Sárkányugatás - Kell egy csapat! 3. (értékelés és nyereményjáték)

 


Ecsédi Orsolya Kell egy csapat-sorozatának múlt évben megjelent a harmadik része Sárkányugatás címmel. Ezúttal három bloggerünk ered a főszereplők társaságában egy elveszett kutya (sárkány) nyomába.Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 176 oldal
ISBN: 9789635614011
Illusztrálta: László Maya 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Sárkányveszély Budapesten!

Hogy lehet megtalálni egy elveszett kutyát?

Ezt nagyjából mindenki tudja. Fel kell dobni a képét a Facebookra, aztán végigtelefonálni a menhelyeket. De mi van, ha az a kutya egyben sárkány is? Rögtön nem olyan egyszerű a helyzet.

Zizu, Anka és Báti is pont ezzel szembesül. Nem elég, hogy Ulriknak nyoma veszett, de az őrzője, Lóri bácsi is megöregedett. És amikor már maga az őrző is őrzésre szorul, valakinek fel kell váltania.

De ki lehet az új őrző? Talán már találkoztunk is vele? Vajon megtaláljuk még egyszer? És ha igen, vállalja a szerepét?

Báti, Anka és Zizu ismét bejárja Budapest utcáit. Nagyon szorítja őket az idő, a nyomozás tétje most nagyobb, mint eddig bármikor: egy élet forog kockán.

Szegődj a nyomukba, ments te is életet, mentsd meg Budapestet!

Véleményem:

Nagyon szeretem az ifjúsági irodalmat, de Ecsédi Orsolya kötetei a műfajon belül különösen közel állnak a szívemhez. Egyrészt nagyon szeretem bennük, hogy abszolút a célzott korosztálynak való tartalommal és stílussal bírnak, másrészt tetszik, hogy mindig sikerül valamiféle mélyebb mondanivalót, értéket vagy éppen tudáselemet csempészni beléjük. Ehhez jön még a nagyszerű humor, ami a felnőtt olvasók arcára is mosolyt tud csalni, meg a könnyed, mégis izgalmas cselekmény, aminek köszönhetően egy ültő helyemben el is szoktam olvasni ezeket a regényeket. A Kell egy csapat!-sorozat legutóbbi részét már több, mint két éve olvastam, így picit tartottam attól, hogy az emlékeim már megkoptak, de szerencsére nagyon hamar visszarázódtam Anka, Báti és Zizu kalandjaiba, hogy nagyjából onnan vegyem fel újra a fonalat, ahol az előző rész véget ért. Lássuk csak, mit is tartogat számunkra a Sárkányugatás!


Hőseink ebben a kötetben sem kispályás problémákkal néznek szembe. Egyrészt ott van Lóri bácsi, aki kórházba kerül, ráadásul gondozói azt mondják, nem is lakhat többé egyedül, mert már nagyon idős és nem tud egyedül vigyázni magára. Aztán ott van Ulrik, a kutyabőrbe bújt sárkány, aki gazdájától elkerülve megszökött, és most félő, hogy őrző híján egyre jobban elhatalmasodik rajta sárkány mivolta. Ha pedig ez megtörténik, az végzetes lehet, és szó szerint porig rombolhatja a fél fővárost. Végül pedig ott a titokzatos Kábeles, akit eleinte nem tudunk hová tenni, az viszont biztos, hogy menekül és bajban van, és ha kis barátaink nem segítenek rajta, még meg is fagyhat a nagy hidegben. Szerencsére Ankáékat nem olyan fából faragták, hogy bármit is feladnának: ha kell, osztálytársaik segítségét kérik, ha kell, bevetik boszorkányos magyar tanárukat, de mindenképpen cselekedni akarnak, mielőtt nagy baj történik. Zizu, Anka és Báti jószívű és okos gyerekek, akik sokszor a felnőtteknél is nagyobb nyitottsággal és empátiával állnak hozzá más emberekhez, és találékonyan oldanak meg problémákat. László Maya egyszerű, mégis kifejező rajzai most is végigkísérik a történetet, jól kiegészítve és feldobva a szöveget.

Az előző részekhez hasonlóan ez a kötet is nagyon tetszett, leginkább amiatt, hogy nagyon jó arányban keverednek benne a dolgok. Egyrészt van egy pörgős, izgalmas cselekménye, mindig történik valami, ami a történetet előreviszi, mi pedig annak ellenére izgulhatunk, hogy azért sejtjük, hogy végül közös összefogással sikerül majd megoldani a dolgokat. A könnyedség mellett itt is megtalálhatók a komolyabb gondolatok, témák. Ott van mindjárt Lali bácsi helyzete, akinek a karakterén keresztül rávilágít az írónő, hogy milyen fontos, hogy az idős emberek a megfelelő támogatást kapják, és hozzásegítsék őket ahhoz, hogy a lehetőségeikhez mérten önállóan és méltósággal éljenek a lehető legtovább. 


Ahogy a sorozat címében is szerepel, tényleg kell egy csapat, ami ebben az esetben most nem csak főhőseink hármasát jelentette, hanem egy nagyobb közösség összefogását. Bár a srácok osztályában nem volt mindig tökéletes a harmónia és az együttműködés, sikerül összecsiszolódniuk, és még a problémásabb osztálytársak is segítenek abban, hogy hőseink megtalálják, amit keresnek és elhárítsák a lehetséges veszélyeket. Arra is akad példa, amikor gyermeki őszinteségükkel és határozottságukkal olyan felnőtteket bírnak összefogásra, akik korábban ezt a világért sem tették volna meg, pedig egyértelmű a tanulság, hogy együtt sokkal többre megyünk. Szerintem ez egy világos és fontos üzenet, amit a mai, kicsit énközpontú és önző világunkban nem lehet eléggé hangsúlyozni. 

Továbbra is nagyon kedvelem a sorozat karaktereit. Három főhősünk közül most Anka nőtt a legjobban a szívemhez, aki nem gondolt sosem túl sokat önmagáról, mindig is azt hitte, hogy tehetségtelen és butább a többieknél. Ebben a részben lehetősége lesz arra, hogy felfedezze rejtett értékeit és rájöjjön, hogy ő legalább olyan fontos tagja a triójuknak, mint a többiek. Adél néni, a verses rébuszokban beszélő tanárnő örök kedvenc, nagyon jó kis belsős poénnak tartom, hogy mindig versidézetekkel kommunikál, amiket próbálhatunk megfejteni az olvasás során. És persze ott van Jenő bácsi is, a kicsit kiszuperált fekete mágus, akinek a beszólásaitól néha hangosan fel kellett nevetnem. De ezt ne áruljátok el neki, mert félek, hogy a végén gőtévé változtat. :)

Sajnálom, hogy ilyen hamar a végére értem, olyan jó volt most kicsit önfeledten szórakozni ezen a mesés, varázslatos, ugyanakkor nagyon friss és mai történeten. Én úgy érzem, hogy három főszereplőnk és a sorozat háttérsztorija bőven ad még lehetőséget a folytatásra, így szívből remélem, hogy nem most találkoztam utoljára velük. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mivel a sorozat részei összefüggenek, érdemes sorban olvasni őket, magát a sorozatot viszont jó szívvel ajánlom minden kiskamasz vagy idősebb kalandornak, aki szórakoztató és tartalmas ifjúsági kötetet szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

A sárkányokat mindenki féli és csodálja, szóval ezúttal a játékban is ők kerülnek főszerepbe. Minden állomáson találtok egy fényképet egy sárkányról, a feladatotok az lesz, hogy a Rafflecopter megfelelő helyére beírjátok, az adott sárkány nevét. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08. 26. Könyv és más
08. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út (idézetes extra)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések