Minden velünk kezdődött (értékelés és nyereményjáték)



Újabb lebilincselő Emery Lord könyv jelent meg a Menő Könyvek gondozásában januárban. A Minden velünk kezdődött főhőse a 16 éves Paige, aki barátja elvesztése után a továbblépés reményében új célokat tűz ki maga elé. Miközben legjobb barátnői segítségével új tapasztalatokra tesz szert, rá kell ébrednie, hogy nem minden úgy alakul, ahogy azt eltervezte, azonban ez nem biztos, hogy rosszat jelent. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy miképpen újul meg Paige a történet során, és hogy kerül a képbe az édes kocka fiú, Max, akkor tartsatok a turné bloggereivel és játsszatok a könyv egy példányáért!


Kiadó: Menő Könyvek, 2019 
Oldalszám: 408 oldal
ISBN: 9789634036234
Eredeti cím: The Start of Me and You
Fordító: Szieberth Ádám
  

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:


Két éve már, hogy a tizenhat éves Paige Hancock első szerelme vízbe fulladt. Paige végre készen áll, hogy egy második esélyt adjon a középiskolás éveinek, és van egy terve. Először is: randizni Ryan Chase-zel, a fiúval, akit már rég kiszúrt magának – ez a legjobb módszer arra, hogy végre újra normális életet éljen.
Második: belépni egy szakkörbe. Ám amikor Ryan kedves, fura unokatesója, Max a gimnáziumba érkezik, és Paige-et a kvízkupa-csapatba invitálja, a lány tökéletes terve összeomlik. Képes lesz szembenézni a félelmeivel, és nyitottan fogadni azt az életet, amilyet magának szánt?

Véleményem:

Biztos, hogy élete során mindenki volt már legalább egyszer "az a lány" vagy "az a fiú". Az, aki megbukott matematikából, az, akit kidobott a pasija az utolsó tanítási napon, az, aki visszaszólt a legfélelmetesebb tanárnak, vagy az, akinek a szülei elváltak. A tizenhat éves Paige két éve megszűnt önmaga lenni az iskolában, hiszen ő lett "az a lány, akinek vízbe fulladt a barátja". Elég komoly felütés ez egy ifjúsági regénynek, éppen ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy az írónő milyen stílussal, milyen irányba viszi el ezt az egyszerre különleges és hétköznapi történetet. Korábban nem olvastam tőle semmit, ez a könyv azonban határozottan meggyőzött arról, hogy a jövőben figyeljek oda a nevére.

Paige alapvetően egy átlagos, normális lány: szeret olvasni, szeret a barátnőivel lógni, imádja a tévésorozatokat, a nagymamáját, és vannak tervei az életben. Ezek a tervek ugyanakkor idejekorán derékba törnek, miután első barátja, Aaron egy tragikus balesetben életét veszíti. Ez a történés nem attól lesz tragédia, hogy a kapcsolatuk olyan intenzív, szenvedélyes vagy mély lett volna. Éppen ellenkezőleg, egy éppen csak kibontakozó érzés szakadt meg hirtelen, azzal egy időben pedig egy kislány szembesült azzal, hogy a saját iskolatársa, barátja nem sebezhetetlen, hanem akár egyik pillanatról a másikra megszűnhet létezni. Paige maga is megfogalmazza többször, hogy igazán nem is volt lehetősége megismerni a fiút, hiszen nem jártak túl sokáig és egyébként is gyerekek voltak, szinte plátói kapcsolattal. De pont ez az, ami nagyon fontos ebben a szituációban: megbirkózni az ellentmondásos érzésekkel, bűntudattal, egyfolytában azon agyalni, milyen viselkedést várnak tőlünk mások, akik a történtek után semmi mással nem tudják azonosítani a lányt, csak a halott barátjával.

"Kettőnk kapcsolata még mindig ott lógott a levegőben, mint kósza gondolat, de tudtam, hogy soha nem lehet már belőlünk több, mint néhány, aranyba foglalt emlék, meg egy rakás „Mi lett volna, ha?” Így pedig hogy zárhatna le magában az ember bármit is – pláne, ha az idegenek úgy bánnak vele, mint egy odaadó férj özvegyével? Ott ragadtam a gyász utáni, poszttraumás purgatóriumban, mint az asztal aljára nyomott, megkövült rágó."

Ez az életkor egyébként is kritikus a tinédzserek számára az identitásuk megtalálásában, személyiségük alakulásában, képzelhetjük, mennyivel terheltebb ez a folyamat, ha egy ilyen tragédia árnyékolja be mindjárt az elején. A regény mégsem lesz nyomasztó vagy lehangoló, egyrészt, mert Paige nehéz helyzete ellenére is erős lány, másrészt abban a szerencsés helyzetben van, hogy csodás rokonok és barátok veszik körül, akik támogatják a továbblépésben.



A továbblépésre egyébként egész konkrét tervei vannak a lánynak, szeretne újra emberek közé járni, új dolgokat kipróbálni, és végre újra randizni. Kapóra is jön az iskola egyik ügyeletes szépfiúja, Ryan Chase (aki egyébként kedves, normális és megértő, hála érte, hogy nem törvényszerű, hogy aki jóképű, bunkó is legyen), akihez Paige igyekszik minél közelebb kerülni. Ezzel párhuzamosan megismerkedik a fiú unokatestvérével, Maxszel is, aki ráveszi, hogy csatlakozzon az iskola kvízcsapatához. Innentől kezdve az események zajlanak szépen az ifjúsági regények megszokott medrében, hogy aztán sok-sok bizonytalanság, könnyek, nevetés és kalamajka után szépen minden a helyére kerüljön. 

Bár a fentiekből talán úgy tűnhet, hogy egy nem túl bonyolult, lagymatag történetet veszünk a kezünkbe, szó sincs ilyesmiről. Ugyanis ez az a fajta regény, amiben lehet, hogy nincsenek őrületes akciók vagy nem várt fordulatok, mégis annyi szeretet, élet és hitelesség van benne, ami letehetetlenné teszi az egész olvasás során. Nagyon megszerettem a regény szereplőit, és azt, ahogyan példát mutat az emberi kapcsolatokról. Paige nagyon sokat köszönhet három barátnőjének, ha ők nem álltak volna végig mellette, nem lett volna képes feldolgozni a történteket. Az ő barátságuk, mely egymás tsizteletén és feltétel nélküli elfogadásán alapul, példaértékű lehet a felnőttek számára is. Max és Ryan is végtelenül szimpatikus srácok voltak (különösen Max, ő a kockaságával, fura öltözködésével és repülőgép-mániájával örökre a szívembe lopta magát), és jó volt látni, ahogy ebbe az erős baráti szövetségbe ők is beépülnek szép fokozatosan.
"Végeredményben csak kétféle ember létezik: a legjobb barátok, meg a többiek."

A családdal kapcsolatos helyzetek, dilemmák is megjelennek a regényben. Paige szülei elváltak, és bár mindkettejükkel jó a kapcsolata, teljesen kiborul, amikor megtudja, hogy újra randizni kezdtek- méghozzá egymással. Ha hozzátesszük ehhez, hogy imádott nagymamája demenciával küzd, valamint azt is, hogy élete első szerelmét elveszítette, egyáltalán nem meglepő, hogy retteg ettől a kialakult helyzettől, hiszen biztonságérzete nagyon gyenge lábakon áll. Jó volt látni, ahogy mégis lapról lapra egyre érettebben és ügyesebben kezeli a konfliktusait, egyre inkább figyelembe veszi mások szempontjait is, és végre megtalálja önmagát, aki sokkal több, mint "az a lány".

Sokáig tudnám még méltatni ezt a könyvet, mert tényleg egy igazi gyöngyszemnek tartom: egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, könnyed és humoros, mégis nagyon mély és megható. Nagyon-nagyon szeretném, ha minél több ehhez hasonló színvonalú ifjúsági regény jelenne meg, ami a szórakoztatás mellett ilyen értékeket képvisel. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom: tizenéves kortól bárkinek, aki szeretne egy lélekmelengető, bájos és nagyon emberi történetet olvasni.

Nyereményjáték:

Paige álma, hogy forgatókönyvíró legyen, és rengeteg sorozatot néz, amiből sokat tanulhat, így a játék során mi is erre fogunk fókuszálni. Minden állomáson találni fogtok egy híres amerikai sorozatból egy képet és rövid leírást, a feladatotok pedig mindössze annyi lesz, hogy beírjátok a sorozat címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:


Leonard és Sheldon az elméleti fizika nagymesterei, nyugodtan élik unalmas életüket, a való világ történéseiről fogalmuk sincs egészen addig, amíg váratlanul be nem költözik Penny, az új szomszéd, és a két jó barát élete gyökeres fordulatot vesz.



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

02.11. Könyvvilág
02.13. Könyv és más
02.15. Nem félünk a könyvektől

Megjegyzések