Szép ​sötét Vanessám (értékelés és nyereményjáték)

 


A Szép sötét Vanessám hatalmas sikereket ért el külföldön, és ez nem véletlen. A Libri Könyvkiadó jóvoltából már a magyar olvasók is megismerkedhetnek Vanessa történetével, ráadásul ha a turné során velünk tartotok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!



Kiadó: Libri, 2021
Oldalszám: 456 oldal
ISBN: 9789633557006
Eredeti cím: My Dark Vanessa
Fordító: Borbély Judit Bernadett


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az okos és ambiciózus, mindössze tizenöt éves Vanessa Wye viszonyba bonyolódik nála huszonhét évvel idősebb, karizmatikus irodalomtanárával, Jacob Strane-nel. Tizenhét évvel később egyre több, a hatalmával és a tekintélyével visszaélő férfi ellen indul eljárás, és váratlanul Strane-t is szexuális zaklatással vádolja meg egy volt tanítványa, aki Vanessához fordul segítségért.

Vanessa lehetetlen választással szembesül: hallgasson, hiszen hajdani kamasz énje önként vállalta ezt a kapcsolatot, vagy értékelje újra a múlt eseményeit?

Hogyan hagyhatná cserben az első szerelmét, aki alapvető hatást gyakorolt az egész életére? Lehetséges lenne, hogy a férfi, akit tinédzserként szeretett, egyszerűen csak manipulálta őt? De hogyan lehetne ő áldozat, ha semmire sem kényszerítették? Egyáltalán mi az igazság, és mi történt valójában az iskolában?

Véleményem:

Amikor először megpillantottam Kate Elizabeth Russell regényének borítóját és címét, ment is a kívánságlistámra, bár bevallom, ezek alapján először azt hittem, egy női pszicho-thrillerről lesz szó. Amikor nem sokkal később a fülszöveget is elolvastam, rájöttem, hogy ennél kicsit több/más a helyzet, hiszen a Szép ​sötét Vanessám középpontjában alapvetően egy titkos és bűnös kapcsolat áll. Kíváncsian vártam, hogy a történetben vajon inkább a lélektani oldal fog-e dominálni, vagy valóban lesz thrillereket idéző aspektusa is a regénynek, így bár egyáltalán nem mondanám egy könnyen emészthető darabnak, gyorsan haladtam vele, mert nagyon szerettem volna megtudni, hová fut majd ki az egész.

Történetünk több idősíkon játszódik. Az egyikben - amit nevezhetünk jelennek - megismerjük Vanessát, a harmincas évei elején járó nőt, aki éppen nemrég értesült arról, hogy volt irodalomtanárát többen is megvádolták szexuális zaklatással. Bár Vanessa nagyon is érintett Jacob Strane-nel kapcsolatban, az eset ellentmondásos érzéseket vált ki belőle, azt pedig, hogy miért, a múltban játszódó fejezetekből értjük meg, melyekben visszaröppenünk a nő tizenöt éves korában játszódó eseményekhez. Vanessa sokáig rágja szülei fülét, míg végre engedik, hogy ösztöndíjasként egy neves bentlakásos magániskolába, a Browick-ba kezdjen járni. Amikor bekapcsolódunk a múlt ezen szálába, éppen a második évét kezdi az intézményben, elég magányosan, miután az előző tanév végén menthetetlenül összeveszett akkori legjobb barátnőjével. Vanessa bizonyos szempontból érettebb a koránál, nem foglalkoztatják úgy a tinikre jellemző tevékenységek, ellenben kedveli a költészetet, maga is szívesen ír, és szeret elmerülni magányos, kicsit sötét világában. Ebben a kiszolgáltatott állapotában ismeri meg az iskola egyik tanárát, a lánynál majdnem harminc évvel idősebb Strane-t, akitől hamar megkapja azt a kitüntető figyelmet, amire régóta vágyik. A kezdeti ártatlannak tűnő beszélgetésekből és különórákból fokozatosan viszony alakul ki, mi pedig patikapontos bepillantást nyerhetünk abba, ahogyan egy felnőtt férfi változatos módon manipulál egy gyereklányt, illetve abba is, hogy ez a kapcsolat hogyan torzítja el alapjaiban egy fejlődő, érzékeny kamaszlány személyiségét és kötődési mintázatait. 


Az írónő egyetlen pillanatra sem engedi, hogy egy kicsit is romantikusnak vagy regényesnek lássuk ezt a kapcsolatot. Az olvasó számára a kezdetektől világos, hogy Strane mi is valójában, én legalábbis minden egyes mondatát és megnyilvánulását rendkívül taszítónak, dühítőnek és gyomorforgatónak éreztem. Ugyanakkor Russell zseniálisan mutatja meg, hogy egy, az átlagnál intelligensebb és érzékenyebb, picit koravén kamaszlánynak, aki a kortársaitól és a szüleitől alig kap figyelmet, mennyit jelenthet egy felnőtt férfi érdeklődése, és hogyan láthatja az erőszak és zaklatás különböző formáit rajongásnak, gondoskodásnak és szeretetnek. Persze Strane karaktere nem fekete-fehér, hiszen ha nem lennének gyengéd és kedves megnyilvánulásai, akkor nem is tudná az irányítása alatt tartani a tehetséges fiatal lányt, de ettől függetlenül felnőtt fejjel nézve nyilvánvaló, hogy egészségtelen és beteges a Vanessához való viszonyulása. A regény nagy hangsúlyt fektet arra, hogy egy ilyen kapcsolatból eredő trauma milyen hatással lehet egy lány későbbi életére, a jelenben játszódó fejezetekben és egyéb visszaemlékezésekben jól látjuk, hogy ez hogyan nyilvánult meg Vanessa későbbi életében. 

Annak ellenére, hogy a regény nem a szó szoros értelmében vett krimi vagy thriller, a feszültség az első oldaltól az utolsóig fennmarad. Strane azután is erős befolyással van Vanessára, hogy már felnőtt nő és évek óta nem az iskola diákja, mi pedig őrült módon drukkolunk azért, hogy végre képes legyen elszakítani ennek a beteges kapcsolatnak a kötelékeit és megtalálni azt a segítséget, amivel tovább tud lépni. A drámai hangvételhez és elgondolkodtató részekhez járul hozzá az is, hogy a regény számtalan ponton nekünk szegezi a kérdést, hogy kinek és hol kezdődik a felelőssége egy ilyen ügyben. Legyen szó a látszólag gondoskodó, de valódi odafigyelést nem nyújtó szülőkről, a pletykákat szőnyeg alá söprő, makulátlan hírű elitiskoláról vagy a társadalom egészéről, egy ilyen eset nem légüres térben történik meg, így minimum továbbgondolásra érdemes, hogy ki mit tehet annak érdekében, hogy a világon minél kevesebb Vanessa legyen. 

Összességében szerintem ez egy nagyon fontos regény, ami tűpontos krónikát ad egy efebofílián alapuló kapcsolatról, annak lélektani hátteréről és lehetséges következményeiről. Képet kaphatunk arról, hogy a manipuláció különféle eszközeivel hogyan lehet akár éveken, évtizedeken át sakkban tartani egy másik embert, ráadásul oly módon, hogy még neki legyen bűntudata azzal kapcsolatban, ahogyan érez (és a tanulságokat akár másfajta kapcsolatokra is kiterjeszthetjük, hiszen ilyen egyenlőtlen erőviszonyokon alapuló dinamika felnőttek közötti párkapcsolatokban vagy szülő-gyerek viszonyban is kialakulhat). Bár ez az írónő első regénye, szívből remélem, hogy nem az utolsó, mert akit ilyen témák foglalkoztatnak és ekkora felelősséget vállal a tabuk felszínre hozásában, azt én csak tisztelni tudom és már előre befizetek a további, jövőbeni köteteire.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretnének egy sok szempontból súlyos és megrázó, mégis nagyon sok mondanivalóval bíró lélektani regényt olvasni.

Nyereményjáték:

Az erőszak minden formája egy életre szóló trauma az áldozatoknak, de ez egy olyan dolog, amiről muszáj beszélni. Minden állomáson találtok egy írónőt, aki szintén feldolgozta ezt a nehéz témát, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába a képen szereplő hölgy nevét.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03. 20. – Fanni’s Library
03. 22. – Könyv és más
03. 24. – Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 26. – Csak olvass!


Megjegyzések