500 ​gramm zöldség mindennap, változatosan - A mikrobiombarát életmód alapjai elméletben és gyakorlatban (értékelés és nyereményjáték)

 

Az egészséges életmód egyik alapeleme a megfelelő táplálkozás, ám elindulni az életmódváltás felé vezető úton gyakran nem egyszerű. Épp ezért lehet nagy segítség dr. Schwab Richárd és Petri Nóra közös könyve, amelyben a szerzőpáros nemcsak bemutatja a megfelelő mennyiségű zöldség fogyasztásának élettani előnyeit, de színes receptekkel is segítenek abban, hogy finom és egészséges ételeket készíthessünk magunknak és a szeretteinknek. Ha pedig velünk tartasz a turnénk során és játszol velünk, egy példányt meg is nyerhetsz a kötetből!



Kiadó: Corvina Kiadó, 2025
Oldalszám: 224 oldal
ISBN: 9789631371550


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Testi és lelki egészségünket döntően befolyásolja étkezésünk. A modern városi életmódra jellemző stressz, a felgyorsult tempó átalakította táplálkozási szokásainkat: bármikor és bárhol hozzáférünk gyorsan felszívódó, magas kalóriatartalmú ételekhez. Ezek nehezen gyógyuló sérüléseket okoznak bélflóránk sokszínűségében és összetételében. Megnő a bélfal áteresztő képessége, ami civilizációs betegségek kialakulásához vezet, mint például a magas vérnyomás, elhízás, diabétesz, és ezeket makacs emésztőszervi panaszok kísérhetik.

Könyvünk célja, hogy közérthető bevezetőt adjunk a legújabb kutatási eredmények alapján a leggyakrabban előforduló betegségek háttere, illetve az életmódunkkal összefüggő mikrobiom és bél-barrier sérülések között, valamint ötleteket adjunk, hogyan tudjuk lépésről-lépésre, helyes táplálkozással helyreállítani egészségünket.

Dr. Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus több mint tíz éve foglalkozik kollégáival a mikrobiom vizsgálatával, így több ezer beteggel szerzett gyakorlati tapasztalataikat osztják meg arról, hogyan lehet a sérült bélflóra gyógyulásához optimális mennyiségű és összetételű zöldségeket a mindennapi étkezéseink részévé tenni.

A Petri Nóra táplálkozási és életmód-tanácsadó izgalmas receptjeivel készült ételek pedig nemcsak rendkívül finomak és szemet gyönyörködtetően sokszínűek, hanem könnyen el is készíthetők. A saláták és tálak, illetve az ínycsiklandó szószok kombinálásával még változatosabbá tehetjük a közös étkezéseket, ami támogatja a család és a barátok, azaz mindannyiunk egészségét.


Véleményem:

Nagyjából két éve kezdtem el a korábbinál sokkal tudatosabban foglalkozni azzal, hogy mit és mennyit eszem. Korábban legfeljebb egy-egy fellángolás jellegű fogyókúra erejéig érdekelt a kérdéskör, de közeledve a negyedik x-hez egyre inkább átérzem, hogy ha bármit is tenni akarok az egészségemért és a későbbi fizikai-mentális jóllétemért, azt most, ebben a pillanatban kell megtennem. Azóta sokat olvastam, keresgéltem, kipróbáltam többféle irányzatot, de az első személy, akivel kapcsolatban zsigeri szinten éreztem, hogy érdemes rá hallgatnom, Schwab Richárd belgyógyász és gasztroenterológus volt. Pont emiatt nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy Petri Nóra táplálkozási és életmód-tanácsadóval közösen írtak egy könyvet, ami az elméleti ismeretek mellett konkrét recepteket is tartalmaz, melyek segítségével megtehetjük az első lépéseket egy növényekben gazdag, egészségesebb táplálkozás felé. 



Az 500 ​gramm zöldség mindennap, változatosan masszív, nagyalakú kötet, már első pillantásra úgy tűnt, hogy érdemes lesz forgatnom. Mostanában egyre több helyről lehet hallani a mikrobiomról, ez a könyv is azzal indít, hogy összefoglalja a legfontosabb alapokat a mikrobiombarát táplálkozással kapcsolatban. Mindez tekinthető életmódváltásnak, azonban a szerzők hangsúlyozzák, hogy ha valamilyen sérülés vagy panasz miatt keresgélünk megoldást, akkor mindenképpen keressünk fel szakorvost is a kötet forgatása mellett. 

Nekem nagyon tetszett egy következő, rövid fejezetben, hogy a szerzőpáros teljesen közérthető és egyszerű módon összefoglalta a bélbarát étkezés alapjait. 5 lépésbe szedve láthatjuk, hogyan és milyen arányban érdemes kombinálni a zöldségeket, szénhidrátokat, fehérjéket, és mindezeket milyen öntetekkel dobhatjuk fel. A kategóriák alatt konkrét felsorolást találunk, ami szerintem kifejezetten hasznos, ha gyorsan szeretnénk ötletet az alapanyagokat tekintve. Ezt követően találunk pár hasznos konyhatechnológiai tippet, például az ételek tárolásával, frissen tartásával kapcsolatban, vagy éppen arról, mely zöldségeket előnyösebb nyersen fogyasztani, és mik azok, amiknek kifejezetten jót tesz a hőkezelés. Én nagyon szeretem, amikor rendesen el is van magyarázva, mit miért tegyek vagy ne tegyek, ez a fejezet nekem is mondott újat, például arról, miért nem szerencsés megsózni a salátákat. Szintén a praktikumot szolgálja az az áttekintő táblázat, ami a kötetben használt kifejezések mennyiségét mutatja (pl. hány gramm egy közepes répa?), illetve az, amely az allergének szimbólumait szedi össze. 


A továbbiakban már konkrét recept ötleteket találunk, melyek a mikrobiom sérülése/helyreállítása alapján különböző problémák vagy betegségek köré lettek csoportosítva. Így könnyen találnak recepteket azok, akik például magas vérnyomással, puffadással vagy refluxszal küzdenek, a fejezetek elején található elméleti rész pedig segít megérteni, hogy ezek a tünetek és problémák milyen összefüggésben állnak a táplálkozással, emésztéssel, bélflórával. A receptek jelentős része vegán, én ennek most kifejezetten örültem, mert a hét nagy részében én sem fogasztok állati eredetű ételeket, és sosem lehet elég ötletem arra vonatkozóan, mit készítsek ebédre vagy vacsorára. Ettől eltekintve azonban elég nagy a változatosság, főleg, ha azt nézzük, hogy helyből onnan indulunk, hogy napi 500 gramm - lehetőleg nyers - zöldséget fogyasszunk el. Nekem a saláta, mint műfaj, mindig is a mumusom volt, borzasztó nehezen mozdulok ki abból a néhány összeállításból, amit gyerekkoromban ismertem, ebben a könyvben viszont rengeteg salátareceptet találunk, amik a szokványos hozzávalók mellett izgalmas, új ízekkel is játszanak. De akadnak itt a ma egyre népszerűbb bowl-ok, ínycsiklandó kencék, fasírtok és tekercsek is. Utóbbi miatt nagyon boldog voltam, régóta keresek gluténmentes alternatívákat a tortillára, az itt található zabpelyhes tekercs pedig meglepően jól sikerült (azt leszámítva, hogy az első darabot ügyesen rágyógyítottam a tűzhelyre, de úgy rendesen, hogy csorogjon végig lehetőleg a sütő összes gombján és résén...). 


A receptek vizuális megjelenítése szerintem nagyon logikus és áttekinthető, egyből látjuk a hozzávalókat, a megfelelő lépéseket, az esetleges allergéneket és a javasolt önteteket, melyek receptjét egyébként szintén megtaláljuk a kötet végén. Mindezekhez gusztusos ételfotók társulnak, melyek remekül megmutatják, hogy egy növényi alapú étel is lehet ínycsiklandó. Számomra abszolút főnyeremény ez a kötet, nagyon tetszik benne, hogy tudományosan megalapozott, korrekt háttértudást ad és segít megérteni az összefüggéseket, mellette pedig rengeteg jó receptet, amiket biztos, hogy rendszeresen be fogok építeni a mindennapjainkba. Jó szívvel ajánlom azoknak is, akik nem terveznek radikális életmódváltást, egyszerűen csak szeretnének a zöldségek terén kilépni kicsit a megszokott keretekből, és több növényi táplálékot beépíteni az étrendjükbe. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki akár egészségmegőrző, akár helyreállító céllal szeretne több teljes értékű és finom növényi ételt, zöldséget fogyasztani, vagy érdekli az egészséges mikrobiomhoz kapcsolódó háttértudás. 

Nyereményjáték:

Mivel a mostani kötetünk főszereplői a zöldségek, így mi is velük foglalkozunk a játékunk során. Minden állomáson találsz egy képet egy olyan zöldségről, amely itthon kevésbé elterjedt, neked pedig csupán fel kell ismerned, és a nevét beírni a form megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: 



Állomáslista:
11. 21. Utószó
11. 27. Könyv és más
11. 29. Szembetűnő

Megjegyzések