Móra Kiadó baba-mama blogturné- Megérkeztem! Életem első három éve - babanapló, Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz? (értékelés és nyereményjáték)


Turnénk során a Móra Kiadó kiadványaival ismerkedhetünk meg közelebbről, a babavárástól kezdve, a születésen át, a legkisebbeknek készült foglalkoztatókig. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott három babás könyvcsomag egyikét!



Kiadó: Móra, 2021
Oldalszám: 80 oldal
ISBN: 9789634866008
Illusztrálta: Láng Anna


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

A nap, amikor megszülettél, az első csörgőd, az első szavaid, az első mókás mondatod, az első lépéseid, az első családi kirándulás… Az első három csodás év felejthetetlen emlékei, érzései egy gyönyörű kötetben!

Véleményem:

Sokan szeretnek naplót vezetni, megörökíteni a számukra különleges, vagy akár egészen hétköznapi pillanatokat. Azonban egész más, amikor nem a saját életünkre vonatkozóan őrizzük meg ezeket az emlékeket, hanem a kisbabánknak. Persze a legtöbb mérföldkő és a legemlékezetesebb történetek örökre megmaradnak akkor is, ha nem jegyezzük le őket, de őszintén szólva, ahol mondjuk több gyerek is van, már előfordulhatnak ehhez hasonló mondatok: "Várjunk csak, te voltál az, aki elbújt az oviban a szenespincében, vagy a kisöcséd?" A babanapló, mint műfaj, szerintem több szempontból is nagyon pozitív és szükséges. Egyrészt a szülőknek is nagyon klassz érzés elővenni évekkel később, és mosolyogva visszaidézni a boldog perceket, nem utolsó sorban pedig a gyerekeknek is egy nagyon fontos információforrás a családjukkal és önmagukkal kapcsolatban. Óvodás és kisiskolás koromban én is nagyon sokat lapozgattam a saját naplómat, ami főleg abból a szempontból izgalmas, hogy az első évekről nincsenek emlékeink, és ilyenkor tesszük valahogy helyre, hogy kik vagyunk, milyenek voltunk és honnan jöttünk. Végül pedig a napló arra is bizonyíték, hogy valakik nagyon vártak minket és örültek a megérkezésünknek, és kincsként tekintenek mindarra, amit csináltunk vagy mondtunk pici korunkban. 


A Móra Könyvkiadó által megjelentetett Megérkeztem! Életem első három éve 
című kötet sok szempontból különleges és kiemelkedően igényes. Egy keménykötésű, gyönyörűen kivitelezett naplóról van szó, ami már csak azért is különleges, mert Láng Anna bájos és csodaszép illusztrációi díszítik. További plusz a hagyományos naplókhoz képest, hogy a csomagban találunk egy képkeretet is, amire felragaszthatjuk a baba fotóját, továbbá egy nagyon aranyos nyuszicsörgőt is. Nekem az is nagyon tetszik, hogy nem csupán az első év emlékeit gyűjthetjük benne össze, hanem az első három évét, így sokkal többféle élmény jelenhet meg benne. 

Vannak a könyvben olyan részek, ahová a babanaplók szempontjából tipikusabb adatokat írhatjuk be, a születési méreteket, súlyt, van helye az első babahajtincsnek és ultrahangos fotónak. Ezen felül viszont van még egy csomó szuper kérdés, például, hogy milyen nevekben gondolkodtak a szülők, miért azt választották, amelyiket, milyen ételeket szeret a baba, milyenek a fürdési szokásai stb. Később megörökíthetjük a pici első szülinapját, feljegyezhetjük, hogy a különféle tevékenységeket mikor végezte el önállóan először, leírhatjuk az első szavait, mondatait. A napló elég változatos abból a szempontból is, hogy sok hely van fényképeknek és egyéb lenyomatoknak (pl. kéz- és lábnyom), ezek jól kiegészítik és színesítik a szöveges részeket. A sok színes képnek, illusztrációnak köszönhetően tényleg gyönyörű az összhatás, ha tehát rendesen és szorgalmasan töltögetjük, akkor egy nagyon értékes, szemet gyönyörködtető, és gyermekünk számára is különleges emlékkönyvet hozhatunk létre. 


Összességében kiemelkedően színvonalasnak gondolom ezt a naplót, igaz, nem vagyok teljesen naprakész a kínálattal kapcsolatban, abban viszonyt biztos vagyok, hogy aki szeretné megajándékozni saját magát vagy valakit, akinek kisbabája született, ez a kötet tökéletes választás!




Kiadó: Móra, 2020
Oldalszám: 8 oldal
ISBN: 9789634864103

A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

A kisbaba látása megszületése után kezd fejlődni. Az első hetekben mindent homályosan lát, azután fejjel lefelé, ám az első hónap elteltével már érzékeli az éles kontrasztokat, így fekete-fehér dolgokat keres maga körül. Ez az a pillanat, amikor e különleges textilkönyvvel megkezdhetjük kialakítani a könyvek szeretetét gyermekünkben. A lapok halk zizegése felkelti a figyelmet, és a kicsi hosszan elnézegetheti az állatokat ábrázoló kedves illusztrációkat, illetve a geometriai formákat.
Néhány hónapos korában pedig felfedezi a képek rózsaszín és kék részleteit is. A könyvek böngészését nem lehet elég korán elkezdeni!

Véleményem:

A Szenderák Bence által fordított textilkönyvecske kifejezetten babáknak készült. Fejlesztőpedagógusként én is azt vallom, hogy a "könyvekkel" való ismerkedést és a vizuális fejlesztést nem lehet elég korán elkezdeni, fontos, hogy a babákat olyan ingerek érjék, amik megfelelnek az életkori sajátosságaiknak, és amik felkeltik a figyelmüket. Az 
Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz? című könyvecske minden szempontból a kisbabák igényeihez lett alakítva, olyan színeket használ (főleg fekete-fehér), amit az első hónapokban a legkönnyebben be tudnak fogadni a gyerkőcök, és anyagát tekintve is teljesen kompatibilis: nyúzható, gyűrhető, rágcsálható, ráadásul kicsit még zörög is, így egyből izgalmas lehet a picik számára. 


A nyolc oldalas könyvecskében kedves, egyszerűen ábrázolt állatokat találunk, ezt csak egészen kis szöveg egészíti ki, ahol az a hang jelenik meg, amit az adott állat kiad magából. Ezeket először nyilván a szülő fogja felolvasni és utánozni, olyan szempontból viszont mindenképpen szuper, hogy egy plusz hanghatás is kapcsolódik a vizuális ingerekhez. Az pedig tényleg nem mellékes szempont, hogy a textil anyagnak köszönhetően ez a könyvecske sokkal strapabíróbb, mint a papírváltozatok, kis mérete miatt pedig bármikor magunkkal vihetjük. 

Bár saját tapasztalataim még nincsenek ezzel a korosztállyal, biztos vagyok benne, hogy jó választás lehet ez a kötet a legapróbbak számára, főleg, ha szeretnénk, hogy a lehető legkorábban gyűjtsenek élményeket a könyvekkel kapcsolatban. A benne szereplő állatos képek szerintem nagyon kedvesek, jól megalapozzák a legelső ismerkedést a formákkal, színekkel és élőlényekkel. A naplóval együtt szuper babaváró ajándék lehet!




Nyereményjáték:

Játékunk során az állomásokon olyan híres mesehősökkkel találkozhattok, akikkel a Móra Kiadó kínálatában ismerkedhettek meg. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található karakter vagy rajzfilm nevét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagok egyikét.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.22. - Csak olvass! : Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú!, Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány! 
02.24.  - Könyv és más: Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú!, Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!
02.26. - Veronika’s Reader Feeder: Megérkeztem! Életem első három éve - babanapló, Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz?, Babageometria -Ritmusok
02.28. - Könyv és más: Megérkeztem! Életem első három éve - babanapló, Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz?
03.02. - Csak olvass!: Megérkeztem! Életem első három éve - babanapló, Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz?,  Babageometria -Ritmusok, 
03.04. - Könyv és más:  Állatszálloda, Kisvakond utazik, Tíz színes pici paca, Vuk és Karak - Kirakóskönyv
03.06. - Csak olvass!: Kisvakond utazik, Kisvakond játszik, Vuk és Karak - Kirakóskönyv
03.08.- Veronika’s Reader Feeder: Indulás! Buszozzunk!, J. Kovács Judit: Kerekítő évkerék Dalok - mondókák - jeles napok - játékok, Kisvakond utazik, Vuk és Karak - Kirakóskönyv

Megjegyzések