Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy ​és más történetek a peremlétről (értékelés és nyereményjáték)


Karin Tidbeck neve szerencsére már nem ismeretlen a magyar olvasóközönség előtt, Amatka című regénye után ezúttal novelláinak borongós, misztikus világába pillanthatunk bele. Az Agave Könyvek jóvoltából megjelenő Rénszarvas-hegy ​és más történetek a peremlétről című kötet szürreális, nyugtalanító, ugyanakkor végtelenül izgalmas vidékekre és szereplők közé kalauzol minket, ahol lubickolhatunk az urban fantasy, horror, steampunk és weird stílusjegyekben. Tartsatok négy bloggerünkkel az öt állomásból álló turnén, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!


Kiadó: Agave Könyvek, 2019
Oldalszám: 464 oldal
ISBN: 9789634196365
Eredeti cím: Jagannath
Fordító: Ballai Mária, Benkő Ferenc, Bosnyák Edit, Farkas Veronika, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra


A könyvet ITT tudod megrendelni!
Olvass bele!


Fülszöveg:

Egy díjnyertes novelláskötet Svédország legismertebb SFF szerzőjétől, aki méltó örököse Borges, Le Guin és Lovecraft munkásságának.
Egy gyermek egy konzervdobozba születik. Egy telefonközpontos a pokolban találja magát. Három nő valahol az időn túl lebeg. Meseszerű lények kísértenek csendes kis falvakat. Karin Tidbeck, a svéd szerző szürreális világaiban minden lehetséges. A kötetben található történetek nemcsak a hazájában, hanem világszerte meghódították a szépirodalmi sci-fi, a spekulatív fikció és az alternatív fantasy olvasóit, és olyan nagy írókat tudhatnak a rajongóiknak, mint Ann és Jeff VanderMeer, China Miéville vagy a néhai Ursula K. Le Guin.

Véleményem:

Karin Tidbeck annak idején az Amatkával megvett engem kilóra: nem mondom, hogy minden szempontból úgy alakult a történet, ahogy szerettem és vártam volna, de arról meggyőzött, hogy az írónő rendelkezik azzal a fajta látásmóddal, érzékenységgel és közvetítő erővel, ami csak keveseknek adatik meg. Nem volt tehát egyetlen pillanatig sem kérdés, hogy akarom a Rénszarvas-hegyet, legfeljebb amiatt izgultam egy picit, hogy a túlzott elvárásaim miatt csalódás lesz a vége. A kiadó is javasolta az egyik közösségi felületen, amit én is megerősítenék: senki ne csábuljon el az alacsony oldalszám és szellős szerkesztés miatt, és próbálja egyben ledarálni az egészet. El lehet ugyan olvasni egyetlen nap alatt, de szerintem nem érdemes. Ezek a novellák olyanok, mintha egy különleges, ritka bort fogyasztanánk, érdemes apró kortyokban ízlelgetni, hogy fokozatosan táruljanak fel a különböző rétegek és harmóniák. 




"Kiskoromban képes voltam órákon át csak ülni és kibámulni az ablakon. Lehet, hogy egy bizonyos zene, vagy a szürkület, vagy egy bizonyos fényállás miatt. Kavargó érzés feszítette a mellkasomat. Akkor nem tudtam szavakba önteni. Csak tudtam, hogy valami van odakint. Hogy egy repedés keletkezett a világon, és sóvárogva vágytam oda."

Talán kicsit furcsa egy idézettel indítani az értékelésemet, de igazából eléggé kulcsszerepe van abban, hogy mit gondolok erről a kötetről. Amikor először olvastam ezt a bekezdést az egyik novellában, azt hittem, nem látok jól, hiszen Tidbeck-nek sikerült pontosan megfogalmaznia azt az érzést, ami egész életemben végigkísért. Nyilván nem vagyok ezzel egyedül, és pont ezért gondolom, hogy mindenki, aki szintén átélte már ezt a nehezen megfogható, egyszerre sajgó és felemelő hangulatot, rendelkezik a belépőkártyával az írónő világába. Ezek a novellák az alkonyat birodalmában születtek, eső- és avarillatúak, képlékenyek és cseppfolyósak, és képesek átvezetni minket olyan világokba, amiket egyszerre vágyunk és félünk. Bár a könyv maga tényleg elég vékonyka, mégis elég súlyos benne a tartalom és a mondanivaló, hogy ne sorolhassuk a könnyed és felületes olvasmányok közé.

A kötet összesen tizenhárom novellát tartalmaz, melyekkel kapcsolatban közös vonásként talán csak a bizarr, különös témaválasztást és a borús atmoszférát tudnám kiemelni. Ezen belül témájukban és főbb stílusjegyeiben is eléggé eltérő darabokat kapunk, volt, ami különösen megfogott, volt, ami kevésbé, de tény, hogy mindegyik ébresztett bennem valamiféle gondolatot vagy érzést. Olvashatunk a férfiról, aki őrült szerelmet érez egy léghajó iránt, egy lányról, aki bármennyire szeretne, képtelen meghalni, vagy a nőről, akit álmaiban titokzatos idegenek látogatnak meg a kihalt üdülőfaluban. Aztán persze akadnak bőven mitologikus lények, matrónák, dzsinn, bádogdobozban nevelkedett gyermek és testetlen/névtelen erők, akik még akkor is jelen vannak minden oldalon, ha éppen nem tudjuk definiálni őket. Sajnos nem vagyok a különféle zsánerek és műfajok elméleti szakértője, így nem tudok azzal kapcsolatban korrekt elemzésbe bocsátkozni, hogy mennyire volt mindez horror, steampunk, sci-fi vagy weird, az mindenesetre biztos, hogy rengeteg stílusirányzat és "iskola" keveredik ezekben a sorokban. A végeredmény pedig mindenképpen működik, legalábbis akkor, ha az olvasó hozzám hasonlóan az olyan történeteket kedveli, amik kimozdítanak a komfortzónából, és ha nem is tudjuk jól megfogalmazni, mégis úgy érezzük, pontosan értjük, miről akarnak szólni. 



A személyes kedvenceim a Rebecka, a Brita üdülőfaluja és a címadó Rénszarvas-hegy voltak, talán azért, mert ezek képviselték legtisztábban azt a melankolikus, szürkületi hangulatot, amiben annyira szeretek alámerülni. Képtelenség és talán értelmetlen is volna tételesen felsorolni, melyik novella miről szól, egyrészt, mert sok esetben odalenne a történetek hatása, másrészt pedig, mert egyáltalán nem biztos, hogy minden olvasó számára ugyanazt jelentik. Az mindenesetre biztos, hogy ha realitásra számítunk, akkor nem ez lesz a mi könyvünk, ugyanis itt minden furcsaság és bizarr dolog megtörténik, ami csak megtörténhet, és sosem tudhatjuk biztosan, mikor lépjük át éppen a valóság határát. Sokszor éreztem olvasás közben, hogy jó lenne sokkal jobban ismerni a skandináv mitológiát és folklórt, mert ha nem is szóltak direktben az azt benépesítő alakokról a történetek, azért biztos vagyok benne, hogy erősen hatottak a novellákra és a kötet egészére. 

Nálam hozzáértőbb olvasók biztos jobban ki fognak térni a gyűjtemény gyengeségeire is, én legfeljebb azt tudnám felhozni, hogy nem minden novella váltott ki azonos fokú érdeklődést belőlem, de azt hiszem, ez óhatatlanul együtt jár ezzel a műfajjal. Szerencsére a csúcspontok és az ütős történetek bőven túlsúlyban voltak ahhoz, hogy azt mondhassam, érdemes kézbe venni, különösen akkor, ha szeretünk abban a szürreális peremlétben tartózkodni, ahol a tér és az idő elvesztik megfoghatóságukat, és amelyek képesek tükröt tartani elénk. Az pedig már csak rajtunk múlik, hogy milyen mélyen merünk belenézni ebbe a tükörbe.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a bizarr, szürreális, elvont, mégis befogadható történeteket, a skandináv hangulatot és a misztikus novellákat.

Nyereményjáték:

Csak hogy a műfaj keretein belül maradjunk, aktuális nyereményjátékunkon olyan novelláskötetek után nyomozunk, melyeket szintén jó szívvel ajánlunk olvasásra. Minden állomáson találtok 3 novellacímet, amik alapján ki kell derítenetek, mely kötetekről van szó, és azok szerzőjét és címét beírni a rafflecopter doboz megfelelő helyére. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Megint világvége; Idegen részek; Babahús

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

08.07.- Könyv és más
08.09.- Nem félünk a könyvektől!
08.11.- Spirit Bliss Sárga könyves út
08.13.- A Szofisztikált Macska
08.15.- Nem félünk a könyvektől! (EXTRA)

Megjegyzések