Igaz barátok (értékelés és nyereményjáték)

 


A Maxim Könyvkiadó jóvoltából új graphic novelt olvashatunk, ami nem más, mint Shannon Hale Igaz barátok című kötete. Ismerd meg három bloggerünkkel a barátság napos, sötét, mulatságos és fájdalmas oldalát egyaránt, és nyerd meg a Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Maxim Könyvkiadó, 2021
Oldalszám: 224 oldal
ISBN: 9789634994886
Eredeti cím:  Real Friends
Fordította: Őri Péter
Illusztrálta: LeUyen Pham


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Amikor a barátság nem tart örökké…
Shannon és Adrienne kicsi koruk óta legjobb barátok. Egy napon azonban Adrienne elkezd Jennel barátkozni, aki az osztály legnépszerűbb lánya, és a Banda nevű társaság vezetője. A Bandán belül mindenki Jen kedvence akar lenni, és néhány lány ennek érdekében bármit megtenne… akár zaklatna is másokat.
Shannon sosem tudja előre, mit rejt számára a következő nap. Vajon ő és Adrienne barátok maradnak? Képes lesz kiállni magáért? És ő benne van a Bandában – vagy mégsem?

Véleményem:

Gyerekkoromban nagyon szerettem a képregényeket, de aztán jó pár évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy felnőttként újra felfedezzem őket. Szerencsére a hazai könyvpiacon egyre gyakrabban jelennek meg igényes, szórakoztató vagy éppen elgondolkodtató graphic novelek, én pedig az esetek többségében igyekszem ezeket elolvasni. Shannon Hale Igaz barátok című kötetéről először azt gondoltam, egy könnyed kis ifjúsági történet lesz, és bár a műfaj és az elsődleges célcsoport stimmel, sokkal több mélységet és tartalmat kaptam, mint amire eredetileg számítottam. 


Az Igaz barátok részben önéletrajzi ihletésű történet, a szerző a saját emlékei alapján meséli el a kis Shannon mindennapi küzdelmeit, örömeit és bánatait a barátság sokszor rögös útján. Shannon egy kicsit különc gyerek, sok olyan dolog érdekli, ami a kortársait kevésbé, szorongó típus, középső gyerek, ugyanakkor hatalmas fantáziával megáldott kislány, aki nagyszerű és eredeti játékokat talál ki. Az általános iskola alsó tagozatától ismerhetjük meg sorsa alakulását, legfőképp abból a szempontból, hogy éppen kikkel barátkozik, milyen helyet foglal el az iskolai "menő lányok" hierarchiájában, és hogyan dolgozik azon az évek során, hogy elfogadja önmagát és kiálljon magáért. A történetvezetés nagyon jó abból a szempontból, hogy több év eseményét logikusan, élvezetesen és követhetően meséli el, úgy, hogy pontosan látjuk közben, hogyan alakul Shannon személyisége, amellett, hogy az aktuális korosztály általános jellemzőit is nagyon jól megragadta a szerző.

Shannon első legjobb barátnője Adrienne, akivel kezdetben elválaszthatatlanok, ugyanakkor bonyolódik a helyzet, amikor főhősünk barátnője csatlakozik az iskolai bandához, és más lányokkal is szeretne jóban lenni. Shannon számára nem olyan könnyű a beilleszkedés, előfordul, hogy mások bántják, és az is, hogy teljesen magányosnak érzi magát társai között. Ezek a jelenetek, történések a legtöbbünk számára ismerősek lehetnek, hiszen mindannyian emlékszünk még, hogy ebben a korban a barátság nem volt mindig magától értetődő dolog, sőt, olyan is gyakran előfordult, hogy nem fogadtak el minket akkor sem, amikor minden tőlünk telhetőt megtettünk a beilleszkedés érdekében. Ezek a sokszor fájdalmas küzdelmek a gyerekkor velejárói (bár én pedagógusként hiszek abban, hogy a felnőttek értő közreműködésével nem lenne muszáj, hogy mindig ilyen fájdalmas legyen), ugyanakkor hozzájárulnak ahhoz, hogy később azok legyünk, akik. Szerintem klassz dolog, hogy a szerző ilyen módon nyúlt a saját élményeihez és emlékeihez, megírva egy olyan történetet, amiből erőt meríthetnek azok, akik számára nehézséget jelentenek a barátságok és a kortárs kapcsolatok (bevallom, én még felnőttként is tudtam belőle olyan üzenetet kimazsolázni, ami hasznosítható a mostani életemben, ráadásul abban is segíthet, hogy az ember a saját, gyerekkori sérelmeit jobban megértse vagy elengedje). 


Mivel graphic novelről van szó, érdemes beszélni magáról a kivitelezésről és az illusztrációkról. LeUyen Pham rajzai szerintem nagyon jól sikerültek, mind a karaktereket, mind a megélt érzelmeket nagyon hitelesen ábrázolja, a képek mozgalmasak, elevenek és szórakoztatóak. A szöveg arányait tekintve nem sok, az egész könyvet egy óra alatt el lehet olvasni, ugyanakkor szerintem nagyszerű, hogy a relatíve kevés szöveg is milyen pontosan át tudja adni a mondanivalót és a történet lényegét. Nagyon tetszett az is, hogy a könyvnek többféle rétege és mélysége van. Egy kiskamasz olvasó számára is tökéletes választás, hiszen izgalmasan és átélhetően bemutatja, milyen érzés, amikor szeretnénk a menő és népszerű gyerekek bandájához tartozni (és azt is, mennyire rossz érzés, amikor ez nem sikerül). Ugyanakkor egy felnőtt olvasó észrevesz benne más árnyalatokat is, számomra például izgalmas volt Shannonék családi dinamikájának ábrázolása vagy az, hogy a kislányban milyen pszichoszomatikus tüneteket okoz a szorongás és a megfelelési kényszer, szerintem szülőként vagy pedagógusként sokat tud tanítani nekünk ez a történet. A komolyabb mondanivaló mellett mégis könnyed az egész kötet, tele szerethető, bájos jelenettel, a végén pedig egy olyan utószóval, amiből jobban megismerhetjük az igazi Shannont és a kötet keletkezésének történetét. 


Abszolút elégedett vagyok, szerintem ez a könyv hozta a maximumot, amit felnőtt olvasóként egy elsősorban ifjúsági történettől remélhet az ember, szórakoztató, mégis elgondolkodtató olvasmány volt, igényes kivitelezéssel. Szerintem felsős korosztálytól felfelé remek választás lehet, akár fiúknak is, hiszen annak ellenére, hogy itt zömmel lányok a főhősök, a barátság témája és problematikái univerzálisak minden fiatal számára. Ráadásul a kevés szöveg és jópofa képek miatt olyan gyerekeket is megszólíthat a könyv, akik nehezebben olvasnak vagy egyelőre elriadnak a hosszabb leírásoktól. Nagyon remélem, hogy a Kiadó hamarosan elhozza számunkra a trilógia másik két kötetét is, kíváncsi vagyok, hogy a későbbiekben hogyan alakult a kis Shannon sorsa.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki akart már népszerű lenni, vagy érezte úgy valaha, hogy a barátkozás sokkal bonyolultabb annál, ahogy a felnőttek beállítják.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban jobban körüljárjuk a graphic novel műfaját. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a szerző nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.18. Könyv és más
01.20. Olvasónapló
01.22. Utószó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések