Sztorikocka



Ezen a kellemesen őszies hétfőn egyik örök kedvencemről, a Sztorikockáról (más néven Story Cubes) hoztam egy bejegyzést. Új játéknak éppen nem mondható, hiszen több, mint 10 éve jelent meg a piacon, viszont az újabb és újabb kiegészítőknek köszönhetően folyamatosan felfrissíthetjük készletünket, és feldobhatjuk a már megszokott játékot.


A játék igen egyszerű, és többféle szabállyal játszható. Az egyes készletekben 9, illetve 3 darab kockát találunk, melyek valamilyen tematika köré rendezve, minden oldalukon más képpel vannak ellátva. Akár egy készletünk van, akár több, minden adott ahhoz, hogy elkezdődhessen a mesélés, aminek csak a képzeletünk szab határt. 
A legegyszerűbb két variáció, amikor legalább ketten játszunk, ha külön-külön mesélünk (tehát mindenki kidob valamennyi kockát, és felépít belőle egy történetet), vagy ha felváltva dobálunk, és közösen alkotunk meg egy mesét. Bármelyik lehetőséget választjuk, garantált a jókedv és a szórakozás. 


Ez is olyan játék, amit szeretek bevinni a fejlesztő foglalkozásokra, mert nagyon sok, különböző képesség-területet érint. Egyrészt ugyebár alap, hogy fejleszti a kreativitást, ugyanakkor azt is segíti, hogy az előzményeket figyelembe véve, koherens és összefüggő történetet tudjunk felépíteni. Itt pedig már bejön a hosszú távú emlékezet, és az egymásra figyelés képessége is. Ráadásul ha már unjuk az alapszabályokat, mindenféle ötlettel meg lehet bolondítani a játékot. Például:
- konkretizálhatjuk a történetet, például előre eldöntjük, hogy népmesét, rémtörténetet, lovagi történetet, akciófilm-forgatókönyvet stb. kell létrehozni
- ha nem történetben gondolkodunk, lehet az is egy feladat, hogy előre megadott betűvel kezdődő szavakat gyűjtünk, persze úgy, hogy valamilyen módon kapcsolódjanak a kidobott képekhez
- ráhangolódó-asszociációs játék is lehet belőle, ha azt kérjük például egy gyerekcsoporttól, hogy dobjanak egy képet, és meséljék el, mi jutott eszükbe róla a nyári szünetük/mai napuk/hétvégéjük kapcsán.

Mindezekből látható, hogy a Sztorikocka tényleg egy olyan alapdarab, amit érdemes beszereznünk, hiszen a végtelen variációknak és szabálylehetőségeknek köszönhetően soha nem fogunk ráunni. 

Egyik kedvencem, a Fright kiegészítő, ideális rémtörténetek alkotásához

Az igazi gyűjtők már találhatnak Batman-es, Scooby-Doo-s vagy Doctor Whos-s kockákat is, én mindenesetre a klasszikus darabokra esküszöm. Életkortól és nemtől függetlenül ideális szórakozás családoknak, baráti társaságoknak, iskolai osztályoknak, úgyhogy aki teheti, csapjon le rá, és meséljen! :)

Megjegyzések