A százegy ajtajú palota (értékelés és nyereményjáték)

 

Zalka Csenge Virágnak, Magyarország egyik leghíresebb kortárs mesemondójának nagy sikere van, különösen a Móra Kiadó olvasóinak körében. Idén újabb mesegyűjteményt jegyez szerzőként, melyben ráadásul nem mások által kidolgozott népmeséket, hanem saját alkotásait olvashatjuk. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mennyire vagyunk oda és vissza a kötetért.




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 160 oldal
ISBN: 9789636030285
Illusztrálta: Orosz Annabella


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

2020-ban ​dr. Zalka Csenge Virág kapta az Év Gyerekkönyv írója díjat a Ribizli a világ végén című mesegyűjteményért. Mesekönyvei a magyar és a nemzetközi népmesekincs gazdag világából adnak egyéni és izgalmas válogatást közérthető nyelven, különös figyelemmel a mai gyerekek számára érdekes kérdésekre és történetekre.

A százegy ajtajú palotában sokan megfordulnak: hosszú fülű szamarak és lefátyolozott hölgyek éppúgy, mint kíváncsi hősök. Zalka Csenge Virág meséibe is sokfelől érkeznek vendégek: viking legendákból, hun mondákból és a görög mitológiából egyaránt. Ami közös bennük, az a mese sodró lendülete. Mindegyik történeten érezni, hogy a szerző gyakorlott mesemondó, aki biztos kézzel választja ki a mai gyerekek számára izgalmas témákat az önbizalomhiányos lajhármakitól a darumadár hátán útra kelő hercegnőig.
Az Év Gyerekkönyve-díjas írónak ez a ötödik kötete a Móra Kiadónál. Ezúttal saját meséit adja közre, azaz ebben a gyűjteményben az általa továbbgondolt mesetöredékek és a hallgatóságával együtt alakított történetek olvashatók. Talán ezért is olyan könnyű magunkra ismerni a római kori mutatványosokban, rémült istenekben és hűséges sárkányokban. Hiszen Zalka Csenge mesepalotájában mindenki szívesen látott vendég.

Véleményem:

Nagyon szeretem a népmeséken alapuló mesegyűjteményeket, és Zalka Csenge Virágnak köszönhetően már több ilyen csodaszép gyűjteményt tudhatok a polcomon. Mégsem ez az, amiért a leginkább hálás vagyok neki, hanem az, hogy neki köszönhetően lettem sokkal tudatosabb olvasója, átgondolója, kutatója és továbbmesélője a különböző meséknek, történeteknek. Korábban bele sem gondoltam, hogy a mesék ismerete, ápolása, alakítgatása és előadása egyszerre jelent ilyen fokú tudományt és művészetet, amin keresztül a mesemondó nem csupán a szívét-lelkét, hanem az általa fontosnak gondolt üzeneteket és értékeket is továbbadhatja. Én pedig Zalka Csenge Virág személyében megtaláltam azt a mesemondót, akinek az értékrendjével, látásmódjával teljes mértékben azonosulni tudok. 


A százegy ajtajú palota című, legújabb kötetében összesen tizenhat mesét találunk, de most kicsit más a gyűjtemény abból a szempontból, hogy Zalka Csenge Virág alkotói oldalát is megmutatja. Igaz, ő saját magára inkább mesemondóként hivatkozik, mint íróként, de ebbe a könyvbe most olyan meséket válogatott, amiket ő maga alkotott meg. A mesék alapja általában valamilyen népmese, mitológiai történet, legenda vagy monda, olyan darab is akad, ahol több, meglévő történet elemeit szőtte egybe, de olyan is, amikor csak egész aprócska töredékek alapján építette fel saját meséjét. A témák tekintetében találunk olyat, ami ismerősnek tűnik, mégis pont annyi változás, "rafinéria" van benne, ami által egy teljesen új történetet kapunk, másfajta fókusszal vagy mondanivalóval. 

A kötetben található mesék nem túl hosszúak, szerintem a kiadó által javasolt iskolás kortól már abszolút élvezhetők. Ahogy a korábbi gyűjteményekre, erre is jellemző a sokszínűség, minden lehetséges szempontból. Akadnak magyar és más nemzetek népmeséin alapuló darabok, a főhősök között találunk női és férfi karaktereket, varázslényeket és állatokat egyaránt. De a leginkább talán az tetszett, hogy sokféle kapcsolatról, a kötődés és szeretet különböző arcairól olvashattam, több mesében is kiemelt szerepe van a másoknak való önzetlen segítségnyújtásnak. Zalka Csenge Virágtól már megszokhattuk, hogy az általa elmesélt történetek után kis magyarázatot is kapunk tőle, én ezt borzasztóan szeretem és szerencsére most sem maradt el. Ezekből a rövid leírásokból minden esetben megtudhatjuk, hogy az adott mese hogyan keletkezett, mi volt az az alap vagy töredék, amit az alkotó továbbgondolt, hogyan alakult ki a könyvben olvasható verzió. Ezek a magyarázatok már lassan nem csupán informálnak, hanem további kutatásra ösztönöznek, kifejezetten meghozzák a kedvem ahhoz, hogy minél többféle mesét meg akarjak ismerni a világ különböző pontjairól. 


A tizenhat történetből szinte kivétel nélkül mindegyik tetszett, már kapásból az első, Thora és a sárkányok című darab a szívembe lopta magát, amelyben rendhagyó módon nem kell a királylányt megmenteni a tűzokádó lényektől, hiszen ő maga nevelte fel és gondozta őket. Egy másik nagy kedvencem a Tánc a sötétben volt, ami egyszerre egy mókás kis eredettörténet arról, hogy vajon miért olyan tágra nyílt a lajhármaki szeme, másrészt nagyon szépen rámutat, hogy bár sokat szorongunk attól, hogy talán kevesebbet érünk másoknál, valójában mind egyformák vagyunk és mindannyiunknak megvannak a maga furcsaságai. Nagyon tetszett még a címadó A százegy ajtajú palota is, ami gyerekkori kedvencem, A széttáncolt cipellők újraálmodott változata, egész más hangsúlyokkal és üzenetekkel, mint a jól ismert verzió. 

Ezt a kötetet most Orosz Annabella illusztrálta, akinek a munkáival korábban még nem találkoztam, de nagyon tetszettek. Leginkább szépnek, letisztultnak és varázslatosnak mondanám a képeit, amik sajátos, újszerű színvilággal és technikákkal készültek, és melyek nagyon jól harmonizálnak a történetekkel. A szövegről pedig tényleg csak annyit mondhatok, hogy minőségi és csodálatos, minden egyes történet kiszakít egy kicsit a valóságból és elrepít valahová, anélkül, hogy egy pillanatra is magamra maradnék vagy lanyhulna az érdeklődésem. Azt gondolom, hogy ilyen magas minőségben elmesélni, újragondolni, megalkotni történeteket hatalmas érték, és biztos, hogy minden gyerek és felnőtt gazdagabb lesz valamivel, ha ezeket a meséket olvassa. Újfent nagyszerű utazáson vehettem részt, a mesék iránti rajongásom és érdeklődésem pedig csak még tovább erősödött. Remélem, hogy Zalka Csenge Virág soha nem fog kifogyni az ötletekből, érzésekből, gondolatokból, és abból a kíváncsiságból, ami mindig újabb és újabb történetek, megközelítésmódok felé hajtja, melynek csodás végeredményeit velünk is megosztja.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki igényes, minőségi mesegyűjteményt szeretne olvasni, vagy érdekli, hogyan lehet meglévő történeteket más megközelítésből elmesélni.

Nyereményjáték:

Minden állomáson találtok egy híres műmese címet. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik híres mesemondóhoz köthető az adott történet.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Hamupipőke



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.03. Readinspo
08.07. Könyv és más

Megjegyzések