó elejtett mondat vagy apróbb jelenet is a helyére kerül az utolsó lapokra. Úgyhogy én most már csak annyit mondanék, hogy csodás érzés megint ennyire büszkének lenni arra, hogy magyar szerzőtől olvashatok ilyen kiemelkedő színvonalú munkát. Nagyon remélem, hogy minél több emberhez el fog jutni ez a nem mindennapi történet, és azt is, hogy nem kell sokat várni a folytatásra.:)

Értékelésem:5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy letehetetlen, misztikus-kalandos, történelmi színfalak között játszódó történetet olvasni.

Nyereményjáték:

A Kárpár Walzerben nem csak a mágia, de megtörtént események, létező helyszínek is fontos szerepet kaptak. Ezúttal a regényben szereplő fontos budapesti helyszíneket kell kitalálnotok és beírni a Rafflecopter megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Budapest egyik utcája, amely a Lövölde tér és a Városliget között, elegáns villákkal és középületekkel szegélyezetten húzódik. Páros oldala a VI., páratlan oldala pedig a VII. kerülethez tartozik. Kifejezetten nyugodt és zöld maradt, így nem csoda, hogy egykor itt működött a Herzl- és a Glück szanatórium, valamint a Batizfalvy-féle vízgyógyintézet.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

05/22 Könyv és más

Megjegyzések