Marvel ​– Amiről tudnod kell és tudni érdemes (értékelés és nyereményjáték)


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel- Amiről tudnod kell és tudni érdemes című kötete, mely egyetlen rajongó polcáról sem hiányozhat. Ha szeretnéd tetőtől talpig megismerni az univerzum összes hősét, gonoszát és segítőjét, akik a kiterjedt képregényes világban eddig előfordultak, megtudni, hogy milyen kalandokba keveredtek, akkor tarts a Blogturné Klub kilenc bloggerével. Kövesd a turnét, játssz és vidd haza a könyv egy példányát!

Kiadó: Kolibri, 2019
Oldalszám: 240 oldal
ISBN: 9789634373995

Fordító: Sepsi László

  

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Úgy gondolod, mindent tudsz a Marvel-képregények világáról? Akár igen, akár nem a válaszod, ettől a könyvtől garantáltan eláll a lélegzeted!
Az Amiről tudnod kell és tudni érdemes izgalmas és kevésbé közismert tényeket vonultat fel a Marvel-képregénysorozatok több évtizedes történetéből. Hány színvariációja létezik Hulknak, mitől olyan különleges Marvel Kapitány macskája, és miként tett szert egy béka Thor mitikus erejére? Ebből a csodás, képregények stílusát idéző könyvből megtudhatod!

Véleményem:

Az utóbbi években nem szoktam semmiféle fogadalmat tenni, mert tudom, hogy ezeket úgysem tudom az esetek többségében betartani, bármennyire is szeretném. Egy kivételt mégis tettem a közelmúltban, amikor is megfogadam, hogy kicsit jobban elmerülök a képregények világában, azon belül is kiemelten a Marvel-univerzumban. Szerencsére a körülmények is nekem kedveznek, hiszen mostanában egyre több, a témába vágó kiadvány jelenik meg, és ezeket volt is szerencsém olvasni és értékelni. A legutóbbi ilyen a Marvel Studios Szereplők Nagykönyve és a Fantasztikus életem volt Stan Lee-től. Ez utóbbi abszolút telitalálat volt, az előbbivel kapcsolatban viszont maradt bennem némi hiányérzet. Arra nagyon jó volt, hogy általános információkat és érdekességeket tudjak meg a fontosabb Marvel-karakterekről, de gyerekkönyv lévén ennél sokkal mélyebbre nem ment az a kötet. Nos, jelen könyv (ami szintén Adam Bray munkája) tekintélyes méretével és figyelemreméltó részletességével tökéletesen alkalmas volt arra, hogy egy szinttel tovább bővítsem a tudásom, és még alaposabban beleássam magam a különböző szuperhősök, gonosztevők, csapatok és csaták világába.


Ami első látásra nagyon megtetszett ebben a kötetben (azon túlmenően, hogy hatalmas, igényes kivitelezésű és elképesztően gyönyörű), az a felépítése és a szerkesztése volt. Az egész könyv visszaadja a képregények formáját és látványvilágát, tökéletesen illeszkedve a tartalomhoz, még akkor is, ha ez egy ismeretterjesztő könyv. A felépítéssel azért voltam nagyon elégedett, mert jó struktúra mentén, logikusan és követhetően követik egymást a fejezetek, az alkotók mindent megtettek azért, hogy még azok is lépést tudjanak tartani a leírtakkal, akik kevésbé járatosak az eredeti képregények világában. Merthogy itt jön a másik fontos különbség: míg a Szereplők Nagykönyve kifejezetten a filmes univerzumra fókuszál, addig itt alapvetően a képregények világából, hőseiből kaphatunk egy elég komoly kis ízelítőt. 

Az első nagyobb tartalmi egységben a főbb karakterekről olvashatunk, akik között akadnak már jól ismert figurák (pl. Pókember, Vasember, Amerika Kapitány), és olyan szuperhősök is, akikről eddig csak keveset hallottam. Tetszett, hogy külön taglalja a gonosz karaktereket is, ráadásul a személyekhez kötődő lapokat fel-felválják egyéb érdekességek is (pl. egy összefoglaló arról, ki a leggyorsabb szuperhős a Marvel-univerzumban). Az információk az egyes hősök kapcsán kevésbé voltak strukturáltak, inkább olyan érzés volt, mintha szilánkjaira robbantott ismeret-halmazt olvasnék, ez viszont sokkal jobban illeszkedett a képregényes formához. A fontosabb tények mellett akad jó néhány érdekesség, akár a képességekkel, akár a fegyverekkel, akár az adott szereplő személyiségével kapcsolatban (vagy, ami hiánypótló infó, hogy hogy hívják Thor repülő kecskéit :)). Tetszett, hogy az esetek többségében szó esett arról, hogy melyik figura mikor és melyik képregényben bukkant fel először, néha megdöbbentő volt szembesülni azzal, hogy ezeket a hősöket már sok-sok évtizede megálmodták és papírra vetették.


A karakterek után a csapatokat vehetjük jobban szemügyre, itt pedig már nagyon örült a szívem, hogy a Bosszúállókon kívül végre az X-Men csapatáról is szó esik, igaz, elég rövidke terjedelemben. Itt is bőségesen olvastam számomra eddig ismeretlen arcokról, például az Embertelenekről, vagy Britannia Kapitányról. Természetesen egy ilyen kötetben kizárt, hogy ne essen szó a Shield-ről, az ügynökeik kiképzéséről, és a szervezet mindenkori gonosz elleni küzdelméről. Szintén új ismerteket jelentő pozitívum volt számomra, hogy a kötetben külön fejezetet szenteltek a helyszíneknek. Ezen a ponton térnék ki arra, hogy olvasás közben végig az motoszkált a fejemben, hogy minél jobban szeretném megismerni ezt a világot, annál inkább érzem, hogy mennyi minden van még, amit nem tudok. Most szembesültem igazán azzal, hogy mennyi bolygó, világ, párhuzamos vagy alternatív univerzum létezik a Marvel-világában (és mint megtudtam, több, mint 183 idegen faj), igazából nem is értem, hogy az alkotók hogyan tudják észben tartani ezt a milliónyi történést és összefüggést. 

Szerencsére a humort sem kell nélkülöznünk a könyvben, sokszor az ismeretterjesztő szövegek sikeredtek mókásra, és még többször maga a konkrét információ mosolyogtatott meg (sose gondoltam volna például, hogy a 24388-as Földön Pókember nagynénje, May néni Arany Öreglány néven szuperhősködik :)). Akár gyerekeknek, akár felnőtteknek szánták az alkotók, szerintem nagyon tartalmas kötetre sikeredett, őszintén szólva a végére már nehezen is bírtam befogadni a sok új ismeretet, inkább úgy érdemes olvasgatni, hogy az ember időről időre belelapozgat, vagy előveszi valamelyik képregény vagy film kapcsán. Az mindenesetre biztos, hogy olyan darab, ami méltó példánya lehet minden gyűjtőnek és érdeklődőnek, legyen akár régi rajongó, vagy hozzám hasonló kezdő "marveles". 


Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Én sokszor éreztem úgy, hogy picit le vagyok maradva, tehát elsősorban inkább azoknak, akik nem járatlanok a Marvel világában, de képregényesebb formája és gazdag illusztrációja miatt nagyon jó kedvcsináló lehet azoknak is, akik még csak a filmek kapcsán ismerik ezeket a hősöket.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Marvel univerzum filmjeit, illetve azok szereplőit. Minden állomáson találtok egy nevet, ami a hősök polgári neve, persze kicsit összekeverve a betűket. Ha megfejtitek, akkor az illető szuperhős nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
Fontos! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük; amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:
LCOAR RNVAESD


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07/19 Olvasónapló 
07/20 Deszy könyvajánlója
07/21 Hagyjatok! Olvasok!
07/22 Dreamworld
07/23 Könyv és más
07/25 Nem félünk a könyvektől
07/26 Sorok között
07/27 Kelly és Lupi olvas
07/28 Függővég


Megjegyzések