Az amerikai farkas (értékelés és nyereményjáték)


Yellowstone Nemzeti Park és farkasok. Ugye a legtöbbünknek ez a két kifejezés összekapcsolódik? Pedig ez nem mindig volt így.  A farkasok léte mindig is késélen táncolt és ez így van egészen a mai napig. Nate Blakeslee Az amerikai farkas című könyvében megismerti velünk a Nemzeti Parkban élt leghíresebb farkasokat, a falkákat és azt a küzdelmet, amit nap mint nap vívtak és vívnak is, hogy ezek a gyönyörű ragadozók ne tűnjenek el örökre.
Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, ismerjétek meg Null-Hatos és a társai történetét és ha játszotok, egy példányt megnyerhettek a könyvből!



Kiadó: Könyvmolyképző, 2018

Oldalszám: 328 oldal
ISBN: 9789634573449
Eredeti cím: American Wolf
Fordító: Császár László


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​New York Times Book Review szerkesztőinek ajánlásával.
Magával ragadó történet Null-Hatos, a Yellowstone ünnepelt farkasának felemelkedéséről és uralkodásáról, valamint mindazokról, akik szerették és félték őt.
Mielőtt az ember vált a Föld urává, a farkasok uralkodtak. Ezek a fenséges teremtmények, melyek egykor Észak-Amerika minden részét meghódították, a kegyetlen vadászat következtében az 1920-as években szinte teljesen kipusztultak az Egyesült Államok területén. A természetvédők azonban az elmúlt évtizedekben visszatelepítették a farkast a Sziklás-hegységbe, szenvedélyes vitát robbantva ki, melynek tétje a Nyugat lelke.
Nate Blakeslee egy regényíró részletességével meséli el az egyik farkas, a legendás Null-Hatos történetét. A karizmatikus alfanőstény születésének évéről (2006) kapta a nevét. A szokatlanul erős, szürke bundás, szeme körül halvány ovális foltot viselő nőstény nyájas és könyörületes vezető, vad harcos és gondoskodó anya. A farkasmegfigyelők mind rajonganak érte, de különösen Rick McIntyre, az elismert természettudós kerül közel hozzá. A farkas amolyan ünnepelt sztárrá válik, és az egész világon lesznek követői.
Azonban miközben kölykeit neveli és a falkáját védelmezi, Null-Hatost minden oldalról veszély fenyegeti: vadászok, akik a farkasokkal versengenek a vapitikért; az állattartók, akiknek a haszonállatait veszélyeztetik a farkasok és akik jelentős politikai súllyal bírnak; valamint a Yellowstone más farkasai, akik meg akarják kaparintani a megdöbbentően szép Lamar-völgy feletti irányítást.
Ezek az erők csapnak össze újra és újra Az amerikai farkas című regényben, ebben a magával ragadó és generációkon átívelő hőstörténetben, mely tele van kemény küzdelemmel és hatalmas diadalokkal. A farkasokon keresztül bemutatja az amerikai Nyugaton zajló kulturális harcot, amit a fokozatosan eltűnő életmódjukhoz ragaszkodó vadászok és farmerek vívnak azokkal szemben, akik szeretnék helyreállítani az ország egyik legikonikusabb vidékét.

Véleményem:

Talán nem okozok vele túl nagy meglepetést, de én is azért kerültem kapcsolatba ezzel a könyvvel, mert nagyon szeretem a farkasokat. Egyszerre jut róluk eszembe a szabadság, a hűség és valami olyan ősi erő, amivel sajnos manapság ritkán találkozik az ember szemtől szembe. Érdekes, hogy Az amerikai farkas szinte alig kapott hírverést a megjelenéskor, én is csak egy bloggertárs ajánlásának köszönhetem, hogy egyáltalán megtudtam, hogy létezik. Pedig jó lenne, ha minél több emberhez eljutna a híre, olyanokhoz is, akik egyébként nem tartják magukat a kiadó célközönségébe tartozónak, ugyanis ez a kötet teljesen más, mint amiket általában olvashatunk tőlük. 


A könyv igaz történeten alapul, mégpedig azon a hosszú és kalandos történeten, melynek során a farkasok először majdnem teljesen eltűntek Amerika területéről, hogy aztán a visszatelepítés után újra meghódítsák a területet. Részletes képet kaphatunk arról, hogyan alakultak az egyedszámok az 1920-as évektől napjainkig, kik voltak azok, akik támogatták vagy éppen ellenezték a faj újbóli elterjedését, és természetesen megismerjük magukat az állatokat is, akik a pontos leírásnak köszönhetően olyan élénken elevenednek meg a szemünk előtt, mint az emberi szereplők (sőt, ami azt illeti, sokkal élénkebben, ez a könyv tényleg róluk szól). A főszereplőnk egy igazán különleges farkas, Null-Hatos, aki viszontagságos első évei után saját falkát alapít, hogy aztán alfanőstényként uralkodjon a Lamar-völgy felett. A történetét és a kalandjait elsősorban azoknak az embereknek köszönhetően ismerhetjük meg, akik a nemzeti park dolgozóiként szenvedélyesen szeretik ezeket az állatokat, és akik igyekeznek minden velük kapcsolatos információt rögzíteni. Nagyon jó volt az emberi főhős, Rick McIntyre szemén keresztül látni ezeket a csodálatos állatokat, az ő alázata és végtelen tisztelete a természet iránt még úgy is tökéletesen átjött, hogy alapvetően nem egy klasszikus regényről beszélünk. 

Sajnos pont ez a műfaji sajátosság volt az, ami miatt egy-két rész nekem kicsit nehezen csúszott. A történet leíró jellegű, minimális párbeszéddel, ami például a farkasokat bemutató részeknél egyáltalán nem is zavart. Sőt, nem hogy nem zavart, de néha egyenesen a körmömet rágtam, olyan izgalmasan sikerült a szerzőnek átadnia a cselekményt. Sokszor úgy éreztem a különböző falkák hatalmi harcairól olvasva, hogy nem is egy állatokról szóló könyvet, hanem valami izgalmas thriller-t vagy háborús fantasy-t tartok a kezemben, családi kötelékekkel, intrikával és stratégiai tervezéssel megspékelve. A könyv több generáció híresebb farkasait vonultatja fel előttünk, és sok esetben úgy érezzük, tényleg sikerül megismernünk őket, a szokásaikat, hóbortjaikat, talán még az érzéseiket is. Nagyon tetszett, hogy mindez nem úgy valósult meg, hogy az állatokat emberi tulajdonságokkal ruházták fel, egyszerűen csak nagyon jól sikerült közvetíteni azt a nézőpontot, ahogyan a farkasmegfigyelők látták őket nap mint nap az erdőben. 


Másrészt viszont ennek a leíró stílusnak megvolt a hátránya is, főleg olyankor, amikor nem a farkasok, hanem az emberek álltak a középpontban. A könyv nagyon részletesen bemutatja azt a hosszadalmas csatározást, amit a különféle érdekek képviselői vívtak egymással: azok, akik kedvelték a farkasokat és azok, akik ellenezték a visszatelepítésüket, vagy azért, mert féltették tőlük saját állataikat, vagy pusztán azért, mert szerettek volna vadászni rájuk. Az ezzel kapcsolatos részeknek sajnos nem sikerült mindig fenntartania az érdeklődésemet, nehezen tudtam követni, ki kicsoda a politikai csatározásban, pedig úgy érzem, ezt a szálat is lehetett volna izgalmasra kerekíteni, ha regényesebb formában íródik meg. Ettől függetlenül könnyen lehet, hogy ez csak az én problémám, abban biztos vagyok, hogy akik a természettel kapcsolatos kalandregényeket kedvelik, nagyon fogják szeretni ezt is, hiszen rengeteg érdekességet tudhatunk meg a farkasokról. Én néha egészen elképedtem azon, mennyire bonyolult és összetett szociális kapcsolatrendszerük van, és hogy néha olyan (már-már emberi) megnyilvánulásaik, amiket nem is feltételeznénk egy ragadozóról. Lenyűgözött az a misztikus ösztön, ami alapján megérzik, ha tovább kell állniuk egy falkából, vagy éppen azt, hogy valamelyik területen jobb kilátások elé nézhetnek. Eddig is csodáltam őket, de ez a könyv most jócskán megdobta a rajongásomat.

Sokat gondolkodtam olvasás közben, milyen ellentmondásos és nehéz lehet sokszor a nemzeti park dolgozóinak és a farkasmegfigyelőknek az élete. Hiszen minden nap figyelik az állatokat, ismerik az összes szokásukat, szinte már családtagként tekintenek rájuk. Mégsem avatkozhatnak be, ha olyasmit tapasztalnak, hogy egyikük bajba kerül, akár egy ellenséges farkas, akár egy vadász miatt. Én többször éreztem úgy, hogy egyszerűen képtelen lettem volna csak állni és nézni, ahogy megsérül vagy akár el is pusztul közülük valaki, még akkor is, ha a racionális énem tudja, hogy ez így helyes. Az ilyen jellegű jelenetekből adódóan sok feszültség volt a könyvben, és bevallom, volt olyan rész is, amit megkönnyeztem. Összességében nagyon különleges élmény volt az olvasása, még a fent említett problémáimmal együtt is. Azt hiszem, a jövőben több farkasos történetet kell olvasnom. :)

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? A természet és az állatvilág szerelmeseinek, vagy azoknak, akiket érdekelnek a vadgazdálkodással, erdészettel, vadászattal kapcsolatos témák.

Nyereményjáték:

A könyv farkasokról szól, így mi is próbára tesszük a tudásotokat róluk. A négy állomáson, négy alfajt mutatunk nektek be, a Ti feladatotok pedig, hogy felismerjétek őket és a rafflecopter megfelelő mezőjébe beírjátok az alfaj nevét.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Az Arab-félsziget (Szaúd-Arábia, Jemen, Omán, Szíria és Izrael) az élőhelye, az élőhelyükön lévő extrém meleg miatt aránylag kistermetű és hatalmas méretű füle van. 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05.15 - Kelly & Lupi olvas
05.17 - Dreamworld - extra állomás
05.19 - Könyv és más
05.21 - Kelly &Lupi olvas - extra állomás

Megjegyzések