A századik királyné (értékelés és nyereményjáték)



A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Emily R. King A századik királyné c. regénye, mely az azonos című sorozat első része. A Blogturné Klub hat bloggere bemutatja Kálindra rejtélyekkel és izgalmakkal átszőtt kalandját. Tartsatok velünk, legyetek részesei hősnőnk lenyűgöző világának, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét.

Kiadó: Maxim Könyvkiadó, 2019

Oldalszám: 320 oldal
ISBN: 9789634990406
Eredeti cím: The Hundredth Queen
Fordító: Robin Edina

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:


A Nővérek árva neveltjeként a tizennyolc éves Kálindára csupán a visszavonult, imádsággal töltendő jövő vár. Gyakori lázas rohamai miatt még szolgálói pozícióra is aligha számíthat, egy kurtizán vagy feleség élete pedig teljességgel elérhetetlen számára. Egyetlen álma, hogy a Nővérek hegyi templomának békéjében folytathassa az életét.
A zsarnok Tárek rádzsa váratlan látogatása azonban felforgatja Kálinda életét. Néhány óra leforgása alatt megfosztják otthona nyugalmától, kénytelen nekivágni egy sivatagi útnak, majd parancsot kap, hogy fegyverrel vívja ki méltó helyét a rádzsa kilencvenkilenc felesége és számtalan ágyasa között. Kilátástalan helyzetében csupán testőre, a sztoikusan komoly, de kedves Naík Dévén kapitány társasága nyújt számára némi vigasztalást.

A halálig vívott harci játékok fenyegetése és Dévén iránti egyre növekvő vonzalma súlyos veszélybe sodorja Kálindát, akinek egyetlen reménye maradt a menekülésre – és ez a remény a saját testében lakozó, rejtélyes és tiltott erőben rejlik.

Véleményem:


Emily R. King egy újabb, eddig ismeretlen név volt számomra a friss megjelenések között, aki A századik királynő című sorozatával robban be a magyar könyvpiacra. Mindig nyitott vagyok egy izgalmas fantasy-történetre, ráadásul tovább lendített az érdeklődési szintemen a regény alapsztorija és a környezet/világ, amiben játszódik. Bár fikcióra épül, az írónő által teremtett univerzum sok szempontból hajaz a keleti kultúrára és misztikumra, nagyon érdekesnek tartottam ezt a fajta párosítást (most gondoljatok bele, mintha X-menek szerepelnének a Szulejmánban!:)). Reméltem, hogy egy izgalmas, feszültségekkel teli történetet fogok kapni, igazán belevaló főhősnővel, sok intrikával, és az ízlésemnek megfelelő mennyiségű romantikával. A sorozat első kötete után azt kell mondjam, bizakodó vagyok, mert ha voltak is kisebb problémáim, összességét tekintve nagyon meggyőzőre sikeredett az indítás.

A regény központi alakja Kalinda, akit csecsemő kora óta a Nővérek testvérisége nevel a világtól elzárt templomban. Igazi szüleiről nem tud semmit, ráadásul a vele együtt nevelkedő lányokkal is nehezen alakított ki szorosabb kapcsolatot egész gyermekkorát végigkísérő betegeskedése, lázrohamai miatt. Az egyetlen személy, akire jóban-rosszban számíthat, Jaya, akivel nem is várnak sokkal többet az élettől, minthogy továbbra is a templom nyugalmában tölthessék napjaikat. Azonban ezzel kapcsolatos vágyaik könnyen meghiúsulhatnak a nem mindennapi szerepet betöltő intézményben. A templomban nevelkedő ifjú hölgyeket ugyanis bármikor beidézhetik az Igénylésre, amikor a gazdag pártfogók, vagy éppen maga az uralkodó kiválaszthat közülük bárkit, hogy szolgájává, ágyasává vagy feleségévé tegye. Sok lány számára ez a lehetőség maga a megvalósult tündérmese, hiszen a palotában gazdagságban és jólétben élhetnek, ehhez azonban különféle harci próbák során kell bizonyítaniuk rátermettségüket. Kalinda nem különösebben fél attól, hogy egyszer kiválasztják, hiszen gyakori betegségei miatt nem számít túl felkészült harcosnak, ráadásul a szépsége sem kiemelkedő. Annál jobban meglepődik, amikor a rádzsa őt választja, hogy legyen a századik felesége az udvarban.



Nagyon tetszett az a fajta világépítés, amit az írónő végigvitt ebben a regényben. Az uralkodói udvar sok szempontból hasonlít létező kultúrák felépítésére, mégis van benne jó pár olyan csavar, ami megbolondítja a történetet. Ilyen például az a hagyomány, miszerint a leendő feleség-jelöltet bármelyik ágyas párbajra hívhatja, hogy győzelem esetén helyette emelkedjen az áhított pozícióba. Éppen emiatt a palotában élő nők nem pusztán gyönyörű és finom úrhölgyek, hanem sok esetben képzett és kegyetlen harcosok is, akik miatt Kalinda sosem érezheti magát teljes biztonságban. Különösen veszélyes ellenségnek bizonyul Tarek rádzsa első számú felesége, aki semmitől nem riad vissza annak érdekében, hogy megvédje rangját a hierarchiában. Kalindának ráadásul egyszerre több dolog miatt is főhet a feje: nem elég, hogy az udvarban minden oldalról veszély leselkedik rá, és közeleg a végzetes párbaj napja, ahonnan semmiképpen sem kerülhet ki győztesként, de még a titokzatos bhuták is rettegésben tartják a palotát. És itt ki is lyukadunk a regény másik nagy erősségéhez, amit ez a titokzatos nép képvisel a történetben. A bhuták ugyanis természetfeletti erővel rendelkező emberek, akik a négy elem valamelyikét képesek uralni. A szóbeszéd szerint egyenesen démoni a hatalmuk, de egy idő után Kalinda már nem lehet biztos benne, hogy minden, velük kapcsolatos pletyka hiteles. 

A cselekmény végig nagyon pörgős és tartalmas, különösen az utolsó egyharmad során válik letehetetlenné a könyv. Kalinda, mint főszereplő, jelentős fejlődésen megy keresztül az események során, de ettől függetlenül még voltak vele kapcsolatban hiányérzeteim. Mivel sorozatról beszélünk, ez remélhetőleg változik a későbbiekben, és a kezdetben bátortalan lány egyre határozottabbá és keményebbé válik. Szerettem Deven, Kalinda testőrének karakterét, bár a köztük lévő kapcsolatot eleinte furcsán felszínesnek éreztem, nem éreztem, hogy igazán jól ki lenne dolgozva az a folyamat, ami során egyre inkább bíznak egymásban és fontossá válnak egymás számára. Ugyanakkor kárpótolt, hogy a női mellékszereplőkben bővelkedő udvari háttérben számos eredeti figurát találhatunk, közülük soknak megismerjük a hátterét és motivációit is. Kicsit ezek miatt az aspektusok miatt lesz némi "női sors" beütése is a regénynek, hiszek sok kérdést felvet a nőkkel való bánásmód kapcsán, melyek nem csak egy fantasztikus történet esetén lehetnek relevánsak.



Bár hivatalosan ifjúsági regényként van aposztrofálva, szerintem nyugodtan kézbe veheti az idősebb korosztály is. Egyrészt azért akadnak benne brutálisabb jelenetek, másrészt éppen eléggé összetett a történet és a mondanivaló ahhoz, hogy azoknak is élvezhető legyen, akik már túl vannak pár hasonló olvasmányélményen. A természetfeletti háttér és a mágikus világ jobban ki lehetett volna domborítva, viszont ezzel kapcsolatban is lehet reménykedni, hogy a további részekben nagyobb hangsúlyt fog kapni. Én összességében teljesen elégedett voltam: érdekesnek találtam a felépített társadalmat és szokásokat, végig lekötött a cselekmény és a sok udvari intrika, ráadásul volt benne néhány nem várt fordulat, amitől elkerekedett a szemem. Nagyon remélem, hogy nem kell majd sokat várni a folytatásokra, mert ez a történet igazán alkalmas arra, hogy magába szippantsa az embert.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki kíváncsi rá, hogy lehet a keleti világot ügyesen összekeverni a fantasztikus elemekkel, és aki szeret belevaló női hősökről olvasni.

Nyereményjáték:
Mostani játékunk során az erős hősnőké, valamint az arab kultúráé lesz a főszerep.

Minden állomáson találtok egy betűhalmazt, melynek elemeit helyes sorrendbe rakva, egy regény címét kapjátok meg. A feladatotok az, hogy a cím alapján kitaláljátok a történet hősnőjének nevét (ha van), és azt beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Feladvány:
sorávznorb

a Rafflecopter giveaway


Állomáslista:
06/13 Könyv és más
06/15 Nem félünk a könyvektől
06/17 Deszy könyvajánlója
06/19 Dreamworld

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések