Egyetlen ​szempillantás alatt (értékelés és nyereményjáték)

 


Újabb szívszorító bestsellert olvashatunk a Libri Kiadó által, amely során egy fiatal lány szemszögén keresztül nézhetünk végig egy sorsfordító balesetet és a vele járó következményeket. Tartsatok velünk, hiszen most tiétek lehet egy nyereménypéldány, amelyet a kiadó ajánlott fel!



Kiadó: Libri Kiadó, 2021
Oldalszám: 444 oldal
ISBN: 9789634338260
Eredeti cím:  In an Instant
Fordította: Varga Bálint


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Megrendítő ​történet veszteségről és szeretetről a Komfortos mennyország és a Hatalmas kis hazugságok rajongóinak.
A családjával síelni induló, tizenhat éves Finn Miller számára az élet egyetlen szempillantás alatt véget ér, amikor a lakóautó, amelyben utaznak, lezuhan a havas szikláról. Finn tehetetlenül, két világ között lebegve szemléli, ahogy azok, akiket szeret, a túlélésért küzdenek. A döntések, amelyeket ebben a lehetetlen helyzetben hoznak, az egész életükre kihatnak. És nem csak abban az értelemben, hogy egyetlen jó vagy rossz döntés az életet vagy a halált jelentheti. A túlélés ugyanis sokszor fájdalmasabb és nehezebb, mint maga a halál…
Az Egyetlen szempillantás alatt szívszorító és felemelő történet egy család pusztító tragédiájáról és annak utóhatásairól. Suzanne Redfearn regénye – amelyet gyakran hasonlítanak Alice Sebold Komfortos mennyország című könyvéhez – arra emlékeztet bennünket, hogy bár mindannyian esendők és sebezhetők vagyunk, a szeretet végső soron mégis megmenthet bennünket.

Véleményem:

Nagyon vártam, hogy végre elolvashassam Suzanne Redfearn regényét. Bár tudom, hogy a hangzatos ajánlásoknak nem szabad mindig bedőlni, reméltem, hogy nem véletlenül hasonlítják a Komfortos mennyországhoz, ami egyébként az egyik kedvenc könyvem. Szerencsére ez most egy olyan eset volt, ahol nem csupán megugrotta, hanem jócskán felül is múlta a történet az előzetes elvárásaimat, olyannyira, hogy az Egyetlen szempillantás alatt abszolút bekerült 2021 legeslegjobb olvasmányai közé. 

A fülszöveg nem árul zsákbamacskát azzal kapcsolatban, hogy a történet középpontjában egy igen súlyos baleset és egy tragikus esemény fog állni. A tizenhat éves Finn a családjával, a szülei barátaival és a legjobb barátnőjével indul útnak régi lakókocsijukkal, hogy a nagyszülőktől megörökölt erdei kunyhóban pihenjenek és síeljenek pár napot. Az első este éppen vacsorázni indulnak, amikor egy szarvas miatt kocsijuk lesodródik az útról és egy szakadékba zuhan. Finn szinte azonnal életét veszti, és innentől kezdve az ő, két világ közt rekedt nézőpontjából követhetjük az eseményeket. Az utasok egy része, főként Finn apukája elég súlyosan megsérül, de a többiek helyzete is igen aggasztó, ugyanis nincs térerő, hogy segítséget lehessen hívni, a hideg és a hóvihar miatt pedig mind a maradás, mind az elindulás a segítség reményében életveszélyes vállalkozás. Mégsem azon lesz a fő hangsúly a regényben, hogy a szereplők hogyan élik túl ezt a szörnyű balesetet (bár a cselekmény egy nagy része ezt meséli el), sokkal inkább azon, hogy a különböző személyek milyen döntéseket hoznak majd saját és szeretteik érdekében, és ezek a döntések aztán milyen hatással lesznek rájuk a későbbiekben. 


Műfaji szempontból igen érdekes és sokszínű ez a regény. Az elején szinte olyan, mintha egy ifjúsági történetet olvasnánk, megismerjük kicsit Finnt és a tizenévesek világára jellemző problémákat és az őt foglalkoztató dolgokat, majd a baleset után gyorsan változik a hangulat. Egyes részek már-már thrillerbe illenek a feszültség és az izgalom miatt, de legfőképp mégis azt mondanám, hogy ez a regény egy nagyon alaposan felépített és nagyszerűen elmesélt családi dráma. Ahogy haladunk a fejezetekkel előre, nem csak azt tudjuk meg, mi történik a szereplőkkel, hanem azt is, hogy a Miller családnak milyen, korábban is meglévő problémái voltak. Az írónő remekül rávilágít azokra a diszfunkcionális működésmódokra, rossz sablonokra és szőnyeg alá söpört sérelmekre, amik miatt Finn családja csak a felszínen derűs és kiegyensúlyozott, az olvasó pedig izgulhat azon, hogy egy ilyen szörnyű tragédia után egyáltalán lehetséges-e, hogy valaha talpra álljanak. 

Egy másik, szintén nagyon hangsúlyos momentum a regényben a döntések szerepe. Közvetlenül a baleset után minden szereplő a saját és a szerettei életéért küzd. Néhány jelenetben egészen hátborzongató és kegyetlen szituációkat tár elénk a szerző, ahol pontosan láthatjuk, melyik karakternek hogy alakulnak a prioritásai. Később a túlélők nagyon vegyesen viszonyulnak a megélt élményekhez, van, aki felejteni próbál és van, akit felemészt a szégyen és a megbánás, annak a megbánása, hogy kritikus helyzetben egészen máshogy viselkedett, mint ami összeférne azzal, amilyen embernek gondolta magát korábban. Mivel ezek a lélektani mozzanatok nem csak fel vannak villantva, hanem igényesen és hitelesen ábrázolja őket Suzanne Redfearn, egészen húsba vágó élmény az olvasás, ráadásul a regény azt is többször hangsúlyozza, hogy a dolgok nem mindig feketék vagy fehérek, egyszerűen csak van úgy, hogy adott szélsőséges helyzetben nem a legjobb döntést hozzuk (apró érdekesség, hogy a könyv alapötletét egy, az írónő által megélt valós élmény adta, valószínűleg ez is segített abban, hogy ennyire hiteles legyen). Mindez a súlyos mondanivaló abszolút átjön Finn narratívájából, aki egyszerre képes még részben gyermeki ártatlansággal, részben nagyon éretten szemlélni a helyzetet, miközben persze érte is majd megszakad a szívünk, és drukkolunk, hogy a történet vége hozza el számára a megnyugvást. 


Nagyon erős vonása a könyvnek, hogy hihetetlenül olvasmányos a stílusa, gyakorlatilag egy nap alatt simán a végére lehet jutni, és nem azért, mert könnyed vagy felszínes, hanem mert annyira szeretnénk tudni, hogyan fog alakulni a családtagok, barátok sorsa. Az írónő sok szereplővel dolgozik, de a mennyiség nem ment a minőség rovására, a karakterek egytől egyik kidolgozottak, élők és hitelesek (még azok is, akik csak pár jelenet erejéig szerepelnek, például Mo anyukája). Mindenki másként küzdött meg a traumával és a gyásszal, ahogy azzal is, hogy saját magát egy igen szélsőséges és extrém helyzetben kellett megismernie. Annak ellenére, hogy nem egy krimiről beszélünk, nagyon izgalmasnak találtam, remek a regény dramaturgiája és egy pillanatig sem engedte, hogy elveszítsem az érdeklődésemet. A végén bevallom, kicsit meg is könnyeztem, bár a legkevésbé sem volt szerintem giccses vagy érzelgős, inkább szép és megható.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert 2021-ben is nagyszerű olvasmányokban, különleges történetekben volt részem, és külön öröm, hogy az évet egy ennyire kiemelkedő darabbal zárhattam. Nagyon bízom benne, hogy hamarosan olvashatjuk az írónő többi regényét is magyarul, engem mindenképpen meggyőzött arról, hogy nagyszerűen és izgalmasan tud írni érdekes és nehéz témákról.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy igazán kemény, elgondolkodtató, ugyanakkor megható történetet szeretne olvasni családról, gyászról, döntésekről, és azok következményeiről.

Nyereményjáték:

Az Egyetlen szempillantás alatt című könyvben nagy szerepe van egy karakter halálának. Mostani játékunkban olyan könyvekből idézünk, amelyek hasonlóképpen körbejárják a gyász témáját. Nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába annak a könyvnek a címét, amelyikből idéztünk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Ha elég időnk van megfogalmazni a tökéletes szöveget, mindnyájan önmagunk jobb kiadásai vagyunk.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01. 02. - Könyv és más
01. 05. - Utószó
01. 08. - Csak olvass!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések