Életem kifürkészhetetlen logikája (értékelés és nyereményjáték)


Benjamin Alire Sáenz neve ismerősen csenghet, hiszen a pár éve Magyarországon is nagy sikert aratott Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában című regény írója, aki ezúttal egy mély mondanivalójú, magvas gondolatokkal teli történettel bukkant fel ismét. Történetünk főszereplője, Sal végzősként mindent megkérdőjelez, még azt is, hogy ő kicsoda. A fiú egészen idáig tudta, hogy hol a helye az őt örökbefogadó, meleg apukája mellett szerető mexikói-amerikai családjukban. Aztán váratlanul kísérteni kezdi a múltja, és a legjobb barátjával, Samanthával együtt kénytelen szembenézni a hit, a veszteség és a fájdalom kapcsán felmerülő kérdésekkel. Tartsatok bloggereinkkel ezen az elgondolkodtató utazáson, és ne feledjétek, hogy a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából a turné végén három szerencsés olvasónk meg is nyerheti a díjnyertes író új regényét!

Kiadó: Könyvmolyképző, 2019

Oldalszám: 472 oldal
ISBN: 9789634575795
Eredeti cím: The Inexplicable Logic of My Life
Fordító: Benedek Dorottya

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A gimi utolsó évének első napján…

Minden megváltozik. Sal egészen idáig biztosan tudta, hol a helye a világban, az őt örökbe fogadó, meleg apukája mellett és a szerető mexikói-amerikai családjukban. De most váratlanul kísérteni kezdi a múltja.
Az életét felforgató események rákényszerítik, hogy a legjobb barátjával, Samanthával együtt szembenézzen a veszteség és a fájdalom kérdéseivel.
Sal verekedni kezd, mindent megkérdőjelez, és már nem is tudja, ki ő valójában. De ha nem az, akinek hitte magát, akkor ki ő?
A kirobbanóan sikeres, díjnyertes író új, lenyűgöző, sokrétű története szeretetről, önazonosságról, elveszített és megtalált kapcsolatokról.
Fedezd fel benne önmagad értékeit!

Véleményem:

Olyan regény volt ez, amibe teljes nyugalommal vágtam bele, azzal a tudattal, hogy nagy valószínűséggel nem fog csalódást okozni. Benjamin Alire Sáenz korábban már meggyőzött arról, hogy rendkívül érzékeny, az emberek lelki világát ismerő és értő szerző, aki ráadásul nagyszerű stílusban osztja meg velünk gondolatait. Az Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában című könyv után reméltem, hogy most is egy szívmelengető élményt kapok, ahol nem a bonyolult cselekményen vagy a látványos akciókon lesz a hangsúly, hanem az emberek közötti kapcsolatokon, a barátságon, szereteten, útkeresésen. Ha valaki hozzám hasonlóan ilyen jellegű történetet keres, bátran ajánlom, hogy vágjon bele ebbe a könyvbe.

Az Életem kifürkészhetetlen logikájában egy végzős gimnazista fiú, Sal történetét ismerhetjük meg, illetve őt kísérhetjük el a felnőtté váláshoz vezető, kicsit rögös, kicsit döcögős, de ugyanakkor gyönyörű és megindító útján. Sal sorsa annyiban tekinthető nem mindennapinak, hogy kiskorában elveszítette az édesanyját, ezután pedig egy mexikói származású, meleg férfi fogadja örökbe. Kettejük kapcsolata egészen különlegesnek mondható, Vicente fantasztikus apa, aki nem csupán szilárd támasza a fiának, hanem egyben a barátja is, akivel bármit megbeszélhet. Sal igazán szerencsésnek mondhatja magát, hiszen örökbefogadó családjától rengeteg odafigyelést és szeretetet kap (különösen nagymamájáért, Mimóért rajong), és még ezen felül is eldicsekedhet egy különleges baráttal, Sam-mel, akivel kiskoruk óta sülve-főve együtt vannak, olyan, mintha a nővére volna. A mérleg tehát viszonylag kiegyensúlyozott: bár a fiút komoly veszteségek érték, hiszen édesanyja meghalt, édesapját pedig soha sem ismerte, mégsem szenved hiányt semmiben. De a képlet- vagy ha úgy tetszik, az élet kifürkészhetetlen logikája- mégsem ennyire fekete-fehér, Sal legalábbis az utóbbi időkben sokszor kifordul magából, és korábbi nyugodt viselkedését agresszív kitörések váltják fel. Egyre gyakrabban érzi, hogy különös, ijesztő erők és indulatok munkálkodnak benne, néha olyan szinten, hogy már azt sem tudja biztosan, ki is ő valójában. 

Az ehhez hasonló kérdések, kisebb-nagyobb identitáskrízisek teljesen természetesek ebben az életkorban (Sal esetében erre még rátesz egy lapáttal, hogy fehér fiúként egy mexikói-amerikai családban nevelkedett) A regény különlegessége éppen ezért szerintem abban áll, hogy az ezzel kapcsolatos érzéseket és gondolatokat szépen és átélhetően fogalmazza meg, illetve rámutat arra, hogy mennyiféle tényező szerepet játszhat egy egyén személyiségének alakulásában. Sal maga is sokszor felteszi a kérdést, hogy vajon az öröklés vagy a környezet hatása az erősebb egy ember életében, sokszor szorong amiatt, hogy rejtett indulatai talán soha nem ismert édesapja hagyatékát képezik. Nagyon szépen megmutatkozik a könyvben, hogy ezek a krízisek és válságok mennyivel könnyebben kezelhetőek, ha az embert körbeveszi egy támogató környezet, akár a családja, akár a barátai személyében. Sal legjobb barátja, Sam, például sokkal zűrösebb szülői háttérrel rendelkezik, így nem csoda, hogy Salék házát tekinti második otthonának. 

A könyv szereplőinek közös vonása, hogy mindannyian valamilyen krízist vagy veszteséget élnek át, ez lehet szerelmi csalódás, betegség, halál, vagy éppen a társadalmi kirekesztettség is. Abban viszont mindannyian különböznek kicsit, hogyan küzdenek meg ezekkel a helyzetekkel, ráadásul az is szépen ki volt bontva, hogy ezek mögött a megküzdési stratégiák mögött milyen tapasztalatok, élettörténetek állnak. Nagyon megható volt számomra Sal és Sam kapcsolata (egy ideig nem tudtam eldönteni, hogy ami köztük van, kibontakozó szerelem, vagy inkább nagyon mély, testvéri szeretet), mert amellett, hogy sokat csipkelődtek egymással, mindig számíthattak egymásra. Sőt, azt az erős védvonalat, amit ketten alkottak, még másokra is képesek voltak kiterjeszteni: amikor szembesülnek azzal, hogy szintén zűrös családi háttérrel "megáldott"  iskolatársuk mekkora bajban van, kérdés nélkül befogadják maguk közé, hogy végre ő is úgy érezhesse, tartozik valahová. 



Azt nem mondom, hogy a világ legeredetibb gondolatai vagy ötletei szerepelnek ebben a történetben, de azt hiszem, nem is ez a célja. Egyszerűen csak nagyon alaposan körbejár olyan érzéseket és értékeket, amelyek mindenki számára fontosak, egyszerre könnyed, mégis nagyon mély módon. A homoszexualitás kérdésköre ráadásul olyan aspektusból került bemutatásra, ami viszonylag ritka az ifjúsági regények palettáján. Egyrészt megmutat lehetséges előítéleteket és társadalmi reakciókat a homoszexuális emberek gyermekvállalásával kapcsolatban (és azt is, hogy egy intelligens, kedves és bátor fiú hogyan viszonyul ezekhez), másrészt - és ez a legfontosabb- megmutatja, hogy egy gyermekét egyedül nevelő, meleg apa ugyanúgy lehet tökéletes példakép, igazi férfi-minta a fia számára. Az biztos, hogy Vicente karaktere hosszú időre belopta magát a szívembe, ha minden édesapa ilyen lenne a világon, biztos, hogy sokkal jobb hely lenne.

Ennél hosszasabban nem igazán lehet a konkrét cselekményt vagy tartalmat elemezni, hiszen ahogy korábban is írtam, nem abban rejlik a kötet gazdagsága. Olyan olvasmány ez, amiben mindenki találhat egy apró darabkát saját magából, és amelyen keresztül mindenki visszaemlékezhet kicsit a saját felnőtté válására- vagy ha még előtte áll, jócskán gyűjthet hozzá muníciót. Tanulságos mese, füves könyv és útravaló a barátságról és a családról, és arról, hogy a szeretet sokkal erősebb kapocs, mint a vér.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Ha szereted a hús-vér karaktereket, a drámai sorsokat és azt, ha az egyik oldalon nevetsz, a másikon pedig kicsordul a könnyed: ez a te regényed.

Nyereményjáték:

Mostani történetünk főbb szereplői igazán komplex, szókimondó figurák, és bár LMBT+ szál csupán nyomokban észlelhető, mi most mégis arra kérünk titeket, hogy találjátok ki, kire gondoltunk. Mostani játékunk során olyan általunk nagyon megszeretett fiatalokat keresünk, akik LMBT+ történetben szerepelnek, és bizony néha kimondják a frankót! Minden állomáson találtok egy idézetet és egy elrejtett nevet a bejegyzésben, a ti dolgotok pedig az, hogy kitaláljátok, melyik könyvre gondoltunk! A rafflecopter megfelelő részébe írjátok be a könyv CÍMÉT!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Miért számít áttörésnek, ha valaki együtt énekel egy kazettával?”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04/28 - Deszy könyvajánlója
05/02 - Könyv és más
05/04 - Hagyjatok! Olvasok!
05/06 - Olvasónapló

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések