Filter nélkül (értékelés és nyereményjáték)

 

Mészáros Dorka új regényében a tinédzser Íriszt ismerhetjük meg, aki amellett, hogy gyönyörű és rengeteg követője van a közösségi oldalakon, sokkal komolyabb terveket dédelget annál, hogy pusztán népszerű legyen. A látszólag könnyed ifjúsági regényben komoly és mély mondanivalót találunk barátságról, családról, sztereotípiákról és önmagunk elfogadásáról. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Menő Könyvek által felajánlott példányt!
Kiadó: Menő Könyvek, 2022
Oldalszám: 456 oldal
ISBN: 9789635841448


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Hosszú, szőke haj, kék szem, babaarc: Írisz egyszerűen tökéletes. Az Instagramján több ezren követik, a modellügynökségek kapkodnak utána. Ám a lány másra vágyik, gyerekkori álma, hogy mikrobiológus legyen. Amikor sikeresen pályázik egy neves külföldi egyetemi ösztöndíjra, ez a cél egészen közelinek látszik, csakhogy olyan akadályok állják útját, amelyek egy részét önmagában kell leküzdenie. Írisz meg akarja mutatni, hogy ő sokkal több egy csinos arcnál, ugyanakkor görcsösen igyekszik megfelelni a felé támasztott elvárásoknak, a szorongás csaknem felemészti. Első szerelem, mozaikcsalád, bántalmazó kapcsolat, szexuális ragadozók, online zaklatás, kényszeresség, szorongás: Mészáros Dorka szókimondóan ír a felszín mögött rejtőző valóságról.

Véleményem:

Mészáros Dorka több könyvével szemeztem már korábban, de még nem volt rá alkalmam, hogy elolvassam őket. Amikor a Filter nélkül című új regénye a látóterembe került, először a látványos, kicsit sokkoló borító ragadta meg a figyelmemet, később az ígéretes fülszöveg. Borzasztó fontosnak tartom a közösségi média szerepét a fiatalok életében (egyébként lassan már nem csak a fiatalokéban), pedagógusként is azt vallom, hogy ezzel a témával nem lehet eleget foglalkozni, és nagyszerű dolog, hogy az ifjúsági irodalomban időről időre felbukkannak olyan kötetek, amik hitelesen, intelligensen dolgozzák fel. Tele voltam tehát várakozással, de azt magam sem gondoltam volna, hogy a könyv egyből repülni is fog a kedvenceim közé. Sokat elárul már az is, hogy a regény értékelése ebben a pillanatban is 100%-on áll a moly.hu-n, és azt kell mondjam, abszolút megérdemli.


Főhősünk a középiskolás Írisz, akiről már a regény elején kiderül, hogy nem átlagos lány. Nagyon szép, ami miatt a környezetében sokan irigykednek rá, de neki a külsőségek sokkal kevésbé fontosak, mint a tanulmányai. Nagyon tehetséges diák, minden esélye megvan arra, hogy bekerüljön akár a legjobb egyetemekre, leginkább a mikrobiológia érdekli. Rövid élete alatt azonban már fájdalmasan sokszor szembesült azzal, hogy a legtöbb ember nem ezt várja egy csinos arctól, pedig Írisz számára fontos lenne, hogy a képességei és a személyisége alapján ítéljék meg, ne a külseje alapján. Igazán nem is foglalkozik a közösségi oldalakkal, az Instagram profilját is a legjobb barátja, Karmi működteti, ahol egyre több követőt gyűjt a lánynak. Pedig a sok követő helyett sokkal boldogabbá tenné Íriszt, ha saját családjától kapna nagyobb figyelmet, például édesanyjától, aki kiskorában elhagyta őket, vagy apjától, aki katonaként gyakran van kiküldetésen. 

A cselekmény igazán akkor indul be, amikor Írisznek és egy másik osztálytársának, Győzőnek lehetősége lesz arra, hogy versenybe szálljanak egy külföldi egyetem ösztöndíjáért. A sok tanulás mellett a lány szeretne egy kis pénzt is keresni, amiből majd finanszírozni tudja az egyetemi éveket, ezért Karmi és annak anyukájának unszolására modellkedni kezd, amivel szintén egyre nagyobb sikereket ér el. Közben óriási a nyomás az iskolában, Írisz kezdi bontogatni a szárnyait első párkapcsolatában, de hamar világossá válik, hogy annyira szeretne mindenhol és mindenkinek megfelelni, hogy egyre inkább elfeledkezik arról, ki is ő valójában és mik az igazi céljai. A családi, magánéleti problémák, a hajtás és a maximalizmus együttesen veszélyes vizekre viszik főhősünket, a regényben pedig egyre nő a feszültség azzal kapcsolatban, hogy ez a törékeny, okos és érzékeny lány vajon meg tud-e birkózni ennyi kihívással. 

Nos, a fentieket olvasva úgy tűnhet, hogy a Filter nélkül csak egy átlagos tinitörténet, sulis eseményekkel, némi románccal és pár drámával. De higgye el mindenki, ennél sokkal többről van szó. Az csak egy dolog, hogy a könyv stílusa nagyon-nagyon olvasmányos és pillanatok alatt a végére lehet érni. Emellett azonban nagyon mély mondanivalót is tartalmaz, és ezt a mondanivalót képes hatásosan, mégsem hatásvadász módon közvetíteni. A regényben több fontos téma is megjelenik, ezek közül csak néhány a közösségi oldalak által sugárzott torz és hamis énkép, a mozaik-családokban való boldogulás, a párkapcsolati erőszak vagy a fiatalok szorongásos problémái. Ezek a témák akár önállóan is megérdemelnének egy-egy történetet, Mészáros Dorkának azonban sikerült úgy egybegyúrnia őket, hogy mindegyiknek megvan a kellő súlya, mégsem teszik nehézzé, töménnyé a könyvet. Nagyon jól sikerültek a történetben szereplő karakterek, a személyes kedvencem Karmi volt, akiről őszintén úgy  gondolom, hogy minden ember megérdemelne egy ilyen önzetlen és odaadó barátot. És persze ott volt Írisz, akivel az első pillanattól kezdve képes voltam azonosulni, és akinek végig rettenetesen drukkoltam, hogy sikerüljön legyőznie saját démonait és megtalálnia az önmagához vezető utat. 

Nagy öröm számomra, amikor magyar író ifjúsági regényéről mondhatom el, hogy ezt bizony minden középiskolásnak bátran a kezébe nyomnám (egyébként az egyik első dolgom lesz év elején, hogy a munkahelyemen megszerezzem a könyvtárba). Fiatalos stílusa és őszintesége biztosan képes megszólítani ezt a korosztályt, felső korhatár pedig egyszerűen nincsen, mert a regényben szereplő problémák, érzések és félelmek zsigeri szinten hatnak mindenkire, ahogyan a megható és érzékeny jelenetek is. Én az olvasás során leginkább azt gondoltam végig, hogy mi, felnőttek, hányféleképpen vagyunk felelősek a gyerekekért, akiket nevelünk vagy akikkel dolgozunk. Vajon megadunk minden segítséget ahhoz, hogy a modern, kütyükkel körülvett világban boldoguljanak? Vajon elég sokszor és jelentőségteljesen elmondjuk nekik, hogy a külső mellett sokkal fontosabbak a belső értékek? Vajon jó példát mutatunk ahhoz, hogy az arctalan mocskolódás helyett törekedjenek a párbeszédre és nyílt kommunikációra? Megtanítjuk őket igazán nemet mondani? Nos, ehhez és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozhat, aki kézbe veszi ezt a kötetet, én őszintén ajánlom mindenkinek, nem csak az ifjúsági regények rajongóinak.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki minőségi és mély mondanivalóval bíró ifjúsági regényt szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Mészáros Dorka többi megjelent kötetének nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a feladatotok pedig, hogy a könyv címét, amiből származnak, beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“A kedvenc színem a zöld. És a lila. De leginkább a zöld. És mardekáros vagyok.”a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.22. Könyv és más

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések