Móra Kiadó baba-mama blogturné - Állatszálloda, Kisvakond utazik, Tíz színes pici paca, Vuk és Karak - Kirakóskönyv (értékelés és nyereményjáték)

 

Turnénk során a Móra Kiadó kiadványaival ismerkedhetünk meg közelebbről, a babavárástól kezdve, a születésen át, a legkisebbeknek készült foglalkoztatókig. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott három babás könyvcsomag egyikét!



Kiadó: Móra, 2016
Oldalszám: 10 oldal
ISBN: 9789634154846
Illusztrálta: Réber László


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    
Fülszöveg:

Színes lapozó gyermekeknek Réber László rajzaival.

Véleményem:

Gyerekkoromban nagyon szerettem a vastagabb papírra nyomtatott lapozgatókat és leporellókat, így kellemes nosztalgiával vettem a kezembe Sebők Éva verses meséjét, az Állatszállodát. Bár a kötet eredetileg 1980-ban jelent meg, én nem ismertem korábbról, de nagyon megtetszett a témája és Réber László humoros, figyelemfelkeltő állatos rajzai. 


A kötet a legkisebb korosztályt szólítja meg, én olyan 2-5 év közé lőném be az elsődleges célközönséget, bár a képeket már az ennél kisebb gyerekek is bátran nézegethetik. A rövid kis mese egy szállodában játszódik, ahol különféle állatok sürögnek-forognak-pihennek, és mindegyikükhöz kapcsolódik egy-egy humoros versszak. A verses feldolgozásokat, meséket egyébként is szeretem, mert amellett, hogy kellemes ritmust adnak az olvasottaknak, fejlesztő hatással vannak a gyerekekre is, ráadásul, ha nem is olyan bravúros módon, mint egy Romhányi-versnél, de itt is szerepe van a humornak. Nekem nagyon tetszett, hogy a képeken sok retro-elem megjelenik, például régebbi konyhai felszerelések vagy éppen a tárcsás telefon, így felnőttként is jó élmény volt végiglapozni a kis könyvet. A képek pedig eléggé részletesek ahhoz, hogy mindig felfedezzünk rajtuk valami érdekességet vagy újdonságot, ráadásul sok olyan állat jelenik meg a lapokon, amikkel más mesékben ritkábban találkoznak a gyerekek (pl. kenguru, kobra, teve). 


Összességében tetszett, bár a rövidke terjedelem miatt tényleg inkább a kisebb gyerekeknek ajánlott, mi elolvastuk azért otthon az ötévessel, akinek tetszett, de szóvá tette, milyen hamar vége lett. Még szerencse, hogy rögtön utána elővehettük a következő könyvet.:)


Kiadó: Móra, 2020
Oldalszám: 12 oldal
ISBN: 9789631195811
Fordította: Balázs Andrea, Kántor Zsolt
Illusztrálta: Zdeněk Miler


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

Kalandra fel! Útnak indul a kisvakond, utazik földön, vízen, levegőben.
A lapozó különlegessége a bársonyos tapintású vakond figura. Simogasd meg!

Véleményem:

A Kisvakond utazik szintén egy, a kisebb korosztálynak szóló lapozgatós könyv, azonban rendelkezik némi extrával is. Nevezetesen, hogy a Kisvakond figurája puha, simogatható anyagból készült minden oldalon, így egy plusz élményt nyújt a legkisebbeknek a meseolvasáson kívül. Zdeněk Miler kedves figuráját nagyon szeretem, így örömmel vettem kézbe a 12 oldalas könyvecskét. 


Az egész oldalas képek alatt rövid kis szövegeket találunk, melyek rímekbe szedve mesélik el a történéseket. A középpontban az utazás áll, az oldalakon láthatjuk, ahogy kedvenc vakondunk földön, vízen és levegőben közlekedik különféle eszközökkel, így a piciknek bővíthetjük a járművekkel kapcsolatos szókincsét. Annak ellenére, hogy ezt a könyvet is inkább 2-3 éveseknek ajánlanám, nálunk az ötéves is élvezte, nagyon tetszett neki, hogy minden oldalon meg lehet simogatni a Kisvakondot. Összességében tehát elégedett vagyok, a képek és a versikék is aranyosak, szerethetőek, ideálisak egy könnyed esti meséléshez.





Kiadó: Móra, 2016
Oldalszám: 48 oldal
ISBN: 9789634152040
Illusztrálta: Amandine Notaert


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

Elképzelted már, hányféle kép készülhet az ujjaiddal festett tíz pici pacából? Ha igen, neked való ez a könyv. Számos fogást tanulhatsz belőle, hogyan találj ki, tervezz, rajzolj, fess szép képeket az ujjaiddal. Akár egyedül, akár barátokkal játszol, hagyd, hogy szabadon szárnyaljon képzeleted!

Véleményem:

Nagyon kíváncsian vártam ezt a könyvet, szeretem a különféle kreatív ötletekkel foglalkozó kiadványokat. A Tíz színes pici paca az ujjfestés világába kalauzol bennünket, és rengeteg tippet tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan készíthetünk mókás festményeket az ujjaink segítségével. 


Személy szerint nagyon érdekel a művészettel nevelés és a különböző festészeti technikák fejlesztő szerepe. A saját kezünk, ujjaink használata több szempontból is más, mint az eszközökkel való alkotás: így közvetlenebb kapcsolatba lépünk az anyagokkal, a papírral, fejlődik a testséma, finommotorika. Ennek a könyvnek köszönhetően pedig belép a képzelőerő és kreativitás szerepe is, hiszen lényege, hogy a színes ujjlenyomatokat hogyan tudjuk úgy továbbfejleszteni, hogy különböző figurákat vagy állatokat kapjunk végeredményül. 

A kötetben összesen 65 ötlet szerepel, az egyszerűbbektől a bonyolultabbak felé, de közös bennük, hogy mindegyik egy kis pacával, ujj- vagy kézlenyomattal kezdődik, amit tovább rajzolhatunk filctollal. Nagyon tetszik, hogy a könyvben találunk egy csomó színes oldalt arra, hogy ott készítsük el alkotásainkat, bár bevallom, erre engem nem venne rá a lélek, inkább külön papírra dolgoztunk. 


Be is mutatnám az első próbálkozásaink eredményét. A párommal és a kislányával szépen összeültünk, és több ötletet is kipróbáltunk a kötetből. Elsőként a tenger mélyére úsztunk, halakat, medúzákat, sellőket készítettünk. Ezt követte a személyes kedvencem, a "mancs-szörny": ennél az ötletnél az egész tenyerünket be kell festenünk (ami nagyon tetszett a gyerkőcnek, és bevallom, nekem is), majd a fordított tenyérnyomunkat kiegészíthetjük egy kedves kis szörnyecskévé. A képen látható a végeredmény.:)


Összességében nagyon tetszik ez a kötet, tényleg nagyon jópofa ötletek vannak benne, és jó kiindulópontot jelentenek bárkinek, aki szeretne belevágni valamilyen kreatív alkotó tevékenységbe, de nem tudja, hogyan lásson neki. A könyv szép, igényes kivitelezésű, az illusztrációk színesek és vidámak, öröm kézbe venni és a segítségével elkészíteni a mókás alkotásokat. Biztos, hogy nem most vettük elő utoljára!



Kiadó: Móra, 2018
Oldalszám: 10 oldal
ISBN: 9789634154853
Illusztrálta: Máli Csaba


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vukot, a szertelen rókakölyköt a bölcs Karak neveli fel: megismerteti őt az erdő állataival, megtanítja vadászni és tájékozódni, és megmutatja neki, hol lakik a simabőrű ember. Vukból talpraesett felnőtt róka lesz, aki sosem felejti el, mennyit köszönhet öreg mesterének.
A könyvben 5 kirakó található, amelyek összeállítását keret és háttérkép is segíti. Csak egy kis ügyesség kell, és a kirakós darabjaiból összeáll Vuk és Karak története!

Véleményem:

Végül, de nem utolsó sorban egy másik gyerekkori kedvencem, Vuk is szerepet kapott a legutóbbi olvasmányaim között, még akkor is, ha ez nem egy hagyományos könyv. Vuk és Karak Kirakóskönyvében ugyanis a rövid mese mellett összesen 5 puzzle-t találunk (6x4 darabosak), melyek a kötet illusztrációját is adják. A nagyméretű darabkáknak köszönhetően már az ovis gyerekek is megbirkózhatnak a kirakással. Külön pozitívum, hogy a darabok alatt megtalálható az eredeti kép is, ez hatalmas mankót jelent olyan gyerekeknek, akik még csak most ismerkednek a kirakózással. 


Az egyetlen dolog, ami miatt a picik mégis nehéz helyzetbe kerülnek, az a kirakós darabjainak nagyon feszülős passzolása, bevallom, volt olyan darabka, amit én is csak nehezen bírtam bepasszírozni a többi közé. Persze ez a feszes illeszkedés kell ahhoz, hogy a kirakós részei ne potyogjanak ki a könyvből, de egy kicsi gyerek önállóan azért biztosan nem tudja az egészet kiszedni és visszatenni. Ezt az apróságot leszámítva viszont elégedett vagyok, a gyerkőc otthon egymás után 2 kirakót is hajlandó volt kirakni, pedig eddig nem különösebben rajongott értük. 


Maga a történet, ami a kirakók mellett olvasható, a Vuk igen leegyszerűsített és lerövidített változata. Úgy gondolom, itt az alkotók számára sem az volt az elsődleges szempont, hogy a szöveg nagyon kiemelkedő legyen, hiszen úgyis a képek kirakásán és nézegetésén van a hangsúly. Masszív, igényes és strapabírónak tűnő darab, így bízom benne, hogy még sok alkalommal tudjuk elővenni és játszani vele.




Nyereményjáték:

Játékunk során az állomásokon olyan híres mesehősökkkel találkozhattok, akikkel a Móra Kiadó kínálatában ismerkedhettek meg. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található karakter vagy rajzfilm nevét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagok egyikét.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.22. - Csak olvass! : Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú!, Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány! 
02.24.  - Könyv és más: Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú!, Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!
02.26. - Veronika’s Reader Feeder: Megérkeztem! Életem első három éve - babanapló, Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz?, Babageometria -Ritmusok
02.28. - Könyv és más: Megérkeztem! Életem első három éve - babanapló, Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz?
03.02. - Csak olvass!: Megérkeztem! Életem első három éve - babanapló, Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz?,  Babageometria -Ritmusok, 
03.04. - Könyv és más:  Állatszálloda, Kisvakond utazik, Tíz színes pici paca, Vuk és Karak - Kirakóskönyv
03.06. - Csak olvass!: Kisvakond utazik, Kisvakond játszik, Vuk és Karak - Kirakóskönyv
03.08.- Veronika’s Reader Feeder: Indulás! Buszozzunk!, J. Kovács Judit: Kerekítő évkerék Dalok - mondókák - jeles napok - játékok, Kisvakond utazik, Vuk és Karak - Kirakóskönyv

Megjegyzések