Szív küldi (értékelés és nyereményjáték)


A Scolar kiadó jóvoltából nemrég megjelent a Fangirl és az Eleanor ​és Park írónőjének legújabb regénye, Szív küldi címmel. A történet középpontjában Lincoln van, aki kettesben él az édesanyjával és szócsatákat vív jóval monogámabb nővérével. A férfi munkája az, hogy internetbiztonságisként egy lapkiadó dolgozóinak az e-mailjeit olvassa minden éjszaka, vagyis azokat, amik valami csúnya vagy tiltott szót tartalmazva a megjelölt e-mailek között landolnak. Lincoln eléggé unja a munkáját, ám élvezettel olvassa Beth Fremont és Jennifer Scribner-Snyder levelezését. A két szabadszájú nő humorosan, önirónikusan és vidáman ír egymásnak mindennap, és pontosan tudják, hogy valaki olvassa a leveleiket. Mire Lincoln észbe kap, beleszeret Bethbe…
Tartsatok bloggereinkkel, és tudjátok meg, hogy ők mit gondolnak a regényről. A turné végén pedig a kiadó jóvoltából kisorsolunk köztetek 3 példányt a Szív küldi c. regényből!


Kiadó: Scolar, 2019

Oldalszám: 328 oldal
ISBN: 9789632449708
Eredeti cím: Attachments
Fordító: Gebula Judit


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Beth Fremont és Jennifer Scribner-Snyder tisztában van vele, hogy valaki olvassa az e-mailjeiket. Ez ugyanis a szabály a lapkiadónál, ahol dolgoznak. Ám a lányok nem tudják komolyan venni a dolgot. Vicces, szabadszájú leveleikben részletesen megbeszélik a magánéletüket. 
Lincoln O'Neill nem is érti, hogy került ide, ebbe az állásba, ahol az a dolga, hogy mások e-mailjeit olvasgassa. Amikor jelentkezett internetbiztonságisnak, egészen másra számított. 
Amikor Lincoln elkezdi olvasni Beth és Jennifer levelezését, tudja, hogy figyelmeztetnie kellene őket. De nem teszi, annyira elvarázsolják a lányok történetei. 
Mire rájön, hogy beleszeretett Bethbe, már túl késő lenne bemutatkozni…

Véleményem:

Rainbow Rowell nagyon belopta magát a szívembe az Eleanor és Park-kal annak idején, és bár a Fangirl egyelőre még a polcomon árválkodik, az új regényt nagyon szerettem volna elolvasni. Külön vonzott, hogy ennek a kötetnek a szereplői most dolgozó, felnőtt emberek, ráadásul a fülszöveg alapján két belevaló és vicces női karakterre lehetett számítani. Ugyanígy az újdonság erejével hatott a regény formátuma, hiszen jelentős százalékban a két főhős elektronikus levelezését tartalmazza. Bíztam benne, hogy egy vicces, de ugyanakkor elgondolkodtató történetet kapok, ami legalább akkora hatással lesz rám, mint az írónő korábbi könyve. Ez az elvárás csak részben teljesült, ugyanakkor olyan pozitívumok is felszínre kerültek olvasás közben, amikre nem számítottam.


A két női főszereplőnk, Beth és Jennifer egy újságkiadónál dolgoznak, ahol unalmasabb munkaóráikat levelezéssel töltik. Szinte azonnal belopják magukat a szívünkbe csipkelődő, ugyanakkor kedves stílusukkal, illetve azzal az iróniával és humorral, amellyel a saját életüket szemlélik. Mert persze egyikük élete sem tökéletes. Jennifer férjnél van, de nagyon sokat görcsöl a gyerek-kérdésen, úgy érzi, még nem áll készen az anyaságra, pedig párja már nagyon sürgetné a családbővítést. Beth első ránézésre szerencsés, hiszen egy menő gitárossal jár együtt, ugyanakkor nem biztos abban, hogy a zenész ugyanazt várja el a kapcsolatuktól, mint ő. Az életük kisebb-nagyobb eseményeit, félelmeiket és gondolataikat rendszeresen megosztják egymással, kissé könnyelműen, hiszen a lapkiadónál különös biztonsági rendszer működik...

Ez a biztonsági rendszer nem más, mint Lincoln, a húszas évei végét taposó srác, akinek informatikusként az a feladata, hogy a cég belső levelezését ellenőrizze, és olvasson el minden olyan e-mail-t, ami valami miatt fennakad a szűrőn. Lincoln először csak munkaköri kötelességből kezdi el olvasni Beth és Jennifer levelezését, később azonban egyre inkább megkedveli a két nőt, kíváncsi lesz rá, hogyan alakul a sorsuk (különösen Beth-é), és nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy újra és újra belekukkantson titkos párbeszédeikbe. Személyesen soha nem találkoznak, hiszen a férfi éjszaka dolgozik, de gyakran eltöpreng azon, hogy talán ideje lenne összeszednie a bátorságát és lépni valamit.

Tetszett ez a fajta megvalósítás, miszerint valójában csak Lincoln karakterét ismerjük meg egy az egyben, hiszen amit a lányokról tudunk, azt mind az ő szemén keresztül látjuk, a levelek által. Azonban a regény harmada felé félni kezdtem kicsit attól, hogy ennyiben ki is fulladt a dolgok érdekessége, mert persze a levelek továbbra is viccesek, szórakoztatóak maradtak, de ez már kevés volt ahhoz, hogy elvigye a hátán a cselekményt. Szerencsére aztán megmentette a dolgokat, hogy a szerző elkezdett egyre többet foglalkozni Lincoln személyével, nem csak azzal, ahogyan él és amit csinál, hanem azzal is, hogy miért lett ilyen, hogyan érez és gondolkodik, hogyan változik és fejlődik. A kicsit magányos, de kedves és segítőkész férfi édesanyjával lakik, és még mindig a gimis szerelmi csalódását igyekszik kiheverni. Gyakran gondol arra, hogy jó lenne túlgondoskodó anyukájától elköltözni és új életet kezdeni, azonban sose jut odáig, hogy ennek érdekében konkrét lépéseket is tegyen. Azt hiszem, az ő figurája és problémái egyáltalán nem ritkák, sokan vannak ehhez hasonló élethelyzetben ebben a korban. A kitolódott felnőttkor és függetlenedés, az önmegvalósítás kérdése és a párválasztással kapcsolatos félelmek és görcsök sok embert érintenek, így nem volt nehéz azonosulni Lincoln karakterével. 


Annak is örültem, hogy a lányok közötti levelezés stílusa és tartalma is kezdett kicsit komolyabbra fordulni az idő előrehaladtával. Szeretem a vicces dolgokat, de ennél tényleg volt egy olyan pont, amikor elkezdtem aggódni, hogy más különlegesség nem lesz benne, és persze ha túl sűrűn szerepelnek, akkor egy idő után a poénok sem ütnek akkorát, amekkorát kellene. De szerencsére a szójátékok és viccelődések mellé becsúsztak szép lassan a valódi érzések és mondanivaló, illetve néhány meghatóra sikeredett pillanat is. Lincolnnak pedig végig nagyon drukkoltam, nem csak amiatt, hogy szedje össze a bátorságát és merjen a való életben is közeledni Beth-hez, hanem azért is, hogy találja meg végre önmagát és engedje el azokat a régi sebeket, amiktől nem tudott soha továbblépni. Nagyon megszerettem őt a könyv végére, a hibáival és a félszegségével együtt. 

Összegezve tehát az eddigieket, egy könnyed, szórakoztató, nagyon olvasmányos regényről beszélünk. Nekem az egyetlen bajom pont ez a könnyedség volt, szerettem volna sokkal több érzést és tartalmat kapni, főleg annak fényében, amit megszoktam az írónőtől. Igaz, a történet második felére jelentősen javult az ezzel kapcsolatos helyzet, de azért egy kicsi hiányzott még ahhoz, hogy tökéletes legyen az élmény. Ettől függetlenül ne szalasszátok el, ha pont egy könnyedebb olvasnivalót kerestek a kikapcsolódáshoz.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretnének egy, a szokásostól kicsit eltérő, humoros és romantikus történetet olvasni.

Nyereményjáték:

Rainbow Rowell nevét szerencsére elég sokan ismerik hazánkban, így arra gondoltunk, hogy egy könnyű feladatot kaptok tőlünk, ami az írónő által írt karakterekhez kapcsolódik! Minden állomáson találtok egy regényszereplőt, és az a feladatotok, hogy megtaláljátok a párját. A rafflecopterbe írjátok be, hogy melyik állomásokon voltak az azonos illusztrátor által megalkotott párok (Pl.: 3. állomás + 6. állomás vagy Blog neve1 + Blog neve2), ám mivel valaki pár nélkül marad, be kell írnotok annak a KARAKTERNEK a nevét, aki hoppon maradt a megfelelő rubrikába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05/06 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
05/08 - Sorok között
05/10 - Angelika blogja
05/12 - Deszy könyvajánlója
05/14 - Spirit Bliss Sárga könyves út
05/16 - Könyvvilág
05/18 - Hagyjatok! Olvasok!
05/20 - Könyv és más
05/22 - Kelly és Lupi olvas

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések