Seafire ​– Lángoló tenger (értékelés és nyereményjáték)

Miután Caledonia ​Styx családjával végzett egy könyörtelen hadúr, a lány a bosszúra tette fel az életét. A Mors Navis nevű hajó ifjú kapitányaként hasonlóan tragikus sorsú, bosszúvágytól fűtött legénysége élén célba veszi a halálos Kartács-tengert, hogy visszavágjon ellenségének. Tartsatok bloggereinkkel ezen a kalandon, ismerjétek meg Caledoniát és a legénységét, és ne feledjétek, hogy a turné végén megnyerhetitek a Maxim kiadó által felajánlott 3 regény egy példányát! 



Kiadó: Maxim Könyvkiadó, 2019

Oldalszám: 416 oldal
ISBN: 9789634990475
Eredeti cím: Seafire
Fordító: Komáromy Zsófia

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Caledonia ​Styxtől még fiatal lányként elvette a szüleit és az öccsét egy könyörtelen hadúr. Az ifjú kapitány most a bajtársnőivel hajózik a halálos Kartács-tengeren, készen arra, hogy visszavágjanak a rettegett zsarnoknak.
Mióta a hírhedt Aric Athair vérszomjas katonái, a kartácsok, végeztek a családjával, az elárvult Caledoniát csakis a bosszúvágy vezérli a veszélyes vizeken. Hajója, a Mors Navis legénységét csupa olyan lány és nő teszi ki, akik hozzá hasonlóan elveszítették a családjukat és az otthonukat Aric meg az emberei miatt. A küldetésük nem más, mint életben maradni, és legyőzni a kartácsok hadihajóinak gyilkos flottáját.
De miután Caledonia legjobb barátnőjének és elsőtisztjének életét megmenti egy dezertálni vágyó kartács, a kapitány kénytelen fontolóra venni, vajon hagyja-e a fiúnak, hogy a hajójukon maradjon. A jóképű idegen rögtön megdobogtatja Caledonia szívét. De tényleg épp egy kartács lenne a kulcsa, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljanak Aric Athairrel – vagy a fiú végül veszélybe sodorja mindazt, amiért a Mors Navis legénysége annyit küzdött?

Véleményem:

Mindig megfogadom, hogy csak módjával vágok bele új sorozatokba, hiszen nagyon sokba belekezdtem már, és sokszor előfordul, hogy mire egy új kötet megjelenik, már csomó mindent elfelejtettem a cselekményből. Ettől függetlenül a friss megjelenések között több is volt, ami annyira csábított, hogy sorozat ide vagy oda, nem tudtam ellenállni nekik. Ilyen volt Natalie C. Parker Seafire trilógiájának nyitó kötete is, a Lángoló tenger. A belevaló hajóskapitány és női legénységének kalandosnak ígérkező története felkeltette az érdeklődésemet, és szerencsére többé-kevésbé be is váltotta a hozzá fűződő reményeimet.

A regény egy alternatív (disztópikus?) világban játszódik, ahol a lakott területek nagy részét víz borítja, így az emberek többsége hajókon, esetleg szigeteken tölti élete java részét. Az nem derül ki pontosan, hol járunk az "időben", viszont a kisebb utalásokból megtudjuk, hogy valamikor volt egy régi, fejlett világ, mely pusztulása után kialakult ez az új. Főhősünk, Caledonia Styx is egy hajón élt szüleivel, testvérével, valamint legjobb barátnőjével és annak családjával, egészen addig, amíg a tengereket uraló kegyetlen hadúr, Aric Athair és harcra kiképzett kartácsai egy végzetes napon meg nem támadták őket. Caledonia azon a napon hozott egy döntést, ami olyan végzetesnek bizonyult, hogy barátnőjét, Pisciát leszámítva mindenkit elveszített, aki valaha fontos volt neki.

Kép forrása: allthatsinteresting.com

A lányok azonban ahelyett, hogy megadták volna magukat a gyásznak és kétségbeesésnek, megmentették, ami hajójukból menthető volt, és a következő évek során komoly legénységet toboroztak olyan fiatal lányokból, akik hozzájuk hasonlóan a kartácsok miatt veszítették el a családjukat. A több, mint ötven főt számláló csapat sokkal több azonban puszta legénységnél: igazi bajtársnők, nővérek, akik vállt vállnak vetve küzdenek azért, hogy az ellenséges hajók megtámadásával valamelyest gyengítsék Aric hatalmát. A regény egyik fordulópontja akkor következik be, amikor egy balul sikerült ütközet során majdnem elveszítik Pisciát, kinek életét egy dezertált kartács menti meg. A fiú felbukkanása komoly konfliktusokat okoz a hajón, hiszen a lányok korábban megfogadták, hogy mindenkivel végeznek, aki Aricet szolgálja. Ráadásul Caledonia egyszer már elkövette azt a hibát, hogy emberként tekintett egy kartácsra, és súlyos árat kellett fizetnie érte. Ugyanakkor az opció, hogy a fiú esetleg segítheti őket információkkal, nagyon csábító, és a legénységnek minden segítségre szüksége van ahhoz, ha a kisebb támadásoknál komolyabb csapást akarnak mérni a rettegett hadúrra.

Ez egy igazi, tökös, feminista regény, hiszen a középpontjában csupa erős, határozott, mindenre elszánt lány áll. A főbb szereplők, Caledonia és Piscia mellett számos másik karakter is a szívemhez nőtt, leginkább a szókimondó és bátor Vérfog, és a néma kislány, Hime, akit annak idején egy kartácshajóról menekített ki a Mors Navis legénysége. Caledonia figurája szerintem különösen jól sikerült: kapitányként sokszor kell komoly és nehéz döntéseket hoznia, ami miatt nagy felelősség nyomja a vállát, és minden keménysége ellenére jól ábrázolta az írónő, hogy tulajdonképpen mégis csak egy fiatal lányról van szó, aki tele van bizonytalansággal. Ennek ellenére- vagy talán pont ezért- az esetek többségében képes volt jó döntéseket hozni, és beismerte, ha valamiben hibázott. További erősségnek tartom a lányok testvériségének ábrázolását. Sokszor egészen megható volt, hogy a közös múlt, a sok fájdalom és veszteség hogyan kovácsolta őket igazi családdá, akik az életük árán is megvédelmezik egymást, ha kell. 
"Ne feledd, hogy ha bárki lekezelően bánik veled, csak azért, mert lány vagy, azzal valójában el akar hitetni rólad valamit saját magaddal. El akarja hitetni veled, hogy ő értékesebb nálad, hogy te kevesebbet számítasz, amiért ilyen testben élsz. De te is tudod, és én is tudom, hogy pontosan az vagy, aminek lenned kell."
Ahogy korábban is utaltam rá, érdekes a regény "díszlete". Először olyan benyomásom volt, mintha egy régebbi korban játszódó történetet olvasnák (maga a hajózás, a pisztolyok és kardok erre utaltak), aztán szép lassan bejöttek a képbe olyan technológiai megoldások, amik inkább a jövőbe mutatnak (például nanozselé, szilárdtest alapú lítiumakkumulátor vagy hidrotüdő). Ettől egy kicsit steampunkos beütése lett a regénynek, ami szerintem kifejezetten jól is állt neki. Remélem, hogy a további kötetekből kicsit többet megtudunk arról, milyen volt a régi világ, illetve mi történt, ami a pusztulását okozta. Emellett várok még sokkal-sokkal több információt a kartácsokról, különösen a rettegett Aric Athair személyiségéről, ugyanis az első kötetben főleg másodkézből származó értesüléseink vannak vele kapcsolatban. 


Az egyedüli kisebb hiányérzetem az elbeszélés módjával, stílusával volt néha. Azért sem akarom nagyon lehúzni ebből a szempontból, mert könnyen lehet, hogy csak én koncentráltam a napokban nehezebben a sok teendő és stressz miatt, de néha erőlködnöm kellett, hogy ne kalandozzak el olvasás közben. Pedig mind a cselekmény, mind a karakterek alkalmassá tették volna a regényt arra, hogy teljesen beszippantson, de valami kis szikra mégis hiányzott. Ettől függetlenül bizakodó vagyok a folytatással kapcsolatban, amire a durván függővéges befejezés miatt is remélem, hogy nem kell sokat várnunk.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki kíváncsi egy belevaló, markáns női főhősöket felvonultató ifjúsági kalandregényre.

Nyereményjáték:

Mivel egy igazi tengeri kalandra invitálja az olvasóit ez a történet, úgy gondoltuk, hogy hozunk nektek néhány hasonló témájú könyvet, és a borító részletek alapján ki kell találnotok, melyik történetre gondoltunk! Szóval a rafflecopter megfelelő rubrikájába várjuk tőletek annak a kalózos ifjúsági/YA-regénynek a CÍMÉT, amelyiknek a borítóját felismertétek az adott állomáson.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

06/15 - Deszy könyvajánlója
06/18 - Könyv és más
06/21 - Sorok között
06/24 - Hagyjatok! Olvasok!
06/26 - Kelly és Lupi olvas

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések