Mindent a pszichológiáról (értékelés és nyereményjáték)


A pszichológia tudományáról már rengetegen próbáltak átfogó képet adni különböző szakkönyvek, ismeretterjesztő kiadványok, vagy könnyebben emészthető összefoglaló művek formájában. A Bookline Könyvek jóvoltából most egy olyan kötetet tarthatunk a kezünkben, amely egyszerre nagyon sok elvárásnak képes megfelelni: átfogó, szakszerű, tudományos, szórakoztató, és nem mellesleg lenyűgözően esztétikus. A Jo Hemmings által szerkesztett Mindent a pszichológiáról című könyv nagyszerű választás lehet olyanoknak is, akik még csak ismerkednek a témával, de azok sem fognak csalódni, akik már meglévő ismereteiket szeretnék elmélyíteni. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, és ha a szerencse nektek kedvez, tiétek lehet egy példány!



Kiadó: Bookline Könyvek, 2019

Oldalszám: 256 oldal
ISBN: 9789634335559
Eredeti cím: How Psychology Works
Fordító: Dövényi Ibolya

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A legátfogóbb és leglátványosabb útmutató a pszichológiához
Miként tudjuk átstrukturálni az agyunkat, hogy hatékonyabban tanulhassunk? Mely feszültségcsökkentő technikákat használhatjuk tárgyalási helyzetben? Milyen pszichés trükkökkel vesznek rá a hirdetők a vásárlásra?
Hogyan alkalmazható a pszichológia a mindennapokban, a munkahelytől a sportpályáig? Ismerjük meg az emberi tudat működését, a mentális zavarokat, és hogy ezeken hányféle terápiával és kezeléssel lehet segíteni.
Világos, könnyen érthető ábrák és elképesztő adatok. Minden, amit a gondolkodásunkról, az érzelmeinkről és a viselkedésünkről tudni kell.

Véleményem:

A pszichológia az a tudományterület, ami talán a leginkább foglalkoztatja a hétköznapi embereket is. Ha laikus vagy ösztönös módon is, de mindannyian igyekszünk megérteni a különböző lelki folyamatokat, felderíteni a mögöttes okokat akár a saját, akár szeretteink viselkedése mögött. Igyekszünk mindenben valamiféle értelmet találni, kontextusba helyezni, vagy éppen leegyszerűsíteni a dolgokat annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és kevésbé érezzük magunkat kiszolgáltatva a külső tényezőknek. Éppen emiatt a széleskörű érdeklődés miatt gondolom úgy, hogy kiemelt felelőssége van annak a szakembernek vagy szerzőnek, aki arra vállalkozik, hogy ismeretterjesztő könyvet írjon a pszichológia témakörében. Nem tankönyv lévén ugyanis fontos, hogy minden olvasó számára érthető és emészthető legyen, ugyanakkor kellő szakmaiság és tudományosság jellemezze. A Jo Hemmings által szerkesztett impozáns kiadvány szerintem átment a vizsgán ebből a szempontból, sőt, igazság szerint talán a legklasszabb kötet eddig, amit a kezemben foghattam ebben a műfajban. 



A könyv igényességét támasztja alá, hogy összesen öt szakember közös munkája, kik között akad pszichoterapeuta, viselkedéspszichológus és író is (Hemmings mellett közreműködött Catherine Collin, Joannah Ginsburg Ganz, Merrin Lazyan és Alexandra Black). Ekkora témából értelemszerűen érdemes kiragadni néhány vezérfonalat, ami mentén egy ismeretterjesztő kötetet fel lehet építeni. Jelen esetben négy nagyobb szerkezeti egységgel találkozunk. Az elsőben megismerkedhetünk tüzetesebben a pszichológia, mint tudomány történetével, középpontban a legnagyobb iskolákkal (pl. behaviorizmus, pszichoanalízis vagy kognitív pszichológia). Emellett a szerzők igyekeznek röviden, mégis érthetően összefoglalni, mik azok a fontosabb agyi folyamatok, amelyek a pszichés működés szempontjából a legfontosabbak, kiemelten kezelve az emlékezet és az érzelmek szerepét. A következő nagyobb tartalmi egységben a különböző pszichés zavarokról olvashatunk, nagyon áttekinthető és széleskörű perspektívából. Tetszett, hogy a fejezet elején rendszerbe ágyazza a könyv az ismereteket, összefoglalja, hogy a soron következő zavarokat milyen csoportokba sorolhatjuk (pl. hangulatzavarok, szorongásos zavarok vagy a táplálkozás zavarai). Nekem a pszichológiai tanulmányaim kezdetén sokszor volt problémám azzal, hogy nem látom összefüggéseiben a dolgokat, és olvasás közben többször eszembe jutott, milyen jó lett volna, ha már akkor a rendelkezésemre áll ez a kötet. Pozitívumként emelném még ki, hogy a gyűjtemény tényleg nagyon széleskörűen mutatja be ezeket a pszichés problémákat, olyasmiről is olvashatunk benne, amiről a legtöbb, laikus olvasóknak készült ismeretterjesztő munkában nem szoktunk (pl. pica vagy trichotillománia). 

A harmadik nagyobb egységben a különböző terápiáké a főszerep, amit szintén nagyon hasznosnak tartok. Az itt szereplő ismeretek éppen elégségesek ahhoz, hogy egy nagyjából átfogó képet kapjunk a lehetséges kezelésekről, illetve a különböző segítő eljárások, "iskolák" sajátosságairól, így talán könnyebb eligazodnunk és megfelelő segítséghez jutnunk ha akár mi, akár valamelyik hozzátartozónk szenved valamilyen problémától. Annak is nagyon örültem, hogy a kötet harmonikusan és objektíven mutatja be mind a gyógyszeres kezelések, mind az egyéb terápiák hatását és előnyeit, nem foglalva állást egyik oldal mellett sem szélsőségesen. Az utolsó nagyobb egység lehet talán a legtöbb ember számára izgalmas, hiszen itt kerültek összegyűjtésre azok a témák, amik mindannyiunkat érintenek és az életünk szerves részeit képezik. Legyen szó identitásról, személyiségről, tanulásról, a munka világáról vagy éppen a sportról, minden területből kapunk egy kis ízelítőt, tele érdekességgel, friss kutatási eredményekkel és gondolatébresztő meglátásokkal. Egész nagy terjedelmet foglalnak el a kapcsolatok és a szerelem pszichológiájával foglalkozó fejezetek. Ez szerintem érthető és indokolt, hiszen ez tényleg olyasmi, ami minden embert foglalkoztat, ráadásul nagyon fontos is lenne, hogy minél nagyobb tudatossággal működtessük az emberi kapcsolatainkat egy olyan világban, ami sok szempontból tesz azért, hogy azok csorbuljanak vagy megszakadjanak. 



Pedagógus mivoltom és jelenleg folyó gyógypedagógiai tanulmányaim miatt engem most leginkább a tanulással kapcsolatos részek izgattak, kíváncsi voltam, hogy például a tanulási- vagy viselkedési zavarok hogyan fognak megjelenni a kötetben. Bár a téma szerepel egy külön fejezetben, elég rövidnek és érintőlegesnek éreztem, de ez valószínűleg csak azért ütközött ki ennyire, mert nagyon erre a fókuszra voltam beállítva: ha összességében nézem, minden témával azonos arányban foglalkoznak a szerzők, ami pont arra való, hogy segítsen tovább orientálódni, ha valaki jobban el szeretne mélyedni egy-egy részterületben. Fontos megemlíteni azt is, hogy külföldi szerzők lévén nem minden ismeret feleltethető meg teljesen a magyarországi helyzetnek vagy működésnek (gondolok itt például az oktatáspszichológiával vagy a bűnügyi pszichológiával kapcsolatos részekre). 

Ami miatt ez a könyv talán a leginkább különbözik más, hasonló kötetektől, az az elképesztően látványos és igényes kialakítás. Rengeteg ábra, rajz, gondolattérkép vagy táblázat segít abban, hogy könnyebben eligazodjunk a nehezebben emészthető ismeretek között is, ráadásul tényleg annyira vonzó lett az egész, hogy öröm kézbe fogni és forgatni. Nagyon sok apróbb érdekesség teszi még színesebbé-szagosabbá a fejezeteket, amitől abszolút alkalmassá válik arra, hogy bárki feldolgozhassa belőle a pszichológia fontosabb témáit. A szakmaiság és az érthetőség szerintem tökéletes arányban keveredik benne, márpedig nehéz feladat tudományos ismereteket úgy leegyszerűsíteni és összefoglalni, hogy ne váljon felületessé a végeredmény. Itt szerintem mindez sikerült, olyannyira, hogy ebben a félévben például több vizsgám is volt, amit jelesre meg lehetett volna írni szinte csak az alapján, ha elolvasom ezt a könyvet (szerencsére így is sikerült, csak sokkal kínkeservesebb módon:)). Nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezt a sorozatot, és remélem, hogy a Bookline Könyvek más tudományterületekről is fog még hozni nekünk ehhez hasonló, színvonalas ismeretterjesztő munkákat.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Bárkinek, aki érdeklődik a pszichológia iránt, kiemelten olyan társterületek képviselőinek (pedagógusok, segítő szakemberek), akik számára fontosak ezek az ismeretek, de szeretnének a tankönyveknél emészthetőbb forráshoz nyúlni.

Nyereményjáték:

Nem fejlődhetett volna ennyit a pszichológia tudománya, ha nincs jó néhány zseniális elme, akik új ötleteikkel, elméleteikkel gazdagították azt. Aktuális játékunkban híres pszichológusok után nyomozunk. Nincs más dolgotok, mint a rövid leírás alapján kitalálni, melyikükre gondoltunk, és a TELJES NEVÉT beírni a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Amerikai szociálpszichológus. Kutatásai során többek között az emberi engedelmességet vizsgálta. Világszerte ismert kísérletében a második világháború borzalmai, elsősorban a holokauszt hatását dolgozta föl. Ebben a kutatásban demonstrálni kívánta azt a jelenséget, hogy az emberek képesek agresszív cselekedetek végrehajtására, ha egy felsőbb hatalom vállalja azért a felelősséget.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

06.21. Szembetűnő
06.23. Könyv és más

Megjegyzések