Meleg ​a helyzet! -Pokkernapló 1. (értékelés és nyereményjáték)

 

Ecsédi Orsolya egy újabb vidám, szerethető és remek nyelvi játékokkal megbolondított történettel jelentkezett! A Meleg a helyzetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, tarts te is velünk!



Kiadó: Könyvmolyképző, 2020

Oldalszám: 120 oldal
ISBN: 9789634577201
Illusztrálta: Szabó-Nyulász Melinda


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

EGY ÖRDÖGFAJZAT FELJEGYZÉSEI

Ez I., azaz Rettegett GONI naplója!!!
(Pokol, nyolcadik bugyor, lávaszökőkút mellett balra.)
Mindenki másnak el a
– kezekkel,
– karmokkal,
– patákkal,
– tépőfogakkal,
– vér- és velőszívó szájszervekkel
és minden más lapozásra, markolászásra vagy kaparászásra alkalmas nyúlvánnyal!

Mert SZIGORÚAN BIZALMAS!
(És veszélyes is! Aki beleolvas, annak leolvad a szemöldöke, és rémálmai lesznek!
Ráadásul ugyanazok, amik nekem, mert ide igenis leírom,
amit nem mondhatok el senkinek! Én szóltam!!!)

Goni egy totál rossz ördögkölyök, aki képtelen leszokni a jóságról.
Rémálom tud lenni az élete, mert folyton elbukik a gonoszságban.
Vajon lesz belőle vérbeli pokolfajzat?

A legviccesebb új sorozat az Egy Ropi naplója óta.
Ismerd meg Goni megpróbáltatásait!

Véleményem:

Nagyon megszerettem az utóbbi időkben Ecsédi Orsolya könyveit, eddig minden megjelent, önálló kötetét elolvastam. Nekem mindig nagyon jó érzés, amikor magyar szerzőktől olvashatok gyermek- vagy ifjúsági irodalmat, az ő történeteiben pedig kifejezetten szeretem, hogy a humor és a fontosabb mondanivaló nagyon jó arányban keveredik a regényekben. Amikor megláttam, hogy új, sorozatnyitó könyvvel jelentkezik, már röpült is a kívánságlistámra, mert az írónő neve mostanra egyet jelent számomra jó pár óra felhőtlen szórakozással. 


A Meleg a helyzet! című kötetben egy nagyon egyedi és különleges családot ismerhetünk meg. Főhősünk ugyanis nem más, mint Goni, az ördögfajzat, aki sátáni papájával az emberek világában próbál szerencsét. Az ördögi kisfiú számára ez egyfajta tanulmányi út vagy vizsgahelyzet is, ha úgy tetszik, ugyanis be kell illeszkednie egy emberi iskolába, és meg kell próbálnia a lehető legtöbb iskolatársát bűnre csábítani. Mielőtt azonban ennek nekiláthatna, számos akadállyal és nehézséggel kell megküzdenie, hiszen az emberi viselkedés, a földi szabályok és tantárgyak mind ismeretlenek számára, és igyekeznie kell, nehogy lelepleződjön. Az osztálytársai közül hamar közelebb kerül néhányhoz Gyöngy és Ágó személyében, kezdetben persze azzal a motivációval, hogy őket majd könnyebb lesz belevinni a rosszaságba, de ahogy az egy klassz ifjúsági történetnél elvárható, lassacskán tényleg barátsággá alakul közöttük a kapcsolat. Közben hőseink mindenféle kalandba keverednek, Goni sokszor közel kerül a lebukáshoz, de a legfontosabb kérdés mégiscsak ez: vajon képes lesz annyira gonosz lenni, amenynire az egy vérbeli ördögkölyöktől elvárható?

Engem ez a könyv abszolút megnyert magának a témaválasztással. Egyik személyes kedvencem a Sátánka című film, amit azért szeretek, mert rengeteg jellem- és helyzetkomikum adódik abból, hogy egy pokolbéli főhős zömmel kedves és érzékeny tulajdonságokkal rendelkezik. Itt hasonló a helyzet, legalábbis abból a szempontból, hogy mind Goni, mind a papája nagyon szerethető karakterek (sőt, még Helló, a pokoli macska is), akik éppen csak annyira romlottak, amennyire még belefér egy ifjúsági könyv esetében. A szituációk, amibe keverednek és a párbeszédek nagyon könnyedek és humorosak, de a vidám felszín alatt ugyanúgy találunk mélyebb mondanivalót is, mint az írónő többi történetében. Legyen szó beilleszkedésről, barátságról, a szülői elvárásoknak való megfelelésről vagy önmagunk és mások elfogadásáról, sok olyan téma szóba kerül, ami fontos a kiskamasz korosztály számára vagy amit ők is megtapasztalnak nap mint nap. Ráadásul a sok humornak köszönhetően a felnőttek számára is abszolút élvezetes lehet, én legalábbis nagyon jól mulattam közben. 


A korábbi kötetektől eltérően ezt most nem László Maya, hanem Szabó-Nyulász Melinda illusztrálta, viszont abban nincs különbség, hogy most is remekül illeszkednek a képek a történet hangulatához és stílusához. Összességében nem egy túl hosszú könyv, gyakorlatilag pár óra alatt ki lehet olvasni, így vonzó lehet azoknak a gyerekeknek, fiataloknak is, akik még visszariadnak a terjedelmesebb olvasmányoktól. Goni karakterével pedig nagyon könnyű azonosulnia mindenkinek, aki volt már olyan helyzetben, ahol kicsit is kívülállónak érezte magát, vagy azoknak, akik megtapasztalták már, hogy milyen nehéz néha megfelelni azoknak az elvárásoknak, amiket a felnőttek támasztanak velünk szemben.

Összességében nagyon elégedett vagyok, ismét egy olyan történetet olvashattam az írónőtől, ami friss, mai, tele szeretettel, humorral és kreatív ötletekkel (itt most főleg a beszélő nevekre és különféle szóviccekre gondolok), és ami a fantasztikus alapsztoriba bújtatva abszolút aktuális és átélhető élethelyzeteket, problémákat mutat be. Nagyon remélem, hogy nem kell majd sokat várni a folytatásra, és tovább kalandozhatok Papival, Gonival és a többiekkel.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy ördögien aranyos főhős kalandjairól olvasni egy szórakoztató és könnyed ifjúsági regény formájában.

Nyereményjáték:

Ecsédi Orsolya napló stílusban megírt könyve hamar belopja magát az ember szívébe. A nyereményjátékunk során olyan gyerekkönyvek fülszövegéből találtok részletet, amik hasonló stílusban íródtak. A feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába az adott könyv címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:

Maxinak élete eddigi legrémisztőbb kihívásával kell szembenéznie: a Délidombi suli felső tagozatával.

Az új iskola biztosan egy csomó klassz dolgot is tartogat. Ám van egy nagy gubanc, mégpedig Vendel, a suli réme, akinek furcsa kikapcsolódása, hogy imádja Maxit a folyosói szekrénybe gyömöszölni.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.16. - Könyv és más
02.19. - Spirit Bliss
02.22. - Hagyjatok! Olvasok! Blog
02.25. - Spirit Bliss

Megjegyzések