Top 10 Zsepigyilkos könyv





Te is az a típus vagy, aki képes egy karácsonyi Coca Cola reklámon is elpityeredni? Vagy éppen ellenkezőleg, úgy érzed, a szíved kőből van, és szeretnéd megtörni az ezeréves átkot? Íme 10 könyv, ami garantáltan megdolgozza majd a könnycsatornáidat!

Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Vannak könyvek, amiken egyszerűen azért bőgök, mert szomorú és fájdalmas dolgok történnek bennük. Aztán vannak azok, amiken meg azért, mert szépek és meghatóak, és a megfogalmazott gondolatok elkezdik facsarászni a kis lelkemet. Meg aztán vannak azok is, ahol valami büdös nagy igazságtalanság történik, ezekben az esetekben a sírás mellé még némi infantilis belső hiszti is szokott társulni a részemről. Na már most, ez a regény felvonultatta mind a három kategóriát, van benne tragikus esemény, társadalmi igazságtalanság, és persze gyönyörű, megható pillanatok is. Háromrétegű zsebkendőt ajánlok hozzá, levendula illattal.

Szabó Magda: Abigél

Kiskamasz korom egyik legmeghatározóbb olvasmánya, többször is elővettem az évek során. Persze nagyon szeretem a filmes feldolgozást is, de azért az igazi mindig a regény marad. Ha nem elég az, hogy főhősünket, Vitay Georginát apja látszólag érthető ok nélkül egy bentlakásos iskolába küldi, ahol eleinte végtelenül magányos, akkor még tegyük hozzá mindehhez a II. Világháborús kontextust, és garantált, hogy szem nem marad szárazon. Szabó Magda patika-pontossággal ábrázolja karaktereit és érzelmeiket, éppen ezért nagyon könnyen képzeljük magunkat a helyükbe. Érdekes, elgondolkodtató és szépséges olvasmány, katartikus befejezéssel, ajánlom hozzá nagymamánk egyik szép, hímzett vászon-zsebkendőjét.


Yann Martel: Pi élete


Ennek a regénynek az alaphelyzete eléggé extrém: a tizenhat éves Pi Patel családjával és saját állatkertjük lakóival együtt Indiából Kanadába akar költözni, de a hajójuk a Csendes-óceán közepén elsüllyed, és a fiú magára marad egy mentőcsónakban néhány állat, többek között egy bengáli tigris társaságában. Az óceánon való hánykolódás egyben belső utazás is: Pi élményein keresztül nagyon érdekes, megható és néha provokatív gondolatok fogalmazódnak meg hitről, vallásról, reményről és kétségbeesésről. Önmagában ezek a gondolatok is alkalmasak arra, hogy bepárásítsák a szememet, de a regény „csattanója” környékén már gyakorlatilag zokogtam. Mielőtt nekikezdünk, feltétlenül szerezzünk be egy vízhatlan és tigris-biztos zsepit. 


John Green: Csillagainkban a hiba

Hát igen, az egyik garantált téma, ami megríkat, a betegség, különösen akkor, ha a főhősök gyerekek vagy fiatal felnőttek. Hanzel és Augustus két nem mindennapi főhős, akik a körülményeik-nevezetesen a rákbetegség- ellenére mégis egymásra találnak, és a nehézségek ellenére küzdenek egymásért és szerelmükért. A tragikus alaphelyzet ellenére a regény sok helyen megnevettetett és elgondolkodtatott, de hát ettől még persze alap, hogy a 70%-ánál fújtam az orromat. Dobozos-kihúzigálós 100-as zsepit ajánlok mellé, hogy gyorsan tudjuk pótolni a telesírtakat.


Patrick Ness- Siobhan Dowd: Szólít a Szörny

Csodálatosan megírt és illusztrált történet egy fiúról és saját, belső démonairól. Conor éppen igyekszik megküzdeni azzal a helyzettel, hogy előbb-utóbb elveszítheti beteg édesanyját, amikor egy éjjel titokzatos szörny látogatja meg, hogy történetein keresztül segítsen a fiúnak szembenézni az igazsággal és elfogadni az elfogadhatatlant. Az egész egyszerre szimbolikus és nagyon is reális felnőtt mese a veszteségről, fájdalomról és bátorságról. Olvasás közben pedig úgy éreztem, mindenkinek járna egy saját szörny, aki néha segít és helyettünk vívja meg az élet harcait.


Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére

A gyerekekről szóló könyveket különösen szeretem, hiszen segítenek emlékezni azokra a dolgokra, amik igazán fontosak az életben. Éppen ezért nem meglepő, hogy erre a listára is több ilyen regény került. Az egyik személyes kedvencem a Híd Terabithia földjére, ami varázslatos történet két gyerek, Jess és Leslie barátságáról, akik saját fantáziavilágot teremtenek maguknak. Nem egy túl hosszú könyv, mégis nagyon sok szép gondolatot tömörít magába, és persze olyan fordulatokat is, amiket garantáltan megkönnyezünk. Szükséged lesz hozzá egy képzeletbeli zsebkendőre, de jó erősen képzeld el, hogy biztosan tartós maradjon!


Markus Zusak: A könyvtolvaj

A Könyvtolvaj egy különleges mese egy fiatal lányról, Liesel-ről, aki nagyon szeret olvasni. Liesel nem csak olvasni szeret, hanem könyveket lopni is. A mese 1939-ben játszódik, a náci Németországban. És ebben a mesében Liesel nem csak könyveket lop, hanem egy zsidó fiút is rejteget a pincében. Ja, és még valami: ezt a mesét a Halál meséli el nekünk.
Számomra a könyv különlegessége egyértelműen a sajátos és szokatlan nézőpont, ami teljesen új élményt nyújt a hasonló témájú regények között. Ez már a sírós könyvek magasiskolája, szóval elkél a négyrétegű zsebkendő.


Susan Kay: A Fantom

Kamaszkorom másik kedvence, ami szerencsére az új kiadásnak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez egy alternatív feldolgozása a klasszikus Operaház Fantomja-történetnek, ahol jobban megismerhetjük a főhős gyerekkorát, életét, és azt az utat, ami során Eric-ből a Fantommá vált. A mai napig az egyik kedvenc regényem, Eric pedig a különcsége ellenére a kedvenc könyves főhősöm, és azt hiszem, ez már nem is nagyon fog változni.  Ajánlom mellé Andrew Lloyd Webber muzsikáját, és egy szép keszkenőt. 


J. K. Rowling: Harry Potter és a Halál Ereklyéi

Ó igen, az a bizonyos Harry Potter-sorozat, amin én is nevelkedtem fiatalabb koromban. Bár a többi rész nem tartozott nálam a „síróskönyv” kategóriába, a befejező kötet kamatostul pótolta ezt. Az egy dolog, hogy sorban hullanak el benne a kedvesebbnél kedvesebb szereplőim, de ráadásul még egy igazán megható csatajelenetet is felvonultat. Bőgtem rajta angolul és magyarul, könyvben és filmben, éjjel és nappal. A legjobb, ha beszerzel hozzá egy villámszáradó örökzsepit a Weasley Varázsvicc Vállalattól. 


Steven Rowley: Lily és a Polip

Sokáig töprengtem, hogy melyik könyvet soroljam a dobogó élére, végül a Lily és a Polipra esett a választásom, ami egy különös, egyszerre vicces és megható történet Tedről és öreg kutyusáról, Lily-ről. Az állatos könyvek egyébként is a gyengéim, de ez jobban betalált, mint 10 kiló hagyma megpucolása. Bár nincs kutyám, csak macskám, azért őt mindenesetre jól megszeretgettem, miután befejeztem a regényt. Nem ajánlok mellé semmit, mert úgyis hiába, az elállíthatatlan könnyözönre nincs megoldás.

Természetesen ez egy szuperszubjektív lista, de azért remélem, minden érzékeny molytársaim talál rajta kedvére való sírós könyvet.:)







Megjegyzések

Megjegyzés küldése