Nevermoor 2.: Csudamíves (értékelés és nyereményjáték)


A Kolibri Kiadó jóvoltából nemrég megjelent a bloggereink által imádott Nevermoor folytatása! Az első rész végén Morrigan felvételt nyert a Csudálatos Társaságba, miután legyőzött egy halálos átkot és jó néhány veszélyes próbát kiállt. A kislány boldog, hogy a  Társaság tagjai és a Deukalión Hotel lakói között igazi családra és barátokra lelt, de ez a varázslatos világ még számtalan titkot rejt. Ráadásul Nevermoorban a félelem uralkodik, ugyanis emberek tűnnek el! Vajon a Csudamívesek tehetnek róla?
Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink Morrigan Crow kalandjainak folytatásáról, tartsatok velük! Ráadásul, ha ügyesek vagytok, a blogturné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!

Kiadó: Kolibri Kiadó, 2019

Oldalszám: 420 oldal
Eredeti cím: Wundersmith
Fordító: Pék Zoltán
ISBN: 9789634370253

A könyvet ITT rendelheted meg!



Fülszöveg:

Morrigan Crow legyőzte a halálos átkot, kiállta a veszélyes próbákat, és felvételt nyert a rejtélyes Csudálatos Társaságba, a titokzatos Nevermoor azonban még számtalan felfedeznivalót tartogat számára. Ám hamar rá kell jönnie, hogy nem minden varázslat a jót szolgálja.
Morrigan a Társaság új tagjaként azt reméli, hogy végre igazi családra és barátokra lel. Csudákra számít, kalandokra és felfedezésekre, de kiderül, hogy a Társaság egyetlen dologgal akarja megismertetni: a Csudamívesek által elkövetett rémtettekkel. Ráadásul valaki zsarolja a társait…
És ami a legrosszabb: az emberek sorra tűnnek el. Nevermoor fantasztikus városát, amely valaha a mágia biztonságos szigete volt, most félelem és gyanakvás fojtogatja…
A világhírű sorozat első kötete, a Nevermoor: Morrigan Crow négy próbája című ifjúsági regény 2017-es megjelenése óta szinte az egész könyvszakmát lázban tartja. Nem véletlen, hiszen sokak szerint a Harry Potter-könyvek méltó utódja született meg. A regény alig egy év alatt tömérdek díjat zsebelt be, 33 nyelvre fordítják le, a 9 részesre tervezett könyvsorozatból pedig a 20th Century Fox filmet is készít.

Véleményem:

A tavalyi év egyik legnagyobb durranása volt számomra a Morrigan Crow négy próbája, Jessica Townsend teljesen elbűvölt az általa felépített, fantasztikus világgal. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy az írónő kilenc részesre tervezi a sorozatot, mert úgy éreztem, kicsit újraélhetem azt az izgatott várakozást, amit például a Harry Potter könyvek megjelenése okozott annak idején. Már csak az volt a kérdés, hogy vajon a folytatás is hozza-e azt a színvonalat, amit az első résznél tapasztaltam. A válasz szerencsére az, hogy nem csak hozza, de még jócskán meg is fejeli.


Történetünk ott ért véget, hogy a tizenegy éves Morrigan Crow, aki egész addigi életét abban a tudatban élte le, hogy el van átkozva, felvételt nyer a Csudálatos Társaságba. Korábban fogalma sem volt arról, hogy saját otthonán kívül létezik egy másik, rejtett világ is, a Szabadállam, ahol a különleges képességekkel rendelkező fiatalok bekerülhetnek ebbe az illusztris társaságba, hogy tovább pallérozzák tehetségüket. Morrigannek sok megpróbáltatáson kell keresztülmennie, de patrónusának, Jupiternek köszönhetően sikerrel veszi az akadályokat. Az egyetlen probléma, hogy az ő különlegessége merőben más, mint a többi csudálatos emberé és a többi jelölté. Morrigan ugyanis csudamíves, vagyis képes uralni azt a különös és hatalmas erővel rendelkező anyagot, amit Csudának neveznek. A csudálatosok történelmében voltak már mások is, akik képesek voltak erre, ezek az emberek viszont a köztudat szerint önző és gonosz célra használták adottságukat, mint például a rettegett Ezra Squall is. Így, bár felveszik Morrigant a társaságba, a legtöbben mégis bizalmatlanok vagy ellenségesek vele. 

A felvételt nyert gyerekek a 919. egységbe kerülnek, ahol összesen kilencen folytatják majd tanulmányaikat, hogy felnőttként a Csudálatos Társaság teljes jogú tagjai lehessenek. A többiek pontosan tudják, hogy Morrigan csudamíves, és a legtöbben egyáltalán nem örülnek annak, hogy a veszélyes lánnyal kerültek egy testvériségbe. Egyedül a lány hűséges barátja, Hawthorne áll ki mellette minden helyzetben, ami nagyon sokat jelent a számára, hiszen Jupiterrel is egyre kevesebbet tud beszélni a férfi állandó elfoglaltsága miatt. Ha nem lenne elég baj a többi gyerek ellenséges viselkedése, Morrigannel szemben a tanárok nagy része is bizalmatlan, az iskola igazgatónői nem is engedik neki, hogy a többiekhez hasonlóan részt vegyen minden órán, tartanak tőle, hogy a nagyobb tudás birtokában a lány élő fegyverré változhat. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy megfelelő képzés hiányában hogyan fogja tudni uralni azt az erőt, amiről ő maga is olyan keveset tud...

Szerintem ez a rész sokkal komorabb, sötétebb hangvételű volt, mint az első, mind a cselekmény, mind a Morrigant foglalkoztató gondolatok és érzések szempontjából. Kicsit furcsának is tartom a korosztályi besorolást, azt pedig még inkább, hogy hőseink 12 évesek. Annak idején a Harry Potter esetében például azt tapasztaltuk, hogy a kötetek cselekménye és mondanivalója a szereplők életkorával együtt haladva lesz egyre komolyabb. Itt viszont túl felnőttesnek éreztem a szereplők személyiségét a regénybeli életkorukhoz képest, számomra sokkal hitelesebb lenne, ha Morrigan és barátai 14-15 évesek lennének. Ez az egyetlen dolog, amiben kivetnivalót találok, mert ha ezen felülemelkedem, azt kell mondjam, hogy egy tökéletesen felépített, izgalmas és nem várt fordulatokban bővelkedő történetet olvashattam, ami abszolút megállja a helyét a felnőtt olvasóközönség előtt is.

Ha már a Harry Potterrel való párhuzamokat emlegettem, több is akad a regényben. Morrigan kitaszítottsága, mely abból ered, hogy kapcsolatban áll a valaha volt legrettegettebb csudamívessel, emlékeztet Harry és Voldemort kettősére. Ugyanígy az a kérdéskör is, hogy lehet-e valaki eredendően rossz, vagy csak a körülmények és az önbeteljesítő jóslatok teszik-e azzá. Szerencsére a hasonlóságok mellett rengeteg eredeti ötlet és kiapadhatatlannak tűnő fantázia rejlik ebben a történetben, ami méltán teheti igazán híressé az ifjúsági irodalom műfajában. Továbbra is nagyon tetszik, hogy a (kicsit fekete) humor végigkíséri a cselekményt, emellett pedig nagyon komoly erkölcsi kérdéseket, dilemmákat is felvet a regény. A második kötetben megismerünk új szereplőket is, például a kedves és vidám Miss Cheery-t, aki a gyerekek kalauza a 919. egység házivonatán, illetve az iskola két igazgatónőjét, Dearbornt és Murgatroyd-t (az ő karakterüket egészen zseniálisnak tartottam, majd meglátjátok, hogy miért, ha olvassátok a könyvet:)). 

Az iskolai mindennapok közé sötét események keverednek, fiatal hőseinket titokzatos eltűnések, fenyegető levelek és árulás fenyegeti. Ráadásul Morrigan egyre jobban elcsügged attól, hogy a legtöbben csak a potenciális szörnyeteget látják benne, és néha saját maga sem tudja, mit gondoljon a képességéről. A történet megint úgy záródik le, hogy csak egy kisebb szusszanásra legyen lehetőség, mielőtt a folytatásban tovább szövi az írónő a megkezdett szálakat. Remélem, hogy a harmadik részben még jobban megismerjük majd a többi gyereket Morrigan egységéből, és hogy Fenestra, a macskarizma még több szerepet kap, ugyanis továbbra is ő a szívem csücske. 

Nagyon jól esett visszacsöppenni ebbe a világba, újra egy "varázslóiskola" falai között találni magamat, ahol egyszerre nevethetek, hatódhatok meg és gondolkodhatok a felvetett kérdéseken. Aki tehát úgy érzi, hogy még nem nőtt ki ebből a műfajból, vagy csak szeretné betölteni azt az űrt, amit annak idején a Harry Potter vége okozott benne, nyugodtan szerezze be a sorozat eddig megjelent részeit. Garantálom, hogy igazán eredeti, varázslatos és fantáziadús világot ismerhet meg, ahonnan nem szabadul majd egyhamar.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik olvasták az első részt. Akik pedig nem olvasták, sürgősen pótolják a hiányosságot, főleg akkor, ha egy nagyszerű ifjúsági fantasy-t szeretnének megismerni.

Nyereményjáték:

A Kolibri kiadó újdonságai között jó pár tetszetős borítót találtunk, amikor a szemünkbe ötlött a frissen megjelent Csudamíves… és bizony a bloggereink köztudottan szeretik a szép könyvborítókat, ezért a mostani feladatunkban borító részleteket kell felismernetek! Találjátok ki, hogy melyik könyvhöz tartozik a borító, és írjátok be a könyv címét a megfelelő helyre a rafflecopter dobozban!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05/26 - Könyv és más
05/28 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések