Unikornis mentőcsapat 1: Szörnyecske a hátizsákban (értékelés és nyereményjáték)


Mindannyian szeretnénk hinni abban, hogy a városi legendáknak van alapja, hogy létezhetnek kedves és/vagy ijesztő mitikus lények, amiket nehéz megörökíteni. Mi történik, ha gyerekkorunkban egy osztálykiránduláson véletlenül találkozunk is eggyel? Az új iskolájában töltött első napján Elliot osztálya tanulmányi kirándulásra megy a Kopár Fenyvesbe, ahol az ijesztő kísérő tanár figyelmeztetése ellenére letérnek az ösvényről. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy mi történik Elliottal az első kirándulásán, és milyen lénnyel találkozik az erdőben, akkor tartsatok bloggereinkkel a mesekönyv blogturnéján! Ne feledjétek, a turné végén lesz lehetőségetek megnyerni a könyv egy példányát!



Kiadó: Maxim Könyvkiadó, 2019

Oldalszám: 176 oldal
ISBN: 9789634990376
Eredeti cím: The Creature of the Pines
Fordító: Beck Anita

Illusztrálta: Hatem Aly
A könyvet ITT tudod megrendelni!




Fülszöveg:

Unikornisok márpedig nagyon is léteznek. És sellők és sárkányok és még más különleges lények is. De ezek veszélyben vannak, ellenfeleik erősek és kegyetlenek. Hogy megóvjuk a mítoszok és legendák lényeit, létrejött az Unikornismentők titkos csoportja. Szeretnél segíteni nekünk? Hajlandó lennél kockára tenni az életedet, hogy megóvd a világ legkülönlegesebb teremtményeit? Nagyon remélem, mert a teremtményeknek szükségük van rád!

NEW JERSEY LEGSÖTÉTEBB FENYVESEIBEN EGY LEGENDÁS SZÖRNYETEG REJTŐZKÖDIK, AMI VAD ÉS ÉHES – ÉS MEGSZÁLLOTTAN IMÁDJA A LUFIKAT.

Elliot nem túl boldog új iskolájában töltött első napján. Az osztályával kirándulni mennek a Kopár Fenyves félelmetes erdőibe. A túrát a furcsa és mogorva Fauna professzor vezeti. Ráadásul senki nem áll szóba vele, csak egy Uchenna nevű lány, aki nem riad vissza semmilyen veszélytől. Amikor az erdőben a két gyerek lemarad a többiektől, egy olyan különleges teremtményre bukkannak, amelyet még soha életükben nem láttak. Ez a felfedezés azonban nem maradhat titokban, mert a kék szörnyecske követi őket… egészen hazáig. Csak egyetlen ember van, aki segíthet nekik: a titokzatos Fauna professzor.

Véleményem:

Természetesen mindig kapható vagyok egy klassz ifjúsági- vagy gyerekkönyvre, ha pedig még unikornisok is előfordulnak benne bármilyen formában, akkor végképp nem hezitálok egy percig sem. Adam Gidwitz-ről még nem hallottam korábban, de ez a sorozatindító kötet meggyőzött arról, hogy érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben. Na de lássuk csak, miféle szörnyek bujkálnak a hátizsákban és milyen típusú ifjúsági regénnyel van dolgunk.

Az író elsősorban a fiatalabb korosztályt célozta meg, én legalábbis úgy éreztem, hogy tizenegy-két évesen imádtam volna ezt a történetet (persze húsz évvel később is éppen úgy tudok rajongani, na de értitek), melynek főhőse a kicsit különc kisfiú, Elliot Eisner. Elliot meglehetősen vacak helyzetben találja magát, amikor új iskolába kezd járni, és rögtön az első napján egy osztálykiránduláson kell részt vennie. A kicsit sokat aggodalmaskodó fiú számára ez a nap önmagában is felér egy tortúrával, és akkor még nem is sejti, miféle kalandok várnak rá a későbbiekben. Az elsőre nem túl megnyerő osztálytársak között szerencsére akad egy lány, akivel hamar összebarátkozik, így a nap további részét Uchenna társaságában tölti.

A kirándulás célja az erdős-mocsaras Kopár Fenyves, ahol az osztály egy igen különös tanár, Fauna professzor vezetésével tanulmányozhatja a helyi élővilágot. Két kis főhősünk nem különösebben rajong a tanulmányútért, és kis idő múlva el is szakadnak társaiktól. Ahogy aztán az erdőben bandukolnak, egy nem mindennapi lényre találnak. A piros-kék, sárkány-szerű teremtmény éppen egy csapdából próbál kiszabadulni, és bár a gyerekek- főleg a szorongósabb Elliot- érzik, hogy ez talán nem a legjobb ötlet, mégis segítenek kiszabadítani. Innentől kezdődik az igazi kaland, ugyanis a kis bestia úgy dönt, ezentúl nem tágít a fiatalok mellől...Közben megtudjuk, hogy Fauna professzor nem egy hétköznapi iskolai tanár, hanem egy titkos társaság tagja, akiknek szent célkitűzésük, hogy megóvják a misztikus lényeket a hétköznapi emberektől, különösen a kapzsi és aljas Schmoke-testvérektől. A gyerekek még észbe sem kapnak, és máris belecsöppennek egy régóta tartó küzdelembe és küldetésbe, ahol tanúbizonyságot kell tenniük bátorságukról és emberségükről.

Adam Gidwitz. Kép forrása

Kritikaiként azt tudnám megfogalmazni, hogy mire igazán beindultak az események, már vége is lett a könyvnek. Persze érthető, hogy egy gyerekkönyvet nem akar a szerző túl hosszúra nyújtani, de a téma viszonylagos összetettsége végett szerintem simán belefért volna kétszer ekkora terjedelem is. Mivel sorozatról van szó, a további részekben biztos többet megtudunk majd hőseinkről, a kis szörnyről és az Unikornismentő Csoportról, én mégis úgy éreztem, nagyon hirtelen szakadt vége a kalandoknak.  A felvezetést, a karakterek bemutatását is egy leheletnyit felületesnek éreztem. Talán az volt a gond, hogy a történet éppen egy korosztályi határterületen helyezkedik el. Egy szimpla mesekönyvnél rendben lenne ennyi információ és kidolgozottság, de ha már a kicsit nagyobb gyerekeket is meg szeretné célozni, érdemes lett volna komplexebb módon belemenni a jellemek, motivációk kidolgozásába. Szerencsére emellett sok pozitívum is akadt ebben a kis történetben. Először is nagyon tetszett a stílusa, az én ízlésemnek pont megfelelő, fanyar humor járja át, ami mégsem csap át cinizmusba. Fauna professzor karaktere kifejezetten eredetire és szórakoztatóra sikerült, és Elliot is szerethető az örökös aggódásával és frusztrációival. Emellett kiemelendő, hogy egy-két helyen egész váratlanul komoly mondanivalót fogalmaz meg az elfogadással/kirekesztéssel, az amerikai történelemmel és az ismeretlentől való félelemmel összefüggésben.

Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni Hatem Aly nagyszerű illusztrációit, amik egyszerre szépek, kifejezőek és szórakoztatóak. A kis természetfeletti lény szerintem borzasztó cukira sikerült, és nagyon remélem, hogy a további kötetekben jócskán kapunk még belőle és más különleges teremtményekből is. Kellemes, egy délután alatt kiolvasható kis történet, ami lehet, hogy nem volt száz százalékban tökéletes, de mindenképpen megér egy próbát ifjú (vagy idősebb) kalandorok számára.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Nos, ha valaki csak az unikornisok miatt venné meg, az csalódni fog (azok ugyanis nem szerepelnek benne), viszont különleges teremtményekben, mókás kalandokban és szerethető szereplőkben nem lesz hiány. :)

Nyereményjáték:

Mostani könyvünkben szóba kerülnek titokzatos, mitikus lények, amiknek a létezését semmi sem bizonyítja, de mégis többen hisznek a létezésükben. Mostani játékunkban éppen ilyen lényeket keresünk! Hallhattatok róluk városi legendákat, olvashattatok róluk cikket homályos fényképekkel illusztrálva, de nincs igazi bizonyíték arra, hogy találkozhatunk velük. A leírások alapján találjátok ki, hogy mely lényekre gondoltak bloggereink, és írjátok be a (akár magyar, akár angol) elnevezésüket a rafflecopter dobozba!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Egy képzeletbeli, főleg az amerikai folklórban „elterjedt” állat, egy mezei …. és egy …., egy ….. vagy egy ….. elképzelt kereszteződése. A ……. gyakran a humor forrása az angol populáris kultúrában, pl. Magyarországon találkozhatunk vele a Pixar Hoppszahopp c. rövidfilmjében!

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

06/17 - Könyv és más

Megjegyzések