A kis lord (értékelés és nyereményjáték)

 

A titkos kert szerzőjének közkedvelt könyve, A kis lord most szemet gyönyörködtető kiadásban látta meg a napvilágot a Manó Könyvek gondozásában. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg a történetet és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.



Kiadó: Manó Könyvek, 2021
Oldalszám: 240 oldal
ISBN: 9789634039273
Eredeti cím: Little Lord Fauntleroy
Fordító: Kopácsy Margit


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A hétéves, amerikai Cedric Errol, szegény, özvegy édesanyjának és egész környezetének kényeztetett kedvence, vígan éli a maga gyerekéletét. Ám egy szép napon nem várt fordulatot vesz az élete: angliai sosem látott nagyapja, Dorincourt grófja, magához veszi egyetlen örökösét, Cedricet.
Az önző, rideg nagyurat első látásra leveszi a lábáról a bájos, bizalomteli kisfiú – a gróf féltékenyen megpróbálja elválasztani imádott anyjától a gyereket.
F. H. Burnett múlt századi amerikai írónő immár klasszikusnak számító regénye sok bonyodalom után a három ember egymásra találásával ér véget.

Véleményem:

Nagyon szeretem Frances Hodgson Burnett könyveit, A titkos kert volt gyerekkorom egyik legkedvesebb története (igaz, először az 1993-as filmet láttam, és a regényt csak később olvastam el), majd később A kis lord is nagyon belopta magát a szívembe. Amikor megláttam, hogy ez a kötet is gyönyörűséges, új kiadást kap a Manó Könyvektől, egyből tudtam, hogy szeretném újraolvasni, a mostani nehéz időszakban úgy éreztem, szüksége van a lelkemnek valami egyszerű, ártatlan szépségre, amivel kicsit kizökkenthetek a hétköznapok valóságából. Most, évekkel később sem kellett csalódnom, ugyanis ez a történet még mindig varázslatos és tündéri, olyan, ami képes reményt önteni az ember szívébe, amikor mindent borúsabban lát a kelleténél. 

A regény főhőse egy hétéves fiúcska, Cedric, aki Amerikában él szerető édesanyjával. Édesapját sajnos elvesztette, de így is nagy szeretetben és boldogságban nevelkedik, ráadásul a természete sem mindennapi. Cedric ugyanis amellett, hogy gyönyörű gyermek, végtelenül nyitott, barátságos és jószívű, mindenkihez van egy-két jó szava, és nagyon könnyen köt barátságot gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Egy nap aztán különös fordulat következik be a kislegény életében. Váratlanul felbukkan náluk egy ügyvéd, akitől megtudja, hogy Angliában él egy nagypapája, aki igazi gróf, és mivel mindhárom fia meghalt, Cedric a cím és a vagyon örököse, így immáron Fauntleroy lordként oda kell költöznie Dorincourt grófjához. Bár a kedves fiúcska igen meglepődik, örömmel és nyitottan vág bele az új kalandba, és mit sem sejt arról, hogy a háttérben milyen családi sérelmek állnak, vagy hogy nagypapája milyen ember is valójában. 


Az igazság ugyanis az, hogy Dorincourt grófja rideg, önző és utálatos férfi, aki annak idején örökre összeveszett legkisebb fiával, Cedric édesapjával, amikor az egy amerikai nőt vett feleségül. Még az sem olvasztotta meg hideg szívét, hogy egyébként éppen ez a fia volt az egyetlen jóravaló gyermeke, a két nagyobbik fivér igazi semmirekellőként élt. Most utolsó reménysége, hogy a kis Cedricből méltó örököst faragjon, bár előre tele van előítéletekkel amiatt, hogy unokáját egy (téves feltételezése szerint) pénzsóvár és közönséges amerikai nő nevelte fel, és feltett szándéka, hogy kettejüket szétválasztja egymástól és a fiút a saját képére formálja, megvesztegeti a mesés vagyonnal. Csupán azzal nem számol, hogy Cedric személyében egy olyan őszinte, bájos, érdeklődő és hűséges gyermeket fog megismerni, aki mindenkire azonnal hatással van, akivel csak megismerkedik, és aki talán még az ő makacs, undok jellemét is át tudja formálni. 

A cselekmény nagy része már Angliában játszódik, végigkövethetjük a kis Cedric megismerkedését nagyapjával és a később együtt töltött idejüket is. A történetnek az ad részben humoros, részben megható töltetet, hogy a kis lord semmit sem tud nagyapja valódi természetéről. Szintén jólelkű édesanyja ugyanis elhallgatja előle, hogy a gróf milyen mostohán bánt vele, és engedi, hogy Cedric maga formáljon véleményt nagypapájáról. Természetesen a történet esszenciáját az ő kapcsolatuk fogja adni, illetve az a folyamat, amely során az ártatlan gyermeki lélek képes még a legfagyosabb szívet is felmelegíteni (ez a téma egyébként Burnett más regényében is megjelenik és nagyon szépen működik). Ráadásként pedig még egy kis csavart és izgalmat is kapunk a könyv végére, így a korábban egyébként nem annyira akciódús cselekmény is felpörög kicsit. 

A kis lord egy igazi klasszikus, ami az eredeti, 1886-os megjelenés ellenére a mai emberek számára is sok-sok tanulsággal szolgál. Cedric személye emlékeztet minket arra, hogy miért érdemes másokhoz kedvességgel, nyitott szívvel és bizalommal fordulni, én pedig hiszem, hogy sokkal jobb hely lenne a világ, ha ez mindenkinek sikerülne. A stílusa, nyelvezete élvezetes és magával ragadó, még olyankor is öröm elmerülni benne, amikor éppen nem történik semmi különös, nekem mindenesetre nagyon jól esett Cedric szemén keresztül látni kicsit a világot. Bár eredetileg ifjúsági regény, szerintem felnőttek számára is nagyszerű olvasmány, mert a sok szépség és megható gondolat mellett jócskán akad benne finom humor is. Én nagyon örülök, hogy újra a kezembe vettem, és most azt hiszem, A titkos kertből is repetázni fogok. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? 10 éves kortól mindenkinek, aki szeretne megismerni egy igazán különleges fiatalembert, miközben a 19. századi Anglia szolgáltatja a hátteret.

Nyereményjáték:

Frances Hodgson Burnett könyvei az ifjúsági irodalom meghatározó részei voltak, művei a mai napig óriási népszerűségnek örvendenek. Ebben a játékban olyan könyvekből hoztunk idézeteket, melyek az 1900-as években, vagy még annál is korábban íródtak, de népszerűségük a mai napig vitathatatlan. Nincsen más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik műre gondoltunk.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
“Ez sem stimmel. Valaki csak van bent, ha egyszer azt mondta, hogy senki. Senki nem mondhatja azt, hogy senki, anélkül hogy valaki lenne. Aki senkit mond, annak valakinek lennie kell.”
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.20.: Utószó
03.22.: Csak olvass!
03.24.: Könyv és más
03.26.: Readinspo


Megjegyzések