A Sasíjász legendája 1. - Hős születik (értékelés és nyereményjáték)


A Blogturné Klub tagjai keleti utazást tettek a nemrég megjelent Hős születik című kötettel, ami a már Kínában rendkívül sikeres és kultikus A sasíjász legendája címet viselő sorozat első része. Sokan egyenesen a “kínai Gyűrűk Uraként” emlegetik Csin Jung fantáziavilágát, így minden BTK tag igazán kíváncsian vette kezébe a kötetet. Ha neked is felcsillant a szemed a fönt emlegetett mű miatt, vagy csak érdekelnek a harcművészeti fantasyk, tarts velünk a turné mind az öt állomásán és nyerj egy saját példányt! 

Kiadó: Szenzár, 2019
Oldalszám: 470 oldal
ISBN: 9789634791065

Fordító: Károlyi-Szalai Eszter

  

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A 12–13. században a dzsürcsi Csin és a kínai Szung birodalom harcban áll. Tomboló Menny Kuo és Vasszívű Jang fogadott testvérek, és szívből gyűlölik az északi, dzsürcsi betolakodókat. Asszonyaik gyermeket várnak, a férfiak pedig megesküsznek, hogy gyermekeik egy életre összetartoznak majd.

Egy, a kormány embereivel vívott harc közben Tomboló Menny Kuo meghal, Vasszívű Jang pedig eltűnik. Kuo fia, Kuo Csing Mongóliába kerül, ahol Dzsingisz kán védőszárnyai alatt cseperedik fel. Kiváló íjász lesz, aki egyszer egy nyílvesszővel két sast is lelő – így lesz a neve Sasíjász. Bosszút akar állni apjáért, és fel akarja szabadítani hazáját a Csin birodalom igája alól. Jang Kang a Szung birodalom katonája, majd árulója lesz. A két fiú, akit szüleik testvéreknek szántak, egymással szemben találja magát.

A Sasíjász legendáját, a „kínai Gyűrűk Urát” eddig több mint 300 millióan olvasták világszerte, a regényciklusból számos mozifilm és tévésorozat készült.

Véleményem:

Mindig izgalmas vállalkozás a miénktől ennyire eltérő kulturális hagyományokkal rendelkező országok irodalmával megismerkedni. Attól, hogy egy szerző, jelen esetben Csin Jung (Louis Cha) hatalmas népszerűségnek örvend hazájában, Kínában, még egyáltalán nem biztos, hogy könyvei a nyugati világ olvasmányain szocializálódott olvasóközönség számára is könnyen befogadhatók és élvezhetők. Nem azért mert rosszabbak, mint amikhez hozzászoktunk, egyszerűen csak mások, így esetleg furcsának hatnak. Nekem is szükségem volt 50-60 oldalra, mire ráéreztem a stílusára, és bele tudtam feledkezni az olvasásba, leginkább a szokatlannak tűnő párbeszédek miatt. Témája azonban egyetemes és örök értékeket képvisel, mint a becsület, hűség, hazafiság, valamint az elnyomás és igazságtalanság elleni küzdelem. Némi nyitottság és kezdeti odafigyelés (különösen a sok számunkra egyformának tűnő név miatt) mellett egy kifejezetten lendületes, olvasmányos és izgalmas élménnyel gazdagodik, aki kezébe veszi A sasíjász legendáját. Ráadásul nem is csak egy regényről van szó, hanem egy egész eposzfolyamról. Jelen könyv ugyanis egy három, egyenként négy kötetből álló sorozat első része.

Mivel műfaját tekintve eléggé eklektikus műről van szó, érdemes alaposabban szemügyre venni, mik a legjellemzőbb vonásai, kiknek tudnám ajánlani. Önmagát vuhsziaként, azaz harcművészeti fantasyként aposztrofálja, ugyanakkor magán visel más olyan regényfajta-jegyeket is, melyek első ránézésre nem összeegyeztethetők egymással. A kor, amiben játszódik a valós múlt, a cselekmény keretét megtörtént történelmi események és folyamatok adják, több jelentős történelmi személyiség is feltűnik a sorok között. Talán ezért is sorolták a moly.hu-n a történelmi regények közé. Ugyanakkor a történet sokszor erősen legenda jellegű (nem véletlen a cím). A szerző nem fukarkodik a fantasztikus, már-már emberfeletti képességekkel rendelkező harcművészekben, olykor elszakad a realitásoktól. Ez nem jellemzője a történelmi regényeknek, még akkor sem, ha történelmi fikcióról van szó. Lehet, hogy csak a kulturális különbségekből ered ez a szkepticizmus, de nem éreztem a regénnyel kapcsolatosan az „akár így is történhetett volna” élményt. A szerző mindezt a későbbi részekben kiegészíti majd egyéb fantasy elemekkel (félig isteni állatokkal, legendás fegyverekkel) is, így azok az olvasók, akik mindenképp a realitás talaján szeretnének maradni csalódhatnak a történetben.



Az történet központjában egy furcsa fogadás áll, mely a taoista Csiu Csu-csi és a Dél Hét Különce néven ismert harcos család között köttetett két szung hazafi még meg nem született gyermeke kapcsán. A győztes az lesz, akinek a tanítványa 18 év múlva a Nyolc Részeg Halhatatlan Kertjében legyőzi a másikat. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egyik fogadó fél sem tudja, hol keresse leendő pártfogoltját. A cselekmény mindvégig rendkívül mozgalmas, hőseink intrikák és árulások közepette keverednek egyik izgalmas kalandból a másikba, mire tanítványok és mesterek egymásra találnak. Mindeközben kellőképpen informatív is, átfogó képet kapunk nemcsak a Csin, és a Szung Birodalom korrupt viszonyairól, de bepillanthatunk a sztyeppén szerveződő, egyre nagyobb hatalmi tényezőt jelentő mongol törzsek mindennapjaiba is. A regény mindemellett számos harcművészeti irányzatot felvonultat. Megismerhetjük a külső és a belső kungfu több stílusát, találkozhatunk a Teljes Valóság Iskolája, a Halhatatlan Felhő szekta, de még az eretneknek számító „kilenc jin csontkéz” mestereivel is. Sajnos nem vagyok valami járatos ezekben a harcművészeti irányzatokban, így nehéz volt elképzelni a küzdelmi jeleneteket. Kíváncsi lennék, hogy nézhet ki a „mérgeskígyó a barlangját keresi” vagy a „lefelé vezesd a csónakot a folyón” mozdulatsor.

A párbeszédek furcsaságát már említettem, ami a keleti kultúrákból fakadó, számunkra mesterkéltnek tűnő udvariassági formulák gyakori használatából adódott. Emellett mindenképpen ki kell emelnem a regény csodaszép, már-már költői nyelvezetét is. Nem bővelkedik ugyan hosszas leíró részekben, azok viszont tele vannak líraisággal. Nagy valószínűséggel a szerző mellett ez leginkább az angol fordítást készítő Anna Holmwoodnak köszönhető, ami a magyar kiadás alapját is képezi. A szöveget több helyen szakítják meg gyönyörű költemények is. Mindezt kiegészíti egyfajta magasztos keleti hangulat, így együtt egyedi és felejthetetlen atmoszférát teremtve a könyvnek.

Nagy rajongója lettem ennek a regénynek, egyértelműen 10/10 pontra értékelem. Remélem nem kell sokáig várni, hogy a folytatások is eljuthassanak a magyar olvasóközönséghez. Köszönöm szépen a Helikon Kiadónak, hogy szárnyuk alá vették ezt a különleges alkotást.

Jehuka

Nyereményjáték:

Mivel a teljes sorozat a harcművészetek körül forog, így a nyereményjáték során is ennél a témánál maradunk. A feladat nem más, mint megnevezni a rafflecopter megfelelő rublikájában a származási országát a megadott harcművészeti irányzatoknak.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Capoeira

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

2019.07.22. - Könyv és más
2019.07.24. - Nem félünk a könyvektől
2019.07.26. - Ambivalentina
2019.07.28. - Spirit Bliss Sárga könyves út
2019.07.30. - Kelly és Lupi olvas

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések