Az állatok szerelmi élete (értékelés és nyereményjáték)


Tudjátok, hogyan udvarol a gömbhal szíve választottjának? És azt, hogy hogyan szerzi meg a hőn áhított nőstényt az ezüstös ősrovar? Na és azt, hogyan születnek a kis pipabékák? Katharina von der Gathen és Anke Kuhl humoros és érdekes könyvéből erre is választ kaphattok, és még rengeteg más kérdésre az állatok szerelmi életével kapcsolatban. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Kolibri Kiadó által felajánlott példányt!


Kiadó: Kolibri, 2019

Oldalszám: 144 oldal
ISBN: 9789634375463
Eredeti cím: Das Liebesleben der Tiere
Fordította: Győri Hanna
Illusztrálta: Anke Kuhl

A könyvet ITT tudod megrendelni


Fülszöveg:

Gondolkodtál már azon, hogy az állatok is lehetnek szerelmesek vagy féltékenyek? Melyik állatot lehet levenni a lábáról egy szép szerelmes dallal és ki az, akinek csak az ajándékok számítanak?
Hogyan harcol az izomagy pézsmatulok társáért? Kik azok, akik biztosra mennek és miért fáj néha a szerelem? Milyen anyuka a hátizsákos óriás-tutajpoloska és milyen az élet egy szurikáta családban?
Ha téged sem hagynak nyugodni ezek a kérdések, ez a könyv éppen neked való!
Az állatok szerelmi életéből nemcsak ezekre találod meg a választ, de megtudhatod, hogy a legkülönfélébb állatok:
-hogyan ismerkednek,
-milyen sokféle és meglepő módon élnek szexuális életet,
-hogyan hozzák világra
-és miként nevelik fel az utódaikat.
Ebben a könyvben sok vicces és meglepő, hátborzongató és különleges, ismerős és szokatlan dolgot találsz majd az állati szerelem végtelen sokféleségéről. Egyvalami azonban egészen biztos: semmi sem lehetetlen!
Botrány? Nem. Ez csak biológia!

Véleményem:

Ez a könyv már akkor megfogott a mókás borítójával, amikor először került a látóterembe, de akkor még nem voltam pontosan tisztában vele, milyen jellegű olvasmányról lesz szó. Aztán később megtudtam, hogy az író-illusztrátor páros, Katharina von der Gathen és Anke Kuhl korábban már adott ki szexuális felvilágosító könyvet gyerekeknek, csak az nem jelent meg hazánkban. Szóval nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen stílusban, mennyire "szakszerűen" fognak ehhez a témakörhöz nyúlni, mindenesetre a szellemes illusztrációk előre sejtették, hogy jó szórakozás lesz, felnőttként legalábbis mindenképpen. 



A kötetet leginkább úgy tudnám jellemezni, mint humorral átszőtt ismeretterjesztő könyvet. A téma valóban az állatok szerelmi élete, azon belül pedig a csábítás, párzás, utódnemzés- és nevelés altémái kerülnek kifejtésre az egyes fejezetekben. Azonban ahelyett, hogy a száraz tényekkel foglalkoznának, az alkotópáros összegyűjtötte az állatvilág legérdekesebb, furcsább vagy jópofább "romantikus" szokásait, és ezeket mutatja be az olvasónak. Megtudhatjuk, hogy a különféle fajok hogyan udvarolnak, iktatják ki riválisaikat, hogyan viselkednek a kiválasztott partnerrel, és bizony, a szexuális életükről is jócskán olvashatunk (ki hányszor, hogyan, mennyi ideig stb.). A könyvben példaként bemutatott fajok rendkívül változatosak, az emlősök mellett megjelennek a rovarok, halak, madarak is, elvégre ők is párt választanak maguknak és utódokat hoznak a világra- sokszor egészen extrém és izgalmas módokon. 


Bevallom, bár bíztam benne, hogy tetszeni fog ez a könyv, azt nem gondoltam volna, hogy tátott szájjal fogok rajta ámulni szinte minden oldalon. Az egy dolog, hogy önmagában egy vidám, szórakoztató kötetről beszélünk, de emellett annyira érdekes és néha szinte hihetetlen információk szerepelnek benne, hogy tényleg sokszor leesett az állam. Nem tudom, ki hogy van vele, nekem például fogalmam sem volt arról, hogy a futógyíkok bizonyos fajainak nincsenek hím egyedei, vagy hogy bizonyos pingvinlányok kavicsokért cserébe szexuális ellenszolgáltatásokat nyújtanak. De akadnak egészen horror-jellegű sztorik is, például a mélytengeri horgászhal esetében, akinek hím példánya szó szerint úgy beleolvad a nősténybe, hogy még a vérkeringésük is közös lesz (az imádkozósáska is elég para, de annak fejvesztő szerelmi szokásai talán jobban benne vannak a köztudatban :)). Biztos vagyok benne, hogy még az állatvilágot jobban ismerők számára is akadnak a könyvben új információk, és külön előnye, hogy ezek tényleg röviden vannak megfogalmazva, tulajdonképpen az egész kötet egy nagy érdekesség-gyűjtemény.


Érdekes kérdés, hogy hány éves kortól, milyen típusú gyerekeknek ajánlható ez a könyv. A kiadó a 12+-os kategóriát jelölte meg, ami szerintem nagyjából korrekt is, de persze sok múlik a gyerekek előzetes ismeretein. Fontos tudni, hogy itt aztán nincs finomkodás, tényszerűen bemutatásra kerül minden fontos dolog a szexszel kapcsolatban, tehát nyilván nem a legjobb választás, ha egy gyerkőc még a "gólya hozza" stádiumban van. Meg hát persze közös olvasásnál nem árt, ha a szülő sem jön zavarba a fel-felbukkanó állati péniszektől. :) Anke Kuhl illusztrációi nagyon helyesek és szépek is, tökéletesen kiegészítik a szöveget. Összességében számomra tehát ez egy nagyon szerethető és szórakoztató kötet volt, ami a maga műfaján belül csillagos ötös, amiért az információátadást ilyen jól ötvözi a humorral. 


Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Az állatok iránt érdeklődő nagyobbacska gyerekeknek, és azoknak a felnőtteknek, akik szeretnek humoros formában tájékozódni a biológia lenyűgöző sokszínűségéről. :)

Nyereményjáték:

Mivel a könyv középpontjában az állatok szerelmi élete áll, mostani nyereményjátékunkban is ez lesz a téma. Minden állomáson találtok egy híres állati meseszereplőt, a feladatotok pedig, hogy a szerelme nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.11. Könyv és más
01.13. Spirit Bliss Sárga könyves út
01.15. Flora the Sweaterist

Megjegyzések