Dead ​of Winter – A tél halottai (értékelés és nyereményjáték)

 

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Az Arkánum Krónikák sorozat harmadik részét Kresley Cole tollából: Dead of Winter - A tél halottai címmel. A rajongók és persze bloggereink is alig várták már, hogy a kártyák újra mozgásba lendüljenek. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2021
Oldalszám: 384 oldal
ISBN: 9789634577843
Eredeti cím: Dead of Winter 
Fordító: Szoboszlay Anna


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vajon ​Evie képes meggyőzni két rivális szerelmét, hogy működjenek együtt? Az életük múlik rajta.

Szívszorító döntések
Evie-t szinte elvarázsolja a nehézségek nélküli élet a Halálnál, mígnem Jacket elkapják a Szeretők, a két legrettenetesebb Arkánum. Bármit megtesz, hogy megmentse, ha kell, még a Halál lenyűgöző műkincsekkel és kényelmi eszközökkel teli börtönéből is megszökik, mit sem törődve egykori szerelme lopott pillantásaival.

Bizonytalan győzelem
Bár a szíve egy darabja a Halállal marad, Evie nekivág a veszélyekkel teli posztapokaliptikus pusztaságnak, hogy a szövetségeseivel összeállva közösen támadjanak a Szeretőkre. Egy ilyen félelmetes ellenség legyőzéséhez haditerv szükséges, ami azt jelenti, hogy Evie-nek, Jacknek és Aricnak szövetkeznie kell. Evie maga sem tudja eldönteni, mi a nagyobb lehetetlenség: túlélni a rabszolga-kereskedőket, a pestist, a zsákosokat és a többi Arkánumot, vagy rávenni Jacket és a Halált az együttműködésre.

Két hős visszatér
Szerelem és gyűlölet között keskeny a határvonal, és Evie-nek fogalma sincs, hányadán áll Jackkel vagy a Halállal. Vajon ez a bizarr hármas le tudja győzni a Szeretőket, mielőtt egymást ölnék meg? A Méreghercegnővel és a Végtelen lovaggal kezdődő nagy kaland A tél halottaival folytatódik.

Véleményem:

Annak idején borzasztóan megszerettem Kresley Cole sorozatindító kötetét, a Méreghercegnőt. A már akkor is egyre sűrűbben megjelenő fantasy-regények sorában üde színfoltot jelentett számomra a témája, nagyon tetszett, hogy az írónő a Tarot-kártyák szimbólumait és világát keveri bele egy posztapokaliptikus történetbe. Aztán az első nehézséget az jelentette, hogy éveket kellett várni a folytatásra, mire a Végtelen lovag megjelent, már alig emlékeztem az előzményekre, így az első részt újra el kellett olvasnom. Most, újabb évekkel később megint arra eszméltem, hogy már nagyon megkoptak az emlékeim, azonban az újrázásra most sajnos nem volt időm, így bevallom, eleinte nehezen rázódtam vissza Evie kalandjaiba. De miután sikerült, egy igazán izgalmas, sötét hangulatú és masszívan függővéges sztorit kaptam, ami után csak remélhetem, hogy nem kell majd sokat várni a következő darabra. 


Történetünk onnan folytatódik, hogy Evie megszökik Aric, vagyis a Halál kastélyából, hogy visszatérjen szövetségeseihez és megmentse korábbi szerelmét, Jack-et, akit időközben fogságba ejtettek a Szeretők. Bár érzelmeit alaposan összekuszálták a Kaszással töltött hónapok és az a sok információ, amit megtudott a korábbi Játszmákról és az azokban betöltött, kegyetlen szerepéről, azt biztosan tudja, hogy  nem engedheti, hogy a fiúnak bántódása essék. Az erődbe visszatérve a törékeny szövetség megmaradt tagjai tervet kovácsolnak, hogyan szállhatnának szembe a gonosz ikrekkel és a hadsereget irányító kegyetlen parancsnokkal, de mindez borzasztóan nehéz úgy, hogy még abban sem lehetnek biztosak, hogy egymásban megbízhatnak-e. Evie nagyon szeretné lezárni a játékot anélkül, hogy még több Arkánumnak vagy civilnek kellene meghalnia, ugyanakkor újra meg újra szembesül saját pusztító erejével és a lelkében szunnyadó Vörös Boszorkánnyal. És ha mindez nem lenne elég, Jack kiszabadítása után további bonyodalmak várnak rájuk, többek között az, hogy felbukkan a Halál, hogy visszakövetelje magának a lányt. 

A regényről határozottan elmondható, hogy rendkívül mozgalmas, pörgős, mindig történik valami, ami fenntartja az érdeklődésünket. Számomra a legizgalmasabb a világ felépítése és az Arkánumok karakterei voltak. Mindig izgatottan várom, hogy felbukkanjon egy-egy új "kártyalap", mert az írónő nagyszerűen megálmodta, hogyan lehet ezeket megtestesíteni, milyen hősök és milyen tulajdonságok passzolnak hozzájuk a leginkább. Ebben a kötetben sok új szereplővel nem találkozunk, inkább azokat ismerjük meg jobban, akik már a korábbi kötetekben is szerepeltek, ezek közül is kiemelt szerepet töltenek be a Szeretők, mint a regény potenciális főgonoszai. A velük kapcsolatos jelenetek sokszor a horror műfaját karistolták, és bevallom, nekem nagyon bejött, hogy a történet ilyen sötét és véres fordulatot vett, úgy éreztem, végérvényesen elszakadt a tipikusabb ifjúsági vonaltól. Emellett maga a felépített világ is nagyon sötét és komor, betegséggel, pusztítással, rabszolgasággal, és a már korábban megismert, zombiszerű zsákosokkal fűszerezve. 


A könyv egy igen domináns aspektusa a szerelmi háromszög, azon belül is Evie őrlődése, aki nem tudja, melyik férfit válassza, Jack-et vagy Aricot. Bevallom, én nem kedvelem különösebben az ilyesmit, sőt kifejezetten idegesíteni szokott, amikor egy női főhős nem tud dűlőre jutni, de Cole egész jól megtartotta azokat a határokat, amiken belül még elviselhető, vagy akár élvezhető számomra az ilyesmi. Azt hiszem, leginkább azzal mentette meg a dolgot, hogy ez a döntésképtelenség megfelelően alá volt támasztva. Aricot egyre jobban megismerjük, és látjuk rajta, hogy képes a változásra Evie kedvéért, ugyanakkor Jack is elég komoly fejlődésen megy keresztül, hiszen annak ellenére, hogy ember és gyengébb az Arkánumoknál, bátran beleáll a háborúba, és eltökélt szándéka, hogy egy nemesebb cél érdekében áll majd a seregek élére. Szóval végső soron nem bánom, hogy nem nekem kellett választanom kettejük közül, az pedig külön tetszett, hogy sok jelenetben láthattam mind a két srácot. 

Bár néhány kérdésre választ kapunk a kötetben, legalább ugyanennyi a kérdőjel, ráadásul ebben a részben is olyan lezárást kapunk, ami után egyből folytatni akarjuk a történetet. Legnagyobb örömömre azt sem érzem, hogy ahogy haladunk előre, elfáradna a sorozat, éppen ellenkezőleg. Valahogy egyre több az izgalom és a sötét fordulatok, ráadásul még akad néhány olyan kártyalap a Tarot-pakliban, aki eddig nem fedte fel magát, és akivel kapcsolatban nagyon kíváncsi leszek, hogy ellenségként vagy szövetségesként fog szerepelni. Összességében tehát mindenképpen ajánlom, hogy aki eddig kivárt és kitartott a sorozat mellett, ne adja fel, mert szerintem a java még csak most következik. :)


Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Elsősorban azoknak, akik olvasták az előző két részt, magát a sorozatot pedig mindenkinek, aki szeretne egy nagyon eredeti témájú és komor atmoszférájú fantasy-t olvasni, amiben azért a romantikának is van szerepe. 

Nyereményjáték:

Arkánumok hívószavait mutatjuk a játékban, a feladatod felismerni kihez tartoznak, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
Fogak és karmok vöröse
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.28 Könyv és más
03.02 Sorok között extra

Megjegyzések