Tündöklő (értékelés és nyereményjáték)


Rusvai Mónikát eddig főként fordításai révén ismerhettük meg, idén azonban önálló regénnyel robbant be a kortárs magyar fantasy-irodalomba, mely Tündöklő címmel jelent meg a GABO Kiadó gondozásában. Ha velünk tartotok, megismerhetitek Ertholt, akivel a sárkánykígyók által rettegésben tartott vidékeken kalandozva ősi átkok és legendák nyomába eredünk, hogy tudásunkkal és bátorságunkkal megmentsük az országot a pusztító Sárkány tüzétől...Ha pedig még játszotok is a három állomáson, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott példányok egyikét!


Kiadó: GABO Kiadó, 2019

Oldalszám: 424 oldal

ISBN: 9789634067924


A könyvet ITT tudod megrendelni!Fülszöveg:

Húsz éve az utolsó szigetkirályságot elpusztította a vihar képében érkezett Sárkány. A tengerik népe az addig tiltott, ősvadonnal borított szárazföldre menekült, hogy ott építsen fel új birodalmat. 
Erthol, a fiatal lovász, aki sosem ismerte a régi világot, a titokzatos Viharhozó nyomába eredve akaratlanul is részese lesz egy átkoktól sötét és féligazságokból összeálló legendának, amely hamarosan nemcsak az ő sorsát, de egész országáét is a pusztulás peremére sodorja. A válaszok a múltban rejlenek – de gyökerek híján ki tudná megmondani, mi igaz a babonákból és mi nem? A Sárkány előhírnökei, a sárkánykígyók pedig már az új világban is megjelennek, hogy beteljesítsék a régi birodalomban kimondott átkokat. 

A Tündöklő egyszerre emberközeli és hősregéket idéző történet, amelynek világában, ha a természetfelettit szólítja az ember, a válaszban nincs köszönet.

Véleményem:

Három érvem volt amellett, hogy ezt a regényt elolvassam. Az első, hogy magyar szerző tollából született, én pedig tudatosan igyekszem minél több "hazait" olvasni a friss megjelenések közül- pláne, ha fantasy-ről van szó. Az olvasás mellett szólt az is, hogy a GABO Kiadó könyvei szinte kivétel nélkül nagyon kompatibilisek az ízlésemmel, és alapvetően bízom abban, hogy csak minőségi, igényes munkákat adnak ki a kezük közül. Végül pedig: sárkányok! Sárkányokra minden mennyiségben kapható vagyok bármikor, így ez a kombináció olyan élményt ígért, amit nem fogok megbánni. Nos, ha nem is bántam meg, azért sajnos nem volt tökéletesen felhőtlen a kapcsolatom a Tündöklővel, bár a végére sikerült jó hangulatban elválnunk egymástól.


A világ, amiben járunk, egy elképzelt birodalom, ahol az embereknek jó pár évvel ezelőtt egy pusztító sárkány miatt el kellett hagyniuk az otthonukat jelentő szigetvilágot. A lakosság véleménye azóta is megoszlik azzal kapcsolatban, mi lett volna a helyes döntés, mi idézte elő a katasztrófát, és biztosan jó ötlet volt-e a szárazföldre költözni, amikor azt az istenek tiltott területnek nevezték meg. Bár a veszély ideiglenesen elhárult, azért nem szűnt meg teljesen. A területeken egyre gyakrabban bukkannak fel a veszélyes sárkánykígyók, amelyek már két évtizede is a gyilkos sárkány előhírnökei voltak. A nép védelmére felállított őrség nem végzi túl hatékonyan a munkáját, sok az elégedetlenkedés, ráadásul némi politikai huzavona is van a leendő uralkodó személyével kapcsolatban. A cselekményünk mégsem az uralkodói körökben indul, hanem egy egyszerű lovászfiú, Erthol otthonában. Miután nevelőapja, a korábban címeres nemes bajba kerül egy rejtélyes bujdosó megsegítése miatt, a fiú igyekszik pénzt szerezni, hogy megválthassa a férfi szabadságát. Közben kiderül, hogy a titokzatos idegen elvitt egy ládikót az otthonukból, aminek tartalmáról Erthol semmit sem tud. Amikor útra kell, hogy pénz szűkében eladja szeretett lovát, megismerkedik nevelőapja régi ellenségének fiával, Golthinnal, akivel végül elhatározzák, hogy megpróbálják rendezni a két férfi konfliktusait. Közben egyre több szereplő lép be a képbe, többek között a koronaherceg, illetve Golthin testvérei is, akiket, mint kiderül, egy sötét átok köt össze Erthollal. A lovászfiú kezdetben inkább csak sodródik az eseményekkel, majd szép fokozatosan egyre többet megtud a régi világ isteneiről, az átkok természetéről és arról, hogy neki vajon milyen szerepe lehet a sárkány elpusztításában.

Nos, talán a fenti sorok némileg zavarosnak tűnhetnek, és pontosan ez volt a legnagyobb problémám a regénnyel. Egész egyszerűen még az olvasása után sem vagyok biztos benne, hogy mindent értettem, nagyon sok időbe telt, mire kiderült számomra, ki kicsoda, mi a szerepe, és mi történt pontosan húsz évvel ezelőtt. Pedig a könyv legnagyobb erőssége éppen a gyönyörű nyelvezete és a nagyszerű írásmódja volt, az első oldalakon meg is nyaltam mind a tíz ujjamat, hogy ez aztán telitalálat lesz. De aztán mégis hiányzott valami, valamiféle logikai kohézió, vagy szájbarágósabb magyarázat, magam sem tudom, mindenesetre megizzasztott rendesen, hogy mindent a helyére tegyek. Az sem könnyítette meg a dolgot, hogy a szereplők többségének két neve is volt, egy emberi és egy úgynevezett csillagneve, így főleg az elején azt sem tudtam mindig, hogy éppen kiről van szó. Sajnálom ezt a dolgot, mert ha ez nem így lett volna, akkor tényleg azt mondhatnám, hogy tökéletes történetet sikerült az írónőnek alkotnia. 
"A Sárkány az istenek nélküli sötétség. A lezuhanó égbolt. A szél, az eső és a jég, a pusztító fergeteg, amely sajgó emlékeket hasít a föld szívébe. A Sárkány a csillagtalan éjszaka."

A karakterekkel kapcsolatos benyomásaim vegyesek voltak. A főszereplőnket, Ertholt kifejezetten kedveltem, és fel is fedeztem nála egy jelentős jellemfejlődést. A kezdetben kicsit mamlasz fiú szép fokozatosan egyre határozottabbá vált, olyan férfivá, aki tud kockázatot vállalni, kiáll a számára fontos értékek mellett, és védelmezi azokat, akik fontosak neki. A többi szereplő közül Golthin volt a kedvencem, a három testvér egyike, örökös jókedve, csalafinta modora mindig mosolyt csalt a szám szélére. A többi szereplő szerintem lehetett volna kicsit kidolgozottabb, különösen azért, mert nem igazán karakterszereplőkről beszélünk. Nem voltak kiemelten gonosz vagy hősies figurák, akik egy-egy archetípust személyesítettek volna meg, ezért szerintem fontos lett volna egy kicsit jobban árnyalni a jellemvonásokat. Több potenciál lett volna abban is, hogy a királyság viszonyait jobban bemutassa a szerző, én kicsit nehezen fogtam fel, hogy kinek kivel mi a baja, milyen régi sérelmek dolgoznak az emberekben, lehetett volna játszani még a különböző motivációkkal és célokkal. 

A regényben nagyon erős a mitológiai töltet, ahogy utánaolvastam Rusvai Mónika munkásságának, ez érthetővé is vált, hiszen a szívéhez nagyon közel áll ez a témakör. Nagyon jól is állt egyébként a történetnek az a mitikus, kicsit talán mesebeli légkör, amit teremtett köré, melyben az isteneknek, csillagoknak, áldásoknak és átkoknak kiemelt szerepe van. Különösen az átkok természete és működésmódja volt nagyon ötletesen kitalálva, erről is olvastam volna szívesen egy kicsivel többet. Aztán ott voltak a legendás lények, a félelmetes sárkánykígyók és persze maga a sárkány. Tetszettet ezek a lények, különösen a sárkánykígyók, amelyek mind különböznek egymástól az alapján, milyen élőlényből alakultak ki. A legtöbb akciójelenet a velük való csatározás során alakul ki, ezek elég izgalmasra sikeredtek, és elég kiszámíthatatlan volt a regény ahhoz, hogy egy percig se érezzük biztonságban egyik hősünket sem. 
"-A sárkánykígyóktól azért félünk, mert torz testükkel rácáfolnak mindarra, amilyennek azelőtt ismertük a világot- folytatta Anothian, miközben az övéről függő tarsolyba rejtette a kígyókarmot.- Pedig valójában örülnünk kellene, hogy látható rajtuk a torzulás, és ha csak hozzávetőlegesen is, de fel tudjuk mérni az erejüket. Ebből a szempontból a sárkánykígyókkal könnyebb bánni, mint az emberekkel."

Üdítő újdonság volt a sok sorozat világában, hogy ez egy egyrészes történet, ami annak rendje és módja szerint le is van zárva . És egyébként érződik is, hogy a sok függővég hogy megkavarja az ember agyát, a könyv becsukása után már kezdtem volna lázongani, hogy "na ne már, most tényleg vége?", aztán lenyugodtam, hogy hát igen, egy normál regénynél ez így szokott történni. :) És ahogy korábban is írtam, a végére a kezdeti nehézségek ellenére azért sikerült megbarátkoznom a történettel, Rusvai Mónikáról pedig azt gondolom -attól függetlenül, hogy nem voltam mindennel maradéktalanul elégedett- hogy olyan írónő, aki rengeteg munkát tett a regényébe, és abszolút megérdemli a bizalmat a jövőben is. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? A magyar fantasy-regények, a mitológia és a legendák szerelmeseinek.

Nyereményjáték:

Mivel a regényben központi szerepet töltenek be a sárkányok, mi is az ősi teremtmények után fogunk nyomozni. Az állomásokon olyan regények borítójából találtok részleteket, melyekben szerepelnek sárkányok, a feladatotok pedig, hogy a regény írójának nevét írjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére. 


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway


Állomáslista:
06.30.: Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések