Marvel ​Studios – Szereplők nagykönyve (értékelés és nyereményjáték)


A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel Studios - Szereplők nagykönyve, mely egyetlen rajongó polcáról sem hiányozhat. Ha szeretnéd tetőtől talpig megismerni az univerzum összes hősét, nagy hatalmú gonoszát és követőiket, az álnok kémeket, a bátor katonákat és azokat a hétköznapi embereket is, akik minduntalan belekeverednek a hősök nagyszabású csatáiba, akkor tarts a Blogturné Klub kilenc bloggerével. Kövesd a turnét, játssz és vidd haza a könyv egy példányát!


Kiadó: Kolibri Kiadó, 2019

Szerző: Adam Bray
Fordította: Sárpátki Ádám
Oldalszám: 176 oldal
ISBN: 9789634374022

A könyvet ITT rendelheted meg!



Fülszöveg:

Rajongó vagy? Tudj meg mindent kedvenceidről – legyenek aprók, hatalmasok, szupererősek vagy hétköznapi emberek – Vasembertől Pókemberen át egészen Marvel Kapitányig!

Ez a könyv segít megismerni a szereplők életén keresztül a Marvel-filmek több mint egy évtizedének történetét. De nem csupán a hősökről esik benne szó: itt megtalálod a nagy hatalmú gonoszokat és követőiket, az álnok kémeket, a bátor katonákat és azokat a hétköznapi embereket is, akik minduntalan belekeverednek a hősök nagyszabású csatáiba.

Véleményem:

Elég régóta vonzódom a szuperhősökhöz, de ha jobban körülnézek a környezetemben, meg kell állapítanom, hogy ez nem túl kirívó dolog. Az utóbbi években fénykorukat élik a természetfeletti erővel megáldott szereplők, akár a könyvekben, akár a filmekben. Vonzalmunk hátterében valószínűleg ugyanazok a tényezők munkálkodnak, amiért a kisgyerekek is szeretik a hősöket, varázslókat, csodás lényeket: jó érzés látni, ahogy ezek a figurák helyettünk is megvívják harcukat a gonosszal, és még ha csak virtuálisan is, de kicsit visszatér általuk az igazságos világba vetett hitünk. Kapva kaptam hát az alkalmon, hogy a Kolibri Kiadó Marvel-moziverzumához kapcsolódó kötetét elolvashassam, és kicsit jobban képbe kerüljek a már részben elfelejtett vagy még nem látott filmek kapcsán.


Első nekifutásra én is a külcsínről szeretnék beszélni. A 176 oldalas, keményfedeles album nagyon igényes a kivitelezését tekintve: masszív, vastagabb, fényes lapok, kitűnő minőségű képek és átlátható struktúra jellemzi, ami miatt nagyon jó érzés kézbe fogni és lapozgatni. A gazdag képanyagnak köszönhetően jó választás lehet nagyobbacska, Marvel-rajongó gyerekeknek is. A könyv elején találjuk a tartalomjegyzéket, majd a különböző szereplők jellemzését, filmek szerinti csoportosításban. Ehhez kapcsolódik egy pindurka hiányérzetem: nem bántam volna, ha olvashatom a szerző előszavát például arról, hogy miért vágott bele ebbe a könyvbe, mi a személyes kötődése a Marvel-univerzumhoz vagy valami hasonlóról. Szerintem ez személyesebbé tette volna az albumot, de ez nagyrészt tényleg csak az én heppem.

Az oldalakat lapozgatva végigkövethetjük a Vasember, Thor, Amerika Kapitány, a Bosszúállók, a Galaxis Őrzői, a Hangya, Doctor Strange, a Fekete Párduc és Marvel Kapitány történetét, olyan formában, hogy a fókusz folyamatosan a kapcsolódó filmek szereplőin van. Egy-egy karakter általában egy oldalt foglal el (kivéve, ha valamilyen komolyabb átalakuláson megy keresztül, mint például Dr. Bruce Banner vagy Steve Rogers esetében, ilyenkor a civil hős és alteregója is külön helyet kap), ahol ugyanazon szisztéma szerint olvashatjuk a vonatkozó információkat. Ez a legtöbb esetben egy rövid leírás a hősről, külső jegyeinek és fegyverzetének ismertetése, illetve néhány fontosabb mérföldkő vagy esemény, amely a filmek során történt vele. Minden szereplőnél találunk egy kis táblázatot is, ami tartalmazza, mely más szereplőkhöz/szervezetekhez kapcsolódik, mik a különleges képességei/erősségei, illetve pontosan melyik filmekben szerepelt. Az információk mennyisége és minősége valószínűleg megosztó lesz az olvasók körében. A vérbeli rajongók talán kevésnek és felületesnek fogják találni, hiszen nem adnak különösebb pluszt, nincsenek rejtett kulisszatitkok vagy akár a színészekkel kapcsolatos érdekességek. Ugyanakkor egy olyan olvasó/néző számára, aki szereti ezt a világot, de azért erősen megkoptak az emlékei (lásd én), nagyon hasznos, hogy a leglényegesebb dolgok vannak összefoglalva egy-egy karakter vagy film kapcsán. Azt mondjuk nem tudtam hová tenni egészen, hogy miért fontos minden szereplőnél kiemelni a ruházatát (hiszen azt én is pontosan látom a képen), az viszont nagyon jó volt, hogy a fegyverekről és a képességek pontos működéséről kaphattam egy viszonylag átfogó képet.


Éppen a sajátosságaiból adódóan nem feltétlenül gondolom, hogy ezt a könyvet mindenki az elejétől a végéig ki fogja olvasni, lehet úgy használni, mint bármilyen albumot vagy enciklopédiát. Csak felütjük a nekünk szimpatikusabb szereplőknél, vagy azoknál a filmeknél, amikre már nem annyira emlékszünk. Fontos, hogy ha nem láttuk valamelyik mozit, akkor csak óvatosan olvasgassunk, ugyanis az események leírásánál előfordulnak spoilerek. Látszik is egyébként, hogy ez a kötet pont arra lett kitalálva és arra a legalkalmasabb, hogy a Bosszúállók: Végjáték előtt kicsit jobban képbe kerüljön és ráhangolódjon az ember (én még nem láttam, úgyhogy ne szóljatok egy szót se :)). Nekem mindenesetre jól esett újra találkozni a kedvelt szereplőkkel, a szívem csücske természetesen továbbra is Loki, még akkor is, ha néha megkérdőjelezhetőek a cselekedetei erkölcsi szempontból. 

Azt nem árt tudni rólam, hogy egyébként Stan Lee munkásságából határozottan az X-Men felé húz a szívem, pont azon gondolkodtam az album olvasása közben, hogy nagyon klassz lenne, ha arról az univerzumról is készülne egy ilyen átfogó album, így teljes lehetne a boldogságom. Ettől függetlenül örülök, hogy megjelent ez a kötet, mert biztos sok rajongó polcának lesz megbecsült dísze. Vásárlás előtt viszont célszerű belelapozni, hogy senkit ne érjen csalódás, amiért "csak" ennyi információt tartalmaz.


Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Egyértelműen a Marvel-filmek rajongóinak, különösen akkor, ha szeretik a gazdagon illusztrált, összefoglaló jellegű kiadványokat.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Marvel univerzum filmjeit, illetve azok szereplőit. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely alapján ki kell találnotok, ki mondhatta, majd az illető szuperhős nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Fontos! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük; amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:
“Ha csúnya vagy és valaki szeret, tudhatod, hogy önmagadért szeret, de a szép emberek sosem tudhatják, kiben bízhatnak.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

05/02 Dreamworld
05/11 Könyv és más
05/13 KönyvParfé

Megjegyzések