Stan Lee: Fantasztikus életem- A Marvel Comics története (értékelés és nyereményjáték)


Stan Lee, akinek a neve mára teljesen eggyé vált a Marvellel, ezúttal egy különleges és stílusosan képregényes életrajzi memoár formájában kerül bemutatásra a hazai olvasóknak a Kossuth Kiadó jóvoltából. Tartsatok ti is a Blogturné Klub négy bloggerével, ismerjétek meg a legenda életét egészen a kezdetektől és ha szerencsések vagytok, akkor a turné végén az egyikőtök megnyerheti a képregény egy példányát!


Kiadó: Kossuth Kiadó, 2019

Oldalszám: 192 oldal
ISBN: 9789630995795
Eredeti cím: Amazing, Fantastic, Incredible
Fordító: dr. Sámi László
Illusztrálta: Colleen Doran
A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

A nagyszerűen illusztrált képregény-memoárban Stan Lee – a képregény-műfaj legendás alakja, a Pókember, az X-Men, a Bosszúállók, a Hihetetlen Hulk, és számos, egyéb Marvel-szuperhős megálmodója és társalkotója – a modern képregény létrejöttének történetét meséli el.

Stan Lee (teljes nevén Stanley Martin Lieber, becenevén: the Man) nem igényel külön bemutatást. A képregények történetének legismertebb, legendás alakjaként ő jelentette a fő kreatív hajtóerőt a Marvel Comics szerkesztőségében. Karrierje során ő keltette életre – és emelte be a köztudatba, a mainstream popkultúrába – a világ legismertebb képregényhőseinek és leghírhedtebb gonosztevőinek némelyikét. Történetei – melyek tele vannak gátlásokkal küzdő szuperhősökkel és mindaddig példátlanul összetett lelkivilágú rosszfiúkkal – ragyogó elmésséggel és lélektani finomsággal egészítették ki a műfajt, amely azelőtt főként a jó és gonosz örök küzdelmének lapos és közhelyes ábrázolásaira korlátozódott. Lee az emberivel egészítette ki az emberfelettit, és ezáltal a 20. századnak új mitológiát alkotott.

A Colleen Doran által gyönyörűen illusztrált memoárban Lee ugyanazzal az utánozhatatlan szellemességgel, elevenséggel meséli el élettörténetét, mint amit a képregények világába is bevezetett. Az oldalakat lapozva végigkísérhetjük Stan Lee életét, a szegénység sújtotta manhattani gyerekkorától kezdve első képregényírói szárnypróbálgatásán át, a második világháború alatt létrehozott katonai kiképzést szolgáló oktatófilmjein keresztül a Marvel birodalom 1960-as évekbeli felemelkedéséig. Betekintést nyerhetünk a mozifilmek készítésének érdekes és izgalmas világába, továbbá egy műfaj és nagyívű karrier lenyűgöző történetébe.

A humoros, megindító és őszinte memoár a képregények és képregényalbumok rajongóinak és gyűjtőinek minden korosztálya számára nélkülözhetetlen olvasmány.

Véleményem:

Azok számára, akik olvastak valaha Marvel-képregényeket vagy láttak akár csak egyetlen Bosszúállók vagy X-Men filmet, biztosan ismerősen cseng Stan Lee neve. Én azóta szimpatizálok a huncut idős úrral, amióta először megpillantottam egy Marvel-filmben (mert természetesen egy olyan exhibicionista ember, aki saját magáról jelentet meg képregényt, attól sem riad vissza, hogy a munkáiból készült mozikba orvul becsempéssze saját magát). Bár közel sem mondhatom el magamról, hogy vérbeli Marvel-fan lennék (ehhez túl sok a hiányosságom még, amit pótolni kellene), mégis nagyra értékelem és szeretem azt, amit eddig megismertem Stan Lee munkásságából, illetve azt az elhivatott és életigenlő szemléletet, ami jelen képregény minden lapjáról is árad. 


Először persze voltak bennem kérdőjelek azzal kapcsolatban, mennyire lesz majd érdekes vagy izgalmas egy olyan képregény, ami nem szuperhősökről vagy istenekről, hanem egy hétköznapi emberről szólnak, azonban már az első oldalak meggyőztek arról, hogy - ahogy a cím is mutatja- ez egy nagyon is különleges ember fantasztikus életéről szól, amibe szinte megtisztelő belepillantani. Nagyon stílusosnak tartom, hogy Stan Lee éppen ezt a formát választotta arra, hogy megmutassa nekünk, hogyan lett a szegényes szobájában H.G. Wells-regényeket olvasó kisfiúból a popkultúra egyik ikonikus alakja. Élete 95 éve alatt csak úgy ontotta magából az ötleteket és történeteket, ez a 192 oldalas kötet pedig kiválóan alkalmas arra, hogy ebből egy jókora szeletet megmutasson nekünk- mindezt úgy, hogy végig olyan érzésünk van, mintha kiváltságosak, "beavatottak" lennénk, akik éppen a kulisszák mögé pillanthatnak.

A kötet, bár néha kicsit csapong az időben, alapvetően lineárisan mutatja be Stan életét. Megismerhetjük a nagy gazdasági válság idejére eső, nehéz gyerekkorát, és láthatjuk, hogy már fiatal fiúként is úgy próbált úrrá lenni a nehézségeken, hogy képzeletét számos különleges figurával népesítette be. Ezt követi az az időszak, amikor kezdő munkavállalóként először csöppent képregényekkel foglalkozó kiadóba, a katonaság nehéz évei, majd az a hosszú és kihívásokkal teli út, mely során szép lassan egyre nagyobb önállóságot kapott, hogy saját történeteit jelentethesse meg. Az elbeszélés stílusa, csak úgy, mint az illusztráció, nagyon dinamikus, pörgős, jól el tudjuk képzelni, milyen lehetett a fiatal Stan, aki úgy érzi, a lábai előtt hever a világ, és szinte utol sem tudja érni magát saját csodás ötletei kivitelezésében. Amikor már azt gondolnánk, hogy ez az ember kicsit talán flúgos lehetett, de legalábbis eszelős a hivatását illetően, váratlanul megszakítják a történetet olyan gondolatok és visszaemlékezések, amikből megismerhetjük  a férfi érzékeny oldalát is. Nagy szeretettel mesél feleségéről, lányáról, és azokról a mentorokról, kollégákról és rajongókról, akik valamilyen módon meghatározók voltak az életében.

Számomra az volt a legérdekesebb, hogy sokat megtudhattam a híres képregény-hősök születésének körülményeiről. Sok esetben láthatjuk, hogy egy látszólag teljesen dilinyós ötlet hogyan vezetett olyan világszerte híres karakterekhez, mint például Pókember vagy Hulk. Olvashatunk a D.C. Comics-szal való rivalizálás körülményeiről, illetve az első megfilmesítések nehézségeiről is. Nagyon informatív a kötet a képregény-kiadás, mint szakma bemutatásával kapcsolatban is, az ember elsőre nem is gondolná, hány ember kitartó és kreatív munkája szükséges ahhoz, hogy a szuperhősök a füzetekbe kerülhessenek, és megvívhassák csatáikat a gonosszal. Mindezt pedig végig olyan stílusban és nyelvezettel, ami azok számára is teljesen élvezhetővé teszi a könyvet, akik egyébként nem szoktak túl gyakran képregényeket olvasni.


Ha egyvalamit kellene kiemelnem, ami a leginkább tetszett, talán a szemléletmód és az üzenet lenne az. A kötetből egy olyan bátor férfit ismerhettem meg, aki nem félt valóra váltani az álmait, és aki egész hosszú és tartalmas életében azon fáradozott, hogy a kisebb és nagyobb olvasók számára örömteli perceket, minőségi szórakozást vagy éppen vigaszt nyújtson. Kevés szerző esetében mutatkozik meg ennyire kristálytisztán az az erős adni akarás, ami ebből a különleges kötetből sugárzik. Colleen Doran munkáival már találkoztam korábban Neil Gaiman képregényeiben, a tőle megszokott minőséget tapasztalhatjuk itt is: a képek annyira elevenek és mozgalmasak, mintha egy filmet néznénk, és nagyon jól passzolnak ehhez az egyszerre bohókás és érzékeny történethez.

Összességében tehát nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, sokkal többet nyújtott ez a könyv, mint amit először vártam tőle. Kedvet kaptam, hogy mélyebbre merüljek a Marvel-képregények és filmek világában, hogy még jobban megértsem ennek a zseniális elmének a gondolatvilágát. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Elsősorban az igazi Marvel-rajongóknak, de hozzám hasonlóan azok is meg fogják találni a számításaikat, akik még csak ismerkednek ezzel a gazdag életművel.

Nyereményjáték:

A rajongók az elmúlt évek során minden egyes alkalommal izgatottan várták, hogy a cameokirály Stan éppen milyen szerepben tűnik majd fel az aktuális Marvel mozifilmben. A kedves öregúr azonban nem csak szuperhősmozikban vállalt beugró szerepeket, hanem más népszerű sorozatokban és filmekben is! A feladat egyszerű: ismerjétek fel, hogy melyik filmben vagy sorozatban láthatók a kivágott jelenetek és írjátok be a címüket a rafflecopter doboz megfelelő helyére!


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

06. 09. - Könyv és más
06. 11. - Deszy könyvajánlója

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések