Budapest gasztro (értékelés és nyereményjáték)
Fedezzétek fel Budapest ízletes arcát! Ebben a különleges könyvben Kordos Szabolcs történetmesélő szenvedéllyel kalauzol végig 19 ikonikus helyszínen — a legendás kávéházaktól a modern büfékig —, miközben Mautner Zsófia mesterien fűszerezi meg az utazást autentikus és újragondolt receptekkel. A Budapest Gasztro nem csupán egy kulináris kalauz, hanem gasztronómiai időutazás is: titkok, legendák és ízek egyetlen kötetben, amelyek révén a város története és ízvilága életre kel. Tartsatok bloggereinkkel a könyv blogturnéján, és játsszatok velünk, mert a 21. Század Kiadónak köszönhetően egy szerencsés olvasónk megnyeri a könyvet!
Kiadó: 21. Század Kiadó, 2025
Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789635686445
A könyvet ITT tudod megrendelni!
Fülszöveg:
Egy városnak nemcsak utcái és épületei vannak, hanem ízei is.
Titkok, ízek, legendák
Egy városnak nemcsak utcái és épületei vannak, hanem ízei is. Mi került az asztalra Mátyás király és Aragóniai Beatrix budai lakodalmán? Miért viseli a Múzeumkert kávézója az egykori albán királyné nevét? Hogyan indult a Kádár-kori hamburgerlánc, a City Grill tündöklése, és mi okozta a bukását? Melyik volt a város első kínai étterme, amelyben egy magyar sztárséf főzött? Miért jár fél Hollywood pacalt enni a Keleti pályaudvar mögé? Többek között ezekre a kérdésekre ad válaszokat és remekül elkészíthető recepteket a Budapest Gasztro.
Különleges könyvet tart kezében az olvasó. Két szerzőjének ugyanis látszólag nem sok köze van egymáshoz. Kordos Szabolcs neve régóta egyet jelent Budapest izgalmas titkainak bemutatásával. Az ő elmesélésében, 19 épületen keresztül ismerhetjük meg a legjobb fővárosi gasztrosztorikat Blaha Lujza vesepecsenyéjétől az influenszerek kedvenc büféjéig. A könyv másik szerzője, Mautner Zsófia, a hazai gasztrovilág egyik legnagyobb tekintélye minden fejezethez egy-egy autentikus vagy éppen újragondolt, könnyen elkészíthető receptet álmodott meg. Így válik a várostörténelemből könnyen fogyasztható, mai ízélmény.
Véleményem:
Az utóbbi években egyre szívesebben veszek a kezembe különböző tematikájú szakácskönyveket, ugyanakkor észrevettem, mennyire szeretem azt, ha a puszta receptek mellett valami extra élményt is nyújt az adott kötet. Pontosan ezen élmény ígérete miatt keltette fel az érdeklődésemet Kordos Szabolcs és Mautner Zsófi közös munkája, a Budapest gasztro, ami egy egészen különleges utazásra invitál bennünket, melynek során a hazai gasztronómiai élet ikonikus helyszíneit, szereplőit és kulisszatitkait ismerhetjük meg - természetesen néhány ínycsiklandozó recepttel megspékelve.
A könyvet már először kézbe venni is egy külön élmény volt, nagyon masszív, minőségi munka, vastag, gazdagon illusztrált lapokkal, ízléses szerkesztéssel. A tartalomjegyzéket böngészve kirajzolódik előttünk az a sajátos koncepció, ami alapján a szerzőpáros dolgozott, és ami nekem nagyon tetszik. Először Kordos Szabolcs írásait olvashatjuk egy-egy ikonikus, gasztronómiához kapcsolódó helyszínről vagy étteremről, ezután pedig Mautner Zsófi sorai következnek, aki már kimondottan az adott ételekre fókuszál, minden fejezet után meglepve minket egy-egy témában passzoló recepttel.
A könyv tehát tulajdonképpen egy helytörténeti, ismeretterjesztő kötet, ami kimondottan a kulináris élvezetekre, az izgalmas gasztronómiai történetekre fókuszál. Megismerhetjük például Budapest első kínai éttermét, a Vörös Sárkányt, bepillanthatunk Dobos C. József csemegeboltjának ablakán, a vonatra várva csippenthetünk egy kis cukrozott ibolyát Sisivel, vagy éppen beleharaphatunk a szocializmus megvalósult nyugati álmába, a City Grill hamburgerébe. Kordos Szabolcs lenyűgöző kutatómunkával nagyon jól összeszedte az adott helyszínekkel kapcsolatos legérdekesebb információkat, olyan érzés volt olvasni a sorait, mintha valamiféle titkos tudás birtokába kerülnék. Rengeteg érdekességet tudtam meg, de ami még ennél is többet ért, igazi emberi sorsok is kibontakoztak a szemem előtt, szorgalmas és bátor embereké, akik sokszor rengeteg munkával építették fel éttermeiket. Tetszett, hogy a fejezetekben szereplő helyek egész történetét sikerült összesűríteni az oldalakra, így nem csupán fénykorukról, hanem esetleges leáldozásukról is megtudhatjuk a részleteket.
Az, hogy minden történet után olvashatunk egy-egy receptet is, már csak hab a tortán, ugyanakkor elképesztően feldobja az egyébként sem unalmas kötetet. Még nem volt lehetőségem kipróbálni őket, de már most biztos vagyok benne, hogy a házi csípős csalamádéval, Blaha Lujza steakjével és az almás rétessel próbát fogok tenni. Ugyanígy kedvet kaptam ahhoz is, hogy egy-egy helyszínre ellátogassak, akár azért, hogy kipróbáljam a még működő éttermet, akár csak azért, hogy megnézzem a belőle megmaradt emlékeket. Számomra tényleg olyan érdekes volt belegondolni, hogy hiába voltam egész életemben budapesti, és hiába járok rendszeresen a belvárosban, annyi épület, cégér, kapu, emlékmű van, amiről semmit sem tudok. Az ehhez hasonló köteteket pont azért tartom annyira értékesnek, mert észrevétlenül ragasztanak rám egy csomó tudást és izgalmas információt, plusz felkeltik bennem a vágyat a további kutakodásra.
Összességében ez a kötet szerintem telitalálat lett, és mivel nagyon komplex, sokféle olvasó megtalálhatja benne a számításait. Én kapásból jó szívvel ajánlom a gasztronómia szerelmeseinek, de azoknak is, akiket érdekel Budapest helytörténete, a történelem apró betűs részei. A kötet csodás és gazdag képanyaggal dolgozik, szóval ilyen értelemben albumnak sem utolsó, ha pedig valaki a felsorolt területek mindegyikét a magáénak érzi, meg fogja ütni vele a főnyereményt.
Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit érdekel Budapest vagy a gasztronómia története, vagy csak szereti az izgalmas, informatív ismeretterjesztő köteteket.
Nyereményjáték:
Játékunkban híres magyar édességek fotóit találjátok. A feladatotok, hogy a képek alapján kitaláljátok, melyik sütemény látható rajtuk, majd beírjátok a neveket a Tally megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Feladvány:
Állomáslista:







Megjegyzések
Megjegyzés küldése