Nagyapa ​hegedűje (értékelés és nyereményjáték)

 


A Tilos az Á Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg nemrégiben Eric Walters és Kathy Kacer könyve, a Nagyapa hegedűje. Shirli iskolájában a Hegedűs a háztetőn darabot adják elő, aki kellékek és jelmezek reményében felkeresi nagypapáját, hogy a padlásán keresgéljen. A lány azonban sokkal több mindenre talál rá a holokauszttúlélő nagyapjánál, mint amire valaha is számított. A megható és érzelmes regény turnéjához három blogger csatlakozott, tartsatok velünk ti is, és játsszatok a könyv egy példányáért. 



Kiadó: Tilos az Á Könyvek, 2021
Oldalszám: 306 oldal
ISBN: 9789634107255
Eredeti cím: Broken Strings
Fordító: Demény Eszter


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

2002, New Jersey.

Shirli drámatagozatos gimibe jár, és nagyon készül az idei előadásra. Amikor kiderül, hogy a Hegedűs a háztetőnt játsszák, egy sor nehézséggel kell szembenéznie: miért nem ő kapta Hodel, a legszebb szólót éneklő lány szerepét? Mi fog kisülni abból, hogy a darabbeli férje, Ben, a suli legmenőbb és legjóképűbb sráca? Shirli imádott nagyapja azonban nincs elragadtatva a színdarab hírétől. A holokauszttúlélő nagyapa ugyanis gyűlöli a zenét. Amikor azonban Shirli a padlásán jelmezek és kellékek után kutat, rátalál egy hegedűre és egy régi, zenekari plakátra, amin felismeri a fiatal nagyapját. Shirlinek számtalan kérdése van… A Nagyapa hegedűje egy remek arányérzékkel megírt regény szeretetről, a zene erejéről és a velünk élő múltról, amely generációkon átívelve sem kevésbé fájdalmas.

Véleményem:

Nagyon szeretem a Tilos az Á Könyvek ifjúsági regényeit, mert szinte mindig valamilyen komolyabb kérdés, fiatalokat (és akár idősebbeket is) megszólító probléma köré épülnek, amellett, hogy a stílusuk és hangulatuk illeszkedik az elsődleges célközönséghez. Amikor megláttam, hogy az Eric Walters- Kathy Kacer szerzőpáros által írt Nagyapa hegedűje című kötetnek központi témája a holokauszt, nagyon kíváncsi lettem, mert szerintem rendkívül  fontos, hogy ezzel a kérdéssel ifjúsági regények is foglalkozzanak olyan módon, ami befogadható a tinédzserek számára, mégis kellő mélységgel kezelik ezt az igen érzékeny témakört. 


A regény 2002-ben, New Jersey-ben játszódik, nem sokkal azután, hogy a repülőgépek becsapódtak az ikertornyokba, az emberek pedig tragikus körülmények között megtapasztalták, milyen érzés, amikor egyik pillanatról a másikra kicsúszik a lábuk alól a talaj, és olyan veszteség éri őket, amire nem voltak felkészülve. Hamar megismerjük főhősünket, a tizenegyedikes Shirlit, akinek mindene a színjátszás, és alig várja, hogy megtudja, milyen szerepet kapott az idei iskolai darabban. A fiatal lány a tinédzserek viszonylag gondtalan életét éli, szereti a szüleit és sok időt tölt imádott nagypapájával, Zejdével, azonban ahogy elkezdődnek a Hegedűs a háztetőn próbái, olyan régi családi sebekre és mélyen eltemetett titkokra derül fény, melyek alapjaiban határozzák meg saját identitását és helyét a világban.

Shirli zsidó származású, így a Zejdénél tett egyik látogatása során ártalmatlan kutakodásba kezd a padláson, hogy az ott talált ruhákat és egyéb kellékeket fel tudja majd használni az iskolai színdarabban. Azonban kutakodás közben váratlan kincsekre bukkan: egy régi családi fényképre, melyből kiderül, hogy nagypapája, aki gyűlöli a zenét, valaha maga is muzsikus volt, illetve egy régi, gyönyörűséges hegedűre. Amikor érdeklődni próbál Zejdétől, a férfi először teljesen magába zárkózik, később azonban mesélni kezd unokájának arról, milyen borzalmakat élt át a holokauszt idején, és miért nem volt képes egész későbbi életében zenével foglalkozni. Ezek a visszaemlékezések sokszor megrázóak, hiszen a megtörtént szörnyűségeket nem lehet szépíteni, de azért azon a határon belül maradnak, amit egy kiskamasz is fel tud dolgozni, különösen akkor, ha van olyan felnőtt, akivel megbeszélheti az olvasottakat. Maga a folyamat - Zejde kitárulkozása unokájának- leheletfinoman, lassan és érzékenyen bontakozik ki, a szerzőpáros gyönyörűen írta le, hogy a szeretet ereje által hogyan lehetséges a gyógyulás, és hogy mennyire fontos, hogy egy család közösen nézzen szembe a múlt fájdalmával annak érdekében, hogy a traumák ne halmozódjanak generációkról generációkra. 


A komolyabb és mélyebb téma mellett ez a történet ugyanakkor ízig-vérig ifjúsági is, hiszen bepillanthatunk egy középiskola életébe, ahol jelen vannak a szokásos dolgok, barátság, kibontakozó szerelem, rivalizálás, és még számtalan apró-cseprő mozzanat. Ami nekem borzasztóan tetszett, az maga Shirli és az a jellemfejlődés, amit bejár a regény során. Bevallom, kezdetben nekem nem volt túlságosan szimpatikus, kicsit kényesnek, hiúnak és felszínesnek éreztem, de ahogy egyre jobban megismertem és ő maga is egyre többet megtudott a családja és nagypapája történetéről, szép fokozatosan egyre érettebbé és érzékenyebbé vált, és képes volt félretenni az önzőbb vagy kicsinyesebb érzéseit. Az abszolút kedvencem pedig Zejde volt, aki annak ellenére, hogy borzalmas dolgokat élt át a világháborúban, szintén képes volt szembenézni a félelmeivel és a fájdalmával, életigenlő és bölcs hozzáállásával pedig rengeteget segített a fiatalabb generációnak.

Nagyon örülök annak, hogy a regény által közvetetten sokkal többet megtudtam a Hegedűs a háztetőn című darabról, ami eddig nekem teljesen kimaradt az életemből. Az iskolai próbák nagyon érzékletesen lettek megírva, szinte ott éreztem magamat én is a színpadon, nagyszerű érzés volt átadni magam ilyen módon a zene közösségi és gyógyító erejének. Összességében szerintem ez egy nagyon jól sikerült történet, ami amellett, hogy sokszor könnyed és megmosolyogtató, tele van szépséggel, fájdalommal és mélységgel, és nagyon fontos üzenetet hordoz az emlékezés fontosságáról és a veszteségek közös feldolgozásáról. Nagyon jó szívvel ajánlom iskolai könyvtárak repertoárjába és a családi könyvespolcokra is, hiszen mind a tartalom, mind a stílus képes megszólítani egyszerre több generációt is.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? 12 éves kor felett bárkinek, aki nyitott az érzékenyebb és komolyabb témákra.

Nyereményjáték:

A mostani játékunkban minden állomáson a Hegedűs a háztetőn darabbal kapcsolatos kérdéseket teszünk fel, nektek pedig a helyes választ kell beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Melyik évben mutatták be először a darabot Magyarországon?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03.19. Könyv és más
03.22. Utószó

Megjegyzések