Mindent az emberi testről (értékelés és nyereményjáték)


Tovább kalandozunk a Bookline Könyvek új, Izgalmasan és látványosan című sorozatában! A pszichológia tudománya után ezúttal az emberi test lenyűgözően izgalmas világában mélyedhetünk el, ahol az érdekes és laikusként is emészthető információk rendkívül látványos módon tárulnak elénk. A gazdagon illusztrált, gyönyörű kötetből minden fontosat megtudhatunk arról a különleges gépezetről, ami születésünktől halálunk napjáig otthont ad nekünk. Tartsatok most is három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!


Kiadó: Bookline Könyvek, 2019

Oldalszám: 256 oldal
ISBN: 9789634335528
Eredeti cím: How the Body Works
Fordító: Dr. Molnár Csaba

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

A legátfogóbb és leglátványosabb útmutató az emberi testről 
Az autóhoz, a mosógéphez, a számítógépes játékokhoz mindig kapunk használati útmutatót – a testünkhöz azonban nem. A megoldás ez a kézikönyv, amely mindent tartalmaz, amit a testről tudni kell. 
Honnan tudjuk, hogy éhesek vagyunk? Miért szorul össze a gyomrunk, ha idegeskedünk? Mi az oka az emésztési problémáknak, miért alakul ki rövidlátás és allergia? 
Világos, könnyen érthető ábrák és elképesztő adatok. Minden, amit tudni szeretnénk a testünkben zajló rejtélyes, összetett folyamatokról.

Véleményem:

A Bookline Könyvek kiadásában megjelent Izgalmasan és látványosan című sorozat szerintem szuper kezdeményezés, szeretem, amikor a tudományos témákat ilyen módon közelítik az emberekhez. Hiszen lássuk be, sokkal szívesebben veszünk kézbe egy színes, gusztusos kiadványt, amit jó lapozgatni, hogy aztán egy-egy érdekesebb résznél leragadjunk. Először a Mindent a pszichológiáról című kötetet olvastam (értékelés ITT), ami személyes érdeklődésem és a munkám miatt is közel állt hozzám. Abban az értékelésben megjegyeztem, hogy talán a pszichológia a legnépszerűbb tudományterület, legalábbis abból a szempontból, hogy mindenki foglalkozik vele, mindenkinek van róla valamilyen szintű tudása, és mindenképpen része az életünknek, akár tudatában vagyunk, akár nem. Ezen gondolatmenetet folytatva, ha a biológia vagy az anatómia nem is a legnépszerűbbek, mégis olyan tudományterületek, amik szintén mindannyiunkat érintenek, hiszen mindannyian rendelkezünk egy testtel és szervezettel, ami bonyolult és összetett szabályrendszer szerint működik. Én azt gondolom, hasznos, ha az ember minél többet megtud erről a működésről, nem csak azért, mert lenyűgözően érdekes, hanem azért is, mert így talán jobban tudunk majd vigyázni a testünkre, ami egyedi és pótolhatatlan. Nem utolsó sorban ez a kötet is bőven megállja a helyét a komolyabb tankönyvek között is, megint csak magamat kell ismételnem, miszerint nagyon jól jött volna, ha a fejlődéstan vagy anatómia vizsgáim előtt megkaparinthatom. Nézzük hát meg közelebbről, mit nyújt számunkra ez a különleges könyv.


A cím által beígért "mindent" viszonylag komolyan vehetjük, ugyanis 256 oldalon keresztül 10 fejezet foglalja össze az emberi test működésének különböző aspektusait. Tetszett a tartalom szerkezeti felépítése, elég sajátos logika alapján csoportosítja a könyv a témákat. A mikroszkóp alatt című fejezetből például a legelemibb részektől indulva ismerhetjük meg a sejtek működését, de szó esik a DNS-ről és a gének szerepéről is. Az Összetartás című fejezet- ahogy a cím is utal rá- olyan rendszereket állít a középpontba, melyek a különböző szervek összeköttetéséért felelősek, például a bőr, a csontozat vagy az ízületek. Szó esik még a mozgás szervrendszeréről, az érzékszervek működéséről, a legfontosabb belső szervekről, anyagcsere folyamatokról, szaporodásról és a hormonháztartásról is. Nagyon tetszett, hogy a puszta tények ismertetésén túl megjelenik a kötetben az egészségtudatosságra való nevelés is, egy önálló fejezet Fitten és egészségesen címmel többek között azzal foglalkozik, milyen kórokozók leselkednek immunrendszerünkre, és mit tehetünk annak érdekében, hogy minél jobban kivédjük ezeket a támadásokat.

Szintén nagyon tetszett az Elmebéli ügyek című fejezet, ahol a fontosabb agyi folyamatokról olvashatunk, legyen szó alvásról, tanulásról vagy érzelmekről. Ugyan ezek a témák a Mindent a pszichológiáról című kötetben bőségesen ki lettek fejtve, itt is megjelennek említés szintjén a különböző pszichés betegségek, ami szerintem nagyon fontos. Sokan még manapság is szégyellik, ha valamilyen mentális problémájuk van, egyáltalán nem elterjedt és természetes gyakorlat, hogy ezekkel ugyanúgy szakemberhez forduljunk, mint például egy fogfájással. Bízom benne, hogy az ehhez hasonló könyvek egy olyan szemlélet előfutárai, melyek a betegségeket nem tabusítják, hanem preventív és oktató jelleggel kívánják az egészséggel kapcsolatos tudást terjeszteni.


Egy ismeretterjesztő könyv esetében mindig releváns kérdés, hogy a tudományosság és a közérthetőség milyen arányban keveredik benne, mennyire alkalmas arra, hogy egy átlagos olvasó számára befogadható legyen. Őszintén szólva, ezzel kapcsolatban kicsit bizonytalan vagyok. Viszonylag sokat tanultam ezekről a témákról, így nem nagyon találkoztam igazi újdonsággal, de azért sokszor éreztem úgy, hogy egy-egy téma vagy részterület kicsit bonyolult. Az viszont fontos, hogy nem a magyarázat lett túlbonyolítva, egyszerűen csak olyan összetett témákról van benne szó, amit nem lehet egyszerűbben megfogalmazni, mert az már a lényeg rovására történne. Persze a csodálatos illusztrációk itt is segítenek abban, hogy könnyebben feldolgozzuk az olvasottakat, de azért alapjáraton nem olyan könnyed a tartalom, hogy egy délutáni szieszta során végigszaladjunk rajta. Gyerekeknek épp ezért csak módjával ajánlanám, de például egy biosz érettségi előtt nagyon jól tud jönni, illetve ha nem is olvassa végig valaki, érdemes megnézni benne egy-egy témakört, ami homályos volt eddig a középiskolai (vagy akár egyetemi) tanulmányokból. 

Ami óriási pozitívum, az a sok-sok érdekesség, ami megjelenik a könyvben. Pont azért nem is lesz monoton vagy unalmas, mert minden részt megakaszt egy kérdésfelvetés vagy tudományos érdekesség (például: Mi a szeplő? Mitől fáj a fejünk? Miért nem tudjuk magunkat megcsiklandozni?), mindez kiegészülve az illusztrációkkal szellőssé teszi a tartalmat. A kötet végén tárgymutató segíti a könnyebb eligazodást, ha kifejezetten egy témára vagyunk csak kíváncsiak.


Engem nagyon megnyert magának ez a sorozat, imádom, hogy ennyire látványos és gyönyörű, ennek a kötetnek pedig biztosan hasznát fogom még venni a tanulmányaim vagy a munkám során. Olvasás közben újra rácsodálkoztam, mennyire zseniális rendszer az emberi test, és biztos, hogy sokszor fel fogom még csapni, hogy elvesszek a részletekben.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Alapvetően bárkinek, aki érdeklődik a téma iránt, különösen azoknak, akiknek tanulniuk is kell valamilyen kapcsolódó tantárgyat, ugyanis ez a könyv tényleg nagyon sokat segíthet a felkészülésben.

Nyereményjáték:

Aki tanult valaha komolyabban biológiát vagy anatómiát, nem kerülhette meg a latin szavakat és kifejezéseket. Mostani játékunkban ezt a tudást frissítjük fel kicsit: az állomásokon különböző szervek/testrészek rövid leírását találjátok, a feladatotok pedig, hogy írjátok a latin nevüket a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

A köztiagy-középagy határán található belső elválasztású mirigy. Nevét alakjáról kapta, az epitalamuszban található. Fő feladata a melatonin hormon termelése, amely nagyban befolyásolja az ember alvás-ébrenlét ciklusát, így felelős az ember „biológiai órájáért”.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
06.26. Könyv és más
06.28. Szembetűnő
06.30. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések