Anomália (értékelés és nyereményjáték)

 

A Park kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Hervé Le Tellier Anomália című könyve, mely 2020-ban elnyerte a Goncourt-díjat. A kötet külföldön már hatalmas népszerűségnek örvend, most pedig a Blogturné Klub bloggerei véleményezik állomásaikon ezt a nem mindennapi történetet.

A kiadó jóvoltából megnyerhetitek a könyv egy példányát, ehhez nem kell mást tennetek, mint velünk tartani és játszani.



Kiadó: Park Kiadó, 2021
Oldalszám: 348 oldal
ISBN: 9789633557594
Eredeti cím:  L'anomalie
Fordította: Gulyás Adrienn


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Egy ​olyan díjra, mint a Goncourt, soha nem számít az ember. Először is nem azért ír, hogy megkapja, és nem is lehet elképzelni, hogy milyen is az, amikor megkapja” – nyilatkozta Hervé Le Tellier, miután az Anomália 2020-ban elnyerte a Goncourt-díjat. A díj maga nem jár nagy összeggel (jelképesen 10 euró), azonban a díjazott könyv rendszerint elképesztő eladásokat produkál. Nem volt ez másképp Le Tellier könyvével sem, amelyből a megjelenése után bő fél évvel már 1 millió példány kelt el.
2021. március 21-én az Air France 006-os Párizs-New York járata 240 utassal a fedélzetén hatalmas viharfelhőbe kerül, egy kicsit megrongálódik, de sikeresen leszáll. Ugyanaz a Boeing-787 ugyanazokkal az utasokkal 106 nap múlva ismét leszáll.
Mi történik, ha bekövetkezik a lehetetlen? Mi történik, amikor már nem lehet titokban tartani, ami történt, bár nem történhetett meg, a világ szembesül a felfoghatatlannal, és a regény szereplői szembesülnek önnön duplikátumaikkal?
Az ezerarcú regény a gép tizenegy utasának története. Köztük van Blake, a tiszteletre méltó családapa és bérgyilkos, Slimboy, a nigériai popsztár, aki nem akar tovább hazugságban élni, Joanna, az ambiciózus ügyvédnő, akinek saját gyengeségeivel kell szembesülnie és Victor Miesel író, aki az Anomália című regényen dolgozik.
Mindannyiuk életét felkavarja a megmagyarázhatatlan esemény, amelyre mindannyian másképp reagálnak. Mindannyian azt hitték, van egy titkos életük. De egyikük sem gondolta, mennyire igaza van. Az Anomália egy virtuóz, fanyar humorral átitatott regény, amelyben megkérdőjeleződnek a valóságról alkotott bizonyosságaink.
„Van valami, ami még a tudásnál, az intelligenciánál, a tehetségnél is csodálatosabb: az értetlenség.”

Hervé le Tellier (1957) matematikus-nyelvész, tudományos újságíró, regényíró. Eddig mintegy harminc kötetet publikált. Magyarul ez az első regénye.

Véleményem:

Mivel viszonylag sokat olvasok, egyre inkább ki vagyok éhezve a különleges történetekre, azokra a regényekre, amik valamilyen szempontból tudnak újat, esetleg valami meghökkentőt mutatni, akár stílusukban, akár témájukban. Úgy érzem, hogy Hervé Le Tellier első magyarul megjelent könyvére mind a kettő igaz, bár ezt akkor még nem tudtam, amikor belekezdtem, csupán tetszett a fülszöveg, és azt reméltem, hogy egy izgalmas, félig sci-fi, félig thriller regényt olvashatok. Most úgy érzem, nehéz lenne műfaji szempontból pontosan meghatározni az Anomáliát, az viszont biztos, hogy  nem szokványos élményt nyújt az általa felvetett kérdésekkel és gondolatokkal. 

A regény alapcselekménye szerint egy repülőgép viharfelhőbe kerül, majd némi rázkódás és ijedtség után sikeresen landol New Yorkban 2021. március 21-én. Ebben önmagában még nem lenne semmi meglepő, csakhogy ezután három hónappal ugyanaz a repülőgép, ugyanazokkal az utasokkal, újra leszáll New Yorkban. A második repülőgép utasai ugyanúgy abban a hiszemben vannak, hogy még csak március van, tehát csak az különbözteti meg őket elődeiktől, hogy a valós időben elmúlt 106 nap, annak minden tapasztalatával és élményével, hiányzik az életükből. Hamar kiderül, hogy Amerikának még egy ennyire abszurd helyzetre is van protokollja, ami alapján el tudnak járni, és a tudósokból verbuválódott válságstáb nem sokkal később elő is áll a lehető legvalószínűbb elmélettel arra vonatkozóan, hogy hogyan is történhetett meg egy ennyire abszurd és valószínűtlen szituáció. Persze amellett, hogy tudományos és katonai szempontból elemzik a helyzetet, foglalkozni  kell az emberi oldallal is, hiszen több, mint kétszáz ember egész egyszerűen megduplázódott, és mindkét "verzió" ragaszkodik a saját életéhez, családjához, amiből viszont alapvetően csak egy van. Már ebből is látszik, hogy egy sok szempontból izgalmas, lehetőségekkel teli  történettel állunk szemben, és az az igazság, hogy a szerzőnek sikerült is ezeket a lehetőségeket megfelelően kiaknáznia, anélkül, hogy túl bő lére eresztette volna a könyvét vagy szilárdan elköteleződött volna valamely műfaj sajátosságai mellett. 


Tetszett a regény felépítése, az első nagyobb egységben a repülőgép utasairól olvashatunk viszonylag rövidebb fejezeteket, melyből megismerhetjük az életüket, problémáikat, kapcsolataikat. Akad köztük bérgyilkos, ügyvédnő, író (aki egyébként Anomália címmel ír regényt a leszállás után nem sokkal, érdekes "könyv a könyvben" helyzetet teremtve), zenész, építész, felnőttek és gyermekek, boldog és boldogtalan emberek egyaránt. Sokan valamilyen nehézséggel, kapcsolati válsággal küzdöttek éppen, amikor a repülőn ültek, melyeken természetesen nem feltétlenül segít (bár van, amikor igen), hogy egy duplikáció is felbukkan belőlük három hónap múlva. Bevallom, engem igazán ez az emberi oldal fogott meg. Régebben mi is folytattunk a baráti társaságban gondolatkísérleteket arról, milyen furcsa lenne, ha egyszer csak felbukkanna a pontos másunk, klónunk, állítva, hogy ő az igazi, és követelve ugyanazt az életet, amit élünk. Fogalmam sincs, hogyan élnék meg egy ilyen helyzetet, akár ha én, akár, ha egy szerettem kerülne bele, de az biztos, hogy érdekes kérdéseket vetne fel a dolog. 

Érdekesnek találtam a könyv tudományos részét is, ahogy a válságkezelő stáb szép fokozatosan előáll a különböző elméletekkel és megoldási javaslatokkal. Azt most nem lőném le az értékelésben, hogy végül mi lett a végeredmény, de annyit elárulok, hogy olyan magyarázatot kapunk, amit alapvetően könnyen el lehet fogadni, és ami szintén felvet rengeteg tudományos, létfilozófiai vagy akár vallási kérdést. És ha már vallás: nagyon tetszett az a fejezet, amikor a világ különböző vallásainak képviselői igyekeznek konszenzusra jutni azzal kapcsolatban, hogyan tálalják híveiknek a megkettőződött repülőgép jelenségét anélkül, hogy akár a pánikra, akár a túlzott fanatizmusra okot adnának, kíváncsi lennék, hogy a valóságban hogyan működne egy ilyen esemény menedzselése. 

A szereplők kidolgozása szerintem teljesen korrekt volt, mindenkit meg tudtam annyira ismerni, hogy érdekeljen a sorsa, akadtak szimpatikusabb és kevésbé rokonszenves karakterek, és érdekes módon egyáltalán nem okozott nehézséget, hogy ennyi különféle személy szerepel a történetben (ráadásul még a duplikációjuk is). Hervé Le Tellier nagyon emészthető módon ír, sokszor nagyon mély, filozofikus gondolatokkal, mégsem válik a történet nehézkessé, gyorsan lehet haladni az oldalakkal. Alapvetően a végével is elégedett vagyok, persze nem kaptam minden kérdésemre választ, de úgy érzem, a megfelelő szálak kellőképpen el lettek varrva, és ha tovább folytatta volna a szerző, lehet, hogy már túl soknak éreztem volna a terjedelmet a mondanivalóhoz képest. 

Összességében nagyon elégedett vagyok, igaz, teljesen más típusú regényt kaptam, mint amire eredetileg számítottam, de ez a más sok szempontból még jobb is. Szokatlan, érdekes alaptörténet, izgalmas műfaji keveredések, igényes szöveg és átélhető emberi sorsok: nekem ennél több nem is kell ahhoz, hogy egy könyvvel elégedett legyek, így kifejezetten bízom abban, hogy mást is olvashatunk még a jövőben a francia írótól. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a szokatlan, elgondolkodtató történeteket.

Nyereményjáték:

Minden állomás értékelése rejt egy kulcsszót, keressétek meg, mert a szó elrepít titeket egy képhez!
Mi van a képen? Írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.10. Könyv és más
01.12. Szaffi polca

Megjegyzések