Az ​utolsó srácok a Földön és a Zombiparádé (értékelés és nyereményjáték)

 


Már magyarul is megjelent Az utolsó srácok a Földön második része, amiből a Netflix készített tv-sorozatot. Kövesd velünk a blogturnét, ismerd meg a könyvet és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted egy példányát.


Kiadó: Könyvmolyképző, 2020

Oldalszám: 304 oldal
ISBN: 9789634578048
Eredeti cím: The Last Kids on Earth and the Zombie Parade
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
Illusztrálta: Douglas Holgate

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

„Szörnyen humoros! Nagy borzongást és még nagyobb nevetést okoz.” (Jeff Kinney, a New York Times bestseller Egy ropi naplója szerzője)

A zombik eltűnőben vannak. Ez akár jó dolognak is tűnhet, hiszen a zombik megeszik az emberek agyát. Jack Sullivan, a hétköznapi embergyerek viszont gyanút fog. Folyton egy kísérteties sikolyt hall, ami mintha magához hívná a zombikat – de hová, és milyen (feltehetőleg sötét) célból?

Jack három legjobb barátjával (talán már csak ők maradtak egyedüli emberként a földön) és szörnykedvencével, Roverrel együtt kell, hogy a végére járjon ennek. Menet közben sokkal több mindennel találják szemben magukat, mint amire befizettek volna: beleértve egy óriási Gigaférget, egy szörnytörzshellyé vált pizzériát, egy világokat elpusztító ősi gonoszt, meg egy tök menő hangrendszert. Vajon Jack rájön, hogy miért tűnnek el a zombik… mielőtt a barátaira kerülne a sor?

New York Times és USA Today bestseller sorozat, több millió eladott példánnyal!

Véleményem:

Tavaly nagyon megkedveltem Max Brallier és Douglas Holgate közös "gyermekét", Az utolsó srácok a Földön című kötetet (értékelésem ITT), és nagyon örültem, amikor kiderült számomra, hogy az alkotók sorozatot terveznek a történetből. Az ifjúsági könyvek nagyon közel állnak hozzám, és ebben az esetben külön felüdülést jelentett, hogy a klasszikusabb vagy fantasy-elemekkel átszőtt regények helyett egy belevaló, hentelős-posztapokaliptikus sztorit olvashattam, ami a horrorisztikusnak tűnő téma ellenére abszolút megfelelő választás a megcélzott korosztálynak (és mint a mellékelt ábra mutatja, az idősebbeknek is). Kíváncsian vártam hát, hogy az első részben megkedvelt hőseink most milyen kalandokba és bonyodalmakba fognak keveredni, és hogy vajon többet megtudunk-e majd a Földet sújtó katasztrófáról. 


A történet fonalát nagyjából ott vesszük fel, ahol korábban hagytuk. Négy főszereplőnk, Jack, June, Quint és Dirk nem olyan régen legyőztek egy igazán veszélyes szörnyet, és most viszonylag békésen tengetik napjaikat - már amennyiben békésnek nevezhető, hogy a zombiktól és különböző szörnyektől hemzsegő utcákat és plázákat járják, hogy néha likvidáljanak egy-egy rosszarcú ellenséget. Fordulópont akkor következik be a cselekményben, amikor egy majdnem tragédiába fulladó manőver után nem más menti meg őket egy rettenetes szörnytől, mint egy...nos, egy másik rettenetes szörny. A Thrull névre hallgató behemót sok információt megoszt a srácokkal arról, hogyan kerültek a zombik és a szörnyetegek ebbe a világba, ahogyan arról is, hogy egy még nagyobb veszély leselkedik rájuk...Ezzel párhuzamosan hőseink azt is megtapasztalják, hogy a városban egyre kevesebb az élőhalott, mintha valaki, vagy valami még náluk is rémesebb dolog tenné el őket láb alól. Jack és a többiek igyekeznek kibogozni a rejtélyt, megérteni, hogy mi a különbség szörnyek és szörnyek között, és természetesen mindeközben mellékesen megmenteni a világot. Hogy ez vajon hogyan fog nekik sikerülni, kiderül a könyvből. 

Ez a rész is nagyon mozgalmas, eleven, humoros és szórakoztató volt, amiben oroszlánrésze volt annak, hogy a frappáns szöveg mellett nagyszerű illusztrációkat találunk szinte minden oldalon, épp csak egy kevéssel marad el a regény attól, hogy képregénynek nevezhessük. Tetszett, hogy a cselekményben több csavar is található, és egyáltalán nem könnyű pontosan kiszámítani, mi is fog történni az utolsó fejezetekben. Ettől a kötettől azt vártam, hogy kicsit többet megtudjak arról, hogy a fenébe is kerültek szörnyek és zombik Wakefieldbe, és ez a vágyam teljesült is, bár azért az író még így is hagyott hátra néhány kérdést, amikre remélhetőleg a folytatásokban választ kapunk. 


A négy főszereplő mindegyike nagyon kedves számomra, egyrészt azért, mert teljesen különféle karaktereket testesítenek meg, másrészt meg amiatt, hogy mindig kiderül róluk valami kis plusz infó, amivel megmosolyogtatnak vagy éppen meglepnek (például ebben a kötetben imádtam, hogy Dirk kedvenc hobbija a kertészkedés). A szereplők kapcsán sokszor felszínre kerül az az üzenet, hogy nem szabad senkit a külsőségek alapján megítélni, általánosítani, hanem adni kell egy esélyt mindenkinek arra, hogy megmutassa a lehető legjobb oldalát. Tetszett, hogy Jack átment egyfajta jellemfejlődésen ebben a részben. Korábban annyira beleélte magát a szuper-főhős szerepébe, hogy mindig mindent egyedül akart megoldani, és mindenáron meg akarta menteni a barátait. Most sokat megtanult arról, hogy néha engedni kell másokat és érvényesülni, és egyáltalán nem szégyen, ha néha kér és elfogad segítséget a társairól. Ezek apróságoknak tűnnek talán, de nekem pont az ilyenektől lesz több ez a kötet, mint egy szimpla zombis történet. 

Összességében nagyon jó volt újra elmerülni ebben az egyszerre izgalmas és humoros világban, nagyon tetszettek az újfajta szörnyek, akiket megismerhettünk, és annak is örültem, hogy most kicsivel hosszabb terjedelemben követhettük hőseink kalandjait. Bár nem lett súlyos a függővég, azért erős utalás volt a befejezésben arra, hogy itt bizony várnak még ránk nehézségek és meglepetések, így csak remélni tudom, hogy a kiadó hamar elhozza nekünk a folytatásokat. Addig is, most már tényleg muszáj lesz megnéznem a Netflix-adaptációt. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akinek tetszett az első rész, magát a sorozatot pedig vagányabb, zombi- és világvége rajongó kiskamaszoknak, illetve azoknak a felnőtteknek, akik szeretik az egyedi és akció-dús ifjúsági történeteket.

Nyereményjáték:

A könyv története szerint már hónapok óta dúl az apokalipszis, a főhőseink pedig lassan kezdik unni a gyorskajákat és a nasikat. Dirk például elkezd kertészkedni.
A mostani játékunk során minden állomáson egy zöldség vagy gyümölcs képét látjátok, a feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába a nevét.
Figyelem, a szereplők neveit keressük, és nem a színészekét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.13. - Könyv és más
02.21. - Sorok Között extra állomás
02.23. - Spirit Bliss

Megjegyzések