A ​káosz leánya - Sabrina hátborzongató kalandjai 2. (értékelés és nyereményjáték)

 


Már itthon is megjelent a második Sabrina hátborzongató kalandjai regény, ami egy olyan időszakba enged betekintést, amit nem érintett a tv-sorozat. Kalandozz velünk Greendale-ben, kövesd végig az extra állomásokkal tarkított turnét, és ha szerencséd van, meg is nyerheted a könyv egy példányát.


Kiadó: Könyvmolyképző, 2020

Oldalszám: 400 oldal
ISBN: 9789635613632
Eredeti cím: Daughter of Chaos
Fordító: Sándor Alexandra Valéria


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​félig boszorkány, félig halandó tizenhat éves Sabrina Spellman meghozta a döntést: elfogadta a sötét oldalát és a varázstudó gyökereit. Ereje most napról napra növekszik… de vajon túl nagy árat fog érte fizetni?

Sabrina Spellman most hozta meg élete legnehezebb döntését: maga mögött hagyja imádott barátait a Baxter Gimiben. Eljött az idő, hogy a sötétség útját követve megtalálja a helyét a boszorkányok és a varázslók között a Láthatatlan Tudományok Akadémiáján.

Sabrinának mindig is jól ment az iskola, most viszont egy teljesen új világban kell eligazodnia. Napról napra növekszik a hatalma, de nagy árat kell érte fizetnie. Muszáj mindig szem előtt tartania az újdonsült kötelezettségeit, s hogy azok milyen következményekkel járnak a barátaira és saját magára nézve.

Ráadásul ott vannak az új iskolatársai. Prudence, Dorcas és Agatha barátok, vagy valami olyasmi, de Sabrina megbízhat-e bennük? És Nick Scratch? Ő olyan elbűvölő, mint mindig, de tartósnak bizonyulnak-e a Sabrina iránti érzései?

A Netflix sorozat alapján ez a regény egy teljesen új és eredeti történetet mesél el Sabrináról.

Véleményem:

Mostanában pont valamilyen boszorkányos, mágiával átitatott történetre vágytam, így kapóra jött, hogy sort keríthettem Sarah Rees Brennan nemrég megjelent kötetére, A káosz leányára, mely a Netflixen futó Sabrina hátborzongató kalandjai című sorozathoz készült egyfajta kiegészítésként. A könyvsorozat bevezető kötete, a Boszorkányszezon (értékelésem ITT) a filmek előzményeit meséli el, míg a legújabb  kötet időben az első és második évad között helyezkedik el. Ebből kifolyólag akkor nyújt teljes élményt, ha valaki ilyen sorrendben ütemezi be a sorozat részeit és a könyveket, de azt gondolom, hogy végső soron  akkor is érthető minden, ha nem ismeri valaki a netflixes verziót, mert a regényben számos visszautalás van az előzményekre. 

Ott tartunk tehát, hogy Sabrina elkötelezte magát a boszorkányok és varázslók világának, eladta a lelkét a Sátánnak, és most igyekszik minél inkább megtalálni a helyét ebben az új közegben. Annál is inkább szüksége van erre, mert úgy tűnik, a régi barátaival már nem lesz egészen olyan a kapcsolata, mint régen. Bár Roz és Suzie látszólag elfogadta, hogy Sabrina boszorkány, mégis úgy tűnik, hogy kerülik a lányt, Harvey pedig nem tudja túltenni magát sem azon, ami a bátyjával, Tommyval történt, sem azon, hogy szerelmének olyan teremtményekhez van köze, akik ennyi szörnyűséget és pusztulást tudnak hozni a világra. Ennek ellenére varázslók és halandók világa mégsem tud úgy elkülönülni egymástól, mint amennyire egyes szereplők szeretnék, ugyanis egy elsőre ártatlannak tűnő balszerencseátok elszabadulása később olyan erőket mozgat meg Greendale-ben, melyek legyőzéséhez mindkét világ képviselőinek aktívan szerepet kell vállalniuk. 


Bár Sabrina a regény főszereplője, nem csupán az ő szemszögéből olvashatunk fejezeteket, ráadásul még csak nem is az ő nézőpontját tartottam a legérdekesebbnek - annak ellenére, hogy alapvetően kedvelem, nagyon határozott és jellemes teremtés, aki a gonosz melletti elköteleződés mellett is ragaszkodik a barátsághoz, kedvességhez és szeretethez. Ennél sokkal izgalmasabb volt, ahogy Harvey sorsa alakult, különösen azután, hogy összeakad a 
Láthatatlan Tudományok Akadémiája nőcsábászával, Nick Scratch-csel. A varázslósrác éppen próbál bevágódni Sabrinánál, így a kedvéért vállalja, hogy szemmel tartja exét, hogy ne kerüljön bajba. Ugyanakkor Nicknek az is a nem titkolt célja, hogy Harvey-n keresztül tippeket kapjon arról, hogyan kell halandó módon csajozni és meghódítani egy lányt. Harvey reakciója roppant nagyvonalú ezzel kapcsolatban: segít a  fiúnak, mert minden történés ellenére szeretné, hogy Sabrina boldog legyen, egy olyan varázsló mellett, aki meg is tudja őt védeni ebben a félelmetes, új világban. 

Harvey és Nick kapcsolata (majd egyre inkább fura barátsága) az egész regény legszerethetőbb aspektusa. Imádtam a vicces párbeszédeiket, azt, ahogyan a nagyon eltérő neveltetésük és világnézetük folyton összeütközik egymással, és hogy a sok különbözőség ellenére mégis van bennük egy csomó közös vonás. Nick könnyelműsége, naivitása és cserfessége nagyon szerethetővé tette a karakterét, nem lehet rá haragudni semmiért, és közben azért azt is látjuk, hogy a macsósabb felszín alatt ő is szeretne végre igazán kötődni valakihez. Ugyanilyen meglepetés volt számomra Prudence karaktere és nézőpontja, ebből a regényből kicsit őt is megismerhetjük jobban, és átérezhetjük, hogy a rideg és elutasító stílus mögött milyen sérülések állnak. A lány nagyon szeretné, ha vér szerinti apja elfogadná őt, de persze ezt semmi szín alatt nem vallaná be senkinek, ahogy azt sem, hogy a sok szurkálódás ellenére ő is közelebb kerül főhőseinkhez. 

Összességében nekem ez a kötet sokkal jobban tetszett, mint az előző, volt benne kellő izgalom és bonyodalom, tetszett, ahogy a cselekmény a tetőfokára hágott a gonosz erők munkálkodása végett, de leginkább mégis az emberi kapcsolatok és a frappáns párbeszédek miatt volt olvasmányos. Műfaji szempontból a horror címkét továbbra sem gondolom különösebben indokoltnak, ez inkább egy misztikus elemekkel tarkított ifjúsági regény, annak viszont szerintem eléggé ütős, engem abszolút lekötött és szórakoztatott elejétől a végéig. Furcsa érzés, hogy a gyerekkoromban megkedvelt Sabrina-történet hogyan kapott teljesen más köntöst az új sorozat és a könyvek által, de azt gondolom, ez pontosan az az eset, amikor érdemes volt újragondolni és aktualizálni egy régen is népszerű sztorit.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Elsősorban azoknak, akik ismerik és szeretik a sorozatot, és szeretnének egy kis plusz adalékot kapni a történtekről és a szereplőkről.

Nyereményjáték:

A félig boszorkány, félig halandó Sabrina az egyik legerősebb boszorkány a képernyőn, de vannak ám rajta kívül is olyan erős és imádnivaló boszik, akiknek a kalandjait imádtuk nyomon követni.
A mostani játékunk során különböző tévés vagy filmes boszorkányokról látsz képet, a feladatod, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírd a sorozat vagy a film címét, amiben az adott boszorkányt láthattad.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések