Alaska- Nem vagy egyedül (értékelés és nyereményjáték)

 


Újabb könyv jelent meg tavaly év végén Anna Woltz tollából a Tilos az Á Könyvek Kiadó gondozásában. Az Alaska egy magával ragadó történet elfogadásról, bátorságról és egy különleges barátság kialakulásáról, mindez egy segítő kutya, Alaska közreműködésével. Ha kíváncsiak vagytok a könyvre, tartsatok velünk, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.


Kiadó: Tilos az Á Könyvek, 2020
Oldalszám: 184 oldal
ISBN: 9789634107057
Eredeti cím: Alaska
Fordító: Rádai Andrea


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Hetedik. Az első év a gimnáziumban. Új emberek, új osztály, tiszta lappal lehet indulni. Két ember mégsem várja az első napot: Sven és Parker. Mindketten szoronganak, és nem véletlenül…
Sven tudja, hogy az epilepsziája miatt ő lesz a furcsa gyerek, ezért rögtön támad és gúnyolódik.
Parker világba vetett bizalma egy betöréses rablás után romokban hever. Ráadásul az öccsei allergiája miatt meg kellett válnia Alaskától, mindennél jobban szeretett hófehér kutyájától, aki vigaszt és biztonságot jelentett a bajban. Azonban egy nap felfedezi őt az iskola előtt. Követni kezdi, és hamarosan az éjszakáit Alaskával tölti. Míg a kutyát simogatja, titkokat hallgat a kutya új gazdájától. Lassan eljut oda, hogy segítsen és segítséget tudjon kérni.

Egyszerre fordulatos és érzelmes regény Anna Woltztól a tőle megszokott magával ragadó stílusban.

Véleményem:

Egy jó ifjúsági történetre mindig vevő vagyok, különösen akkor, ha még állatok is szerepelnek benne, így nem volt kérdés, hogy elolvassam az Alaska című könyvet, pláne, hogy egyébként is szeretem a kiadó hasonló műfajban megjelenő köteteit. Egész hangyányit ugyan tartottam attól, hogy nagyon sok zsebkendőt tele fogok fújni, mire a végére érek, de utólag azt kell mondanom, hogy nem volt vészes a helyzet. Anna Woltz rövidke regényében ugyan megjelennek egészen komoly témák és élethelyzetek, ugyanakkor a stílus és a hangulat végig könnyed, a cselekmény pedig sokszor humoros és szórakoztató.

A regény két párhuzamos nézőpontból meséli el a történteket, főhőseink hetedikes kamaszok, akik mindketten most kezdenek új iskolát. Parker egy igazán különleges lány, aki sokat segít otthon a testvérei körül, kedves és megbízható, ugyanakkor a közelmúltban több olyan esemény is történt vele, ami komolyan megviselte. Az egyik ilyen szeretett kutyájának, Alaskanak az elvesztése, aki  kisöccse allergiája miatt nem maradhatott többé a családdal. A másik főhősünk Sven, aki már előre gondolkodik rajta, mivel hívhatná fel magára iskolatársai figyelmét, hogyan tudna igazán hatásos belépőt produkálni, hiszen bármi jobb lehet annál, mintha a betegségével foglalkoznak. Sven ugyanis epilepsziás, ami miatt bármikor rátörhet egy roham, ráadásul szülei még egy nyavajás segítő kutyát is a nyakába varrtak... ugye már sejtjük, ki lehet az a kutya?

Parker és Sven kezdetben egyáltalán nem találja egymással a közös hangot, ami leginkább annak köszönhető, hogy a fiú sokszor tüskés viselkedésével és a másoknak való beszólogatásokkal próbálja leplezni saját nehézségeit és fájdalmát. Amikor azonban Parker megtudja, hogy Sven lett Alaska új gazdája, mégis igyekszik minél több időt a társaságában tölteni, hogy ezáltal együtt lehessen szeretett négylábújával. Idő közben egyre jobban megismerik egymást, és talán még arra is képesek lesznek, hogy valódi megértéssel forduljanak egymáshoz és segítsenek a másiknak túllendülni az aktuális nehézségeken. És mindeközben itt van a háttérben Alaska, aki nem követel magának túl nagy figyelmet a könyvben, mégis mindig éppen annyira van jelen, hogy kicsit segítsen az embereknek jobban elfogadni önmagukat és egymást. 


Nekem nagyon tetszett, hogy a történetben megjelentek komolyabb témák is, mint például a betegséggel való megküzdés egy kamasz esetében. Az epilepszia önmagában is nagyon sok nehézséggel, lemondással és veszéllyel jár, de Sven számára az is sok problémát okoz, hogy a társai ez alapján azonosítják majd őt, és mindegy, milyen tulajdonságai vannak egyébként, ő mindig csak a fura, beteg srác lesz, aki néha rosszul lesz az órákon. Emellett nagyon jó, hogy megjelenik a könyvben a segítő kutyák szerepe és jelentősége, hiszen sokan nem is gondolnak bele, hogy egy ilyen állat mekkora segítséget és támaszt jelenthet valakinek, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a betegség ellenére is teljes életet élhessen. Alaska pedig különösen imádnivaló jószág, aki tökéletesen megtestesíti a feltétel nélküli elfogadást és szeretetet, amire hőseinknek olyan nagy szüksége van. 

Igazából elég hamar ki lehet olvasni a könyvet, a néhol komolyabb témák ellenére sem volt megterhelő, sőt, néha úgy éreztem, hogy kicsit még több mélység is belefért volna. De ez tisztán szubjektív dolog, hiszen ha azt tekintem, hogy az elsődleges célközönség a 12+ korosztály, akkor abszolút megfelel az elvárható kritériumoknak. Anna Woltz problémaérzékeny író, aki jól meg tudja ütni a közös hangot a fiatalokkal, és akinek a nevére emiatt mindenképpen érdemes lesz odafigyelnem a jövőben. Az Alaska szép történet elfogadásról, elengedésről, bizalomról és barátságról, amihez néha nem kell több annál, mint hogy elhiggyük és elfogadjuk, hogy senki sem tökéletes, és ez így van rendjén. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Kiskamasz kortól fölfelé azoknak, akik szívesen olvasnak komolyabb témákat feszegető, mégis könnyed és szívmelengető történeteket.

Nyereményjáték:

A segítő kutyák rengetegféleképpen segíthetnek gazdáiknak, olyan betegségek, problémák esetén is, amikre nem is gondolnánk. Mostani játékunk ehhez fog kapcsolódni, minden állomáson különböző segítő kutya típusok betűit kevertük össze, a feladatotok, hogy megfejtsétek, melyik típus található az adott állomáson, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:
ozgsmáésrtül-gestőí
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
01.29. Utószó
02.02. Könyv és más
02.04. Csak olvass!

Megjegyzések