Mocsok ​műanyag és számtalan szemét (értékelés és nyereményjáték)

 

A Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg a Mocsok ​műanyag és számtalan szemét könyv, amely a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet, ezúttal a fiatalabb korosztályt megcélozva. A könyv könnyedén segít eligazodni a környezetvédelem témájában, fontos információkkal, illusztrációkkal és hasznos tanácsokkal látja el az olvasót. Ha szeretnétek többet megtudni a könyvről, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.



Kiadó: Kolibri, 2021
Oldalszám: 64 oldal
ISBN: 9789634377085
Eredeti cím: Drastic Plastic & Troublesome Trash
Fordító: Bús Réka Teodóra


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egyre több a bolygónkat károsító szemét.

Mi történik azzal, amit a szemetesbe dobsz? Hová tűnnek, és milyen hatással vannak a körülötted lévő világra?
Ez a könyv megválaszolja kérdéseidet, valamint tele van hasznos tanácsokkal és tippekkel, melyek segítenek csökkenteni a felhalmozott szemetet és újrahasználni az üveget, műanyagot, papírt és fémet. Gyűjts ötleteket, ha szívesen készítenél új dolgokat a kidobásra szánt anyagokból, és tudd meg, hogyan hasznosítják újra ezeket!
Mire vársz még?
Vedd kezedbe ezt a könyvet, és lépj fel a számtalan szeméttel szemben!

Véleményem:

Korábban már írtam arról, hogy mennyire fontos dolognak tartom, hogy a környezettudatos szemlélet és a természet védelme kiemelt témaként jelenjen meg a gyermek- és ifjúsági könyvekben, ismeretterjesztő kötetekben. Bár vitathatatlanul nekünk, felnőtteknek a legnagyobb a felelősségünk, ebbe a felelősségbe beletartozik az is, hogy megtanítjuk a fiatalabb nemzedéknek, hogyan óvhatják meg a bolygót, és példát mutatunk nekik a fenntarthatósággal kapcsolatban. Nagyon megörültem a Kolibri Kiadó újdonságának, mint minden hasonló kötetre a témában, erre is azonnal szerettem volna lecsapni, nem csak azért, hogy én magam új ismeretekhez jussak, hanem azért is, hogy ezeket megoszthassam a gyerekekkel, akikkel foglalkozom. Lássuk tehát, mit tud a Mocsok ​műanyag és számtalan szemét című kötet!


A könyv középpontjában a különböző szemétfajták állnak, illetve az előállításukkal, feldolgozásukkal és újrahasznosításukkal kapcsolatos információk. A legfontosabb anyagok között szerepel a műanyag, az üveg, a papír, a fém, a textil, illetve a különböző élelmiszerek. Az egyes fejezeteknél először arról olvashatunk, hogy az adott anyagokat hogyan készítik, állítják elő, illetve később hogyan hasznosítják újra, miután bekerültek a szelektív hulladékgyűjtőbe. Nagyon tetszett, hogy ezek a magyarázatok és kísérőábrák abszolút érthetőek voltak, ugyanakkor fontos tényeket közvetítettek a károsanyag-kibocsátással vagy az energiafelhasználással kapcsolatban. Nekem felnőttként is nagy segítség, ha az ilyesmiről érthetően olvashatok, és úgy gondolom, a könyv alapján egy gyerek is nagyszerűen átláthatja, hogy melyik anyag milyen áron kerül forgalomba majd hasznosul újra. 


Az anyagokhoz kapcsolódóan minden fejezetben olvashatunk hasznos tippeket is, elsősorban arra vonatkozóan, hogy amit csak lehet, próbáljunk otthon újrahasznosítani, mielőtt úgy döntünk, hulladékként kell végeznie. Ezeknek az ötleteknek a nagy része nem volt ismeretlen a számomra, de jó emlékeztetők voltak arra, hogy mi is egy csomó dolgot elkészíthetünk itthon közösen a gyerkőccel a feleslegessé vált papír, műanyag és egyéb anyagokból. A fejezetek végén minden esetben találunk néhány kis emlékeztető  tesztkérdést, az ezekhez kapcsolódó válaszokat pedig a kötet végén ellenőrizhetjük. 

Nekem nagyon tetszett az a szemlélet, amit a könyv képvisel, nevezetesen, hogy igyekezzünk megbecsülni a minket körülvevő tárgyakat, és csak olyan dolgokat és olyan mennyiségben szerezzünk be, amire feltétlenül szükségünk van. Örültem, hogy egy külön fejezetet szenteltek a szerzők az ételmaradékoknak, hiszen talán az egyik legelkeserítőbb dolog a világon, hogy amellett, hogy sokan nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz, a fejlett országokban tonnaszám dobjuk ki az ételt. A témák között megjelennek manapság felkapottabb környezetvédelmi kérdések is, mint például a pálmaolaj problematikája vagy a húsevés csökkentésének előnyös volta. A könyvben akadt néhány olyan információ, ami számomra is teljesen újszerű volt és aminek szeretnék mindenképpen utánanézni, ilyen volt például, hogy a szarvasmarhák metán-kibocsátását milyen mértékben lehetne hínár tartalmú étrenddel csökkenteni. 


A könyv végén találunk egy hasznos kis szójegyzéket a témához kapcsolódó legfontosabb fogalmakkal, illetve itt találjuk a tudástesztek megoldásait is. A kötet maga egyébként nem túlságosan hosszú, mindössze 64 oldal, igényes kivitelezésű, tele nagyon szemléletes illusztrációkkal és képekkel. A célközönséget tekintve én úgy gondolom, hogy iskoláskorú gyerkőcökkel már nyugodtan elkezdhetjük közösen olvasni, az pedig még jobb, ha nem csupán olvasunk, hanem utána meg is nézzük a saját otthonunkban, mit tehetünk mi magunk annak érdekében, hogy kevesebb szemetet termeljünk, amit pedig muszáj, azt a megfelelő módon, szelektíven gyűjtsük. Nekem nagyon tetszett a nyelvezete és a stílusa, könnyen érthető, emészthető, mégis tele van csupa hasznos információval és meghökkentő adattal, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes lehet. Nálunk biztos, hogy többször elő fog még kerülni, emellett jó szívvel ajánlom környezettudatosságra törekvő szülőknek, pedagógusoknak is.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Minden családnak, ahol fontosnak tartják, hogy a gyerekek minél előbb megismerkedjenek a környezetvédelem és fenntarthatóság fontosságával.

Nyereményjáték:

A mostani játék során minden állomáson egy, a környezetvédelemmel kapcsolatos fogalommagyarázatot fogtok találni, a feladat pedig az lesz, hogy kitaláljátok a fogalmat, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Olyan gázok, amelyek elnyelik és visszasugározzák az infravörös sugárzást a Föld felszínére: szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid és az ózon. Ezek a gázok jelentős mértékben befolyásolják a Föld hőmérsékletét, növelik az átlaghőmérsékletét.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.19. Könyv és más
03.21. Olvasónapló

Megjegyzések