Téli kert (értékelés és nyereményjáték)

 

Kristin Hannah nevét már nem kell bemutatni a magyar olvasóközönség számára, az írónő több regénye is elérhető országunkban. A legfrissebb, Magyarországon megjelenő kötete a Téli kert egy magával ragadó, szívfacsaró történet szeretetről, veszteségről, fájdalomról és megváltásról. Tartsatok velünk, merüljetek el velünk az érzelmek viharában és ha nektek kedvez a szerencse, nyerhettek is egy példányt a kötetből.





Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 400 oldal
ISBN: 9789633738894
Eredeti cím: Winter Garden
Fordította: Gergely-Péch Éva 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egy ​asszony magával ragadó, szívfacsaró története szeretetről, veszteségről és megváltásról.

Egyszerre epikus szerelmi történet, amely a második világháborús Szovjetunióban játszódik, ugyanakkor bensőséges portré jelenkori anyákról és lányokról, éppen életük keresztútjánál. Feltárja a háború okozta szívfájdalmakat, a túlélés árát és az emberi szellem végső győzelmét. Ez a regény még hosszú idővel azután is kísérteni fogja
az olvasóját, hogy az túljutott az utolsó lapon.

1941. Leningrád, az egykor oly varázslatos város háborús ostrom alá került, elvágták a segítségtől, és betemette a hó. A város teli van kétségbeesett asszonyokkal, akik meg akarják menteni gyermekeiket, a családjukat és magukat…

2000. A veszteség és a kor szörnyű vámot szedett Ánya Withsontól. Végül felveszi a kapcsolatot elidegenedett lányaival. Akadozó, bizonytalan hangon kezdi meg szőni meséjét egy szépséges orosz lányról, aki egy emberöltővel korábban Leningrádban élt…

Nina és Meredith lenyűgözve ülnek édesanyjuk ágyánál, hallgatva a történetet, amely több mint hatvan évet ível át, és az ostromzár alatt álló, háború dúlta Leningrád szörnyűségeitől napjaink Alaszkájáig vezet.

A történet mögötti valóságot felfedő nyomozás során Nina és Meredith olyan megrendítő, annyira hihetetlennek tűnő titkot tár fel, ami alapjaiban rázza meg a családjukat, és megváltoztatja mindazt, amit önmagukról hittek.

Lelj örömöt és tartalmat ebben a lenyűgöző alkotásban!

Véleményem:

Kristin Hannah regényeivel már szemezek egy ideje, különösen a Szentjánosbogár ​lányok-sorozatáról olvastam nagyon jó kritikákat. Mégis a Téli kert volt az, ami a fülszövegével végre rávett arra, hogy most már tényleg közelebbi ismeretséget kössek az írónővel. Szeretem az olyan történeteket, amik valós történelmi eseményeken alapulnak, és azt sem bánom, ha ezek a történetek néha fájdalmasak vagy megrázók. Hiszem, hogy fontos a múltra emlékezni és minél jobban megismerni, és erre sokszor egy történelmi fikció is nagyon jó lehetőség lehet. Kíváncsian vágtam hát bele ebbe az érdekesnek tűnő, egyszerre családi és történelmi regénybe. 


A történet középpontjában három nő, pontosabban egy anya és két lánya áll. A cselekmény egyik idősíkja 2000-ben játszódik, amikor Nina és Meredith már felnőttek, édesanyjuk, Ánya Withson pedig már idős hölgy. A lányok és anyjuk kapcsolata sosem volt felhőtlen. Bár apjuk rajongva szerette az asszonyt, Ánya szeretete csak a férfi irányába nyilvánult meg, gyerekeivel mindig rideg és elutasító volt. Meredith férjhez ment és apjukkal együtt irányítja a családi gazdaságot, Nina pedig sztárfotósként a világot járja, hogy a háború vagy a szegénység különböző arcait megmutassa. Életük nagyon más irányt vett, de annyiban közös, hogy mind a kettejüknek komoly gondjuk van a kötődés bizonyos aspektusaival vagy azzal, hogy nem tudják hova tenni édesanyjuk személyiségét és a vele való kapcsolatukat. A cselekmény igazán ott vesz komolyabb fordulatot, amikor a lányok apukája meghal, utolsó kívánsága pedig az, hogy gyermekei ismerjék meg anyjuk történetét, és ne törődjenek bele az asszony távolságtartásába. Próbálkozásaikat egy idő után siker koronázza, mert Ánya, azzal együtt, hogy továbbra is nagyon ellentmondásosan kapcsolódik lányaihoz, végre mesélni kezd. Egy régi tündérmesébe szőve igyekszik átadni, milyen volt felnőni Leningrádban, majd a háború évei alatt milyen sorscsapásokat és veszteségeket kellett elszenvednie. Meredith és Nina számára ez a belső utazás egyaránt sokkoló, félelmetes, mégis felszabadító, hiszen azzal együtt, hogy anyjukat megismerhetik, önmagukhoz is közelebb kerülhetnek. 

Szerintem a regény nagyon szépen és olvasmányosan van megírva, még azzal együtt is élveztem olvasni, hogy az első fele viszonylag lassan indult be. Az írónő komoly gondot fordított arra, hogy karaktereit bemutassa, mind Meredith, mind Nina esetében hagy jócskán időt arra, hogy megismerjük őket, illetve azokat a következményeket, amiket a rideg anyai magatartás eredményezett. Bár Meredith húsz éve él házasságban, rengeteg mindent elfojt magában, igyekszik mindenkinek megfelelni, csak a saját álmait szorítja mindeközben háttérbe. Eközben kicsit jellemző rá a mártír szerepe is, a karaktere szerintem nagyon összetett és hiteles volt, amivel egyaránt lehetett azonosulni, vagy éppen bosszankodni rajta. Nina hasonlóképpen kettős személyiség, egyrészt végtelenül lelkes, szenvedélyes és odaadó, de sokszor makacs, és néha inkább elmenekül, mint hogy felelősséget kelljen vállalnia vagy megállapodni valami vagy valaki mellett. És persze ott van Ánya, akire nagyon tudtam haragudni a regény nagy része alatt, amiért ilyen szívtelenül bánt a gyermekeivel, de akit az olvasás során egyre inkább megismertem, és végül ugyancsak a szívembe zártam. Nagyon tetszett, hogy egyik szereplő sem fekete vagy fehér, mindenkinek vannak szerethető vagy éppen ellenséges tulajdonságai, csakúgy, mint a való világban. 

A történet egy nagy része, ahová a tündérmese kifut, a háború borzalmait meséli el, főleg abból az időből, amikor a németek ostrom alá akarják vonni Leningrádot, ami egy idő után teljesen elszigetelődik az anyaországtól. A hideg és az éhínség elképesztő szörnyűségeket hoz magával, az otthon maradt asszonyok pedig erejükön felül tesznek meg mindent a túlélésért. Megrázó volt ezeket a sorokat olvasni, ugyanakkor katartikus is, mert a lányokkal együtt én is nagyon vártam már, hogy végre megismerjem Ánya történetének a végét. Bevallom, meg is könnyeztem a regényt, még azzal együtt is, hogy a vége talán nem volt teljesen realisztikus. Az viszont vitathatatlan, hogy hatással van az olvasóra, és szerintem ez a legfontosabb, amit egy könyvtől elvárhatunk. 

Összességében nagyon örülök, hogy megismertem ezt a történetet, igazi érzelmi hullámvasút volt, ugyanakkor érdekes is. Jól rávilágított arra, hogy a különböző traumák, örökölt sorsok hogyan hatnak a családok életére, és hogyan határozzák meg a nők életét több generáción keresztül. Igazán képszerű volt a történet, el tudnék képzelni belőle egy filmadaptációt, talán egyszer valaki más is lát majd benne ilyen jellegű fantáziát. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Minden Arany Pöttyös könyv-rajongónak, aki szereti a történelmi eseményeken alapuló történeteket. 

Nyereményjáték:

A regény egy része a II. világháborús Szovjetunióban játszódik, így a mostani játékunk is ehhez a történelmi eseményhez kapcsolódik. Mindegyik állomáson találtok egy idézetet, egy olyan kötetből, ahol szintén hangsúlyos szerepet kap a világháború, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi az adott írás címe. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Mint a legtöbb bánat, ez is örömmel kezdődött.”



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.23.: Könyv és más
08.25.: Utószó

Megjegyzések